Prof. Dr. Sinsi
|
salata tarifleri
lahana salatası
(02 03)meğer tarifi sofra'dan almamış tülay ablanın tarifine göre yapıyormuş ona göre yeniden düzelttim bu tarif bizim evde son zamanlarda en çok yapılan salatalardan biri oldu bile
malzemeler:
* 1 lahananın göbeği veya 3 kase doğranmış lahana (marketteki minik sert beyaz lahanalar da olabilir)
* 2 havuç, rendelenmiş
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 1-1,5 su bardağı yoğurt
* 1/2 su bardağı ceviz
* süslemek için: mısır, dereotu veya ceviz
*sert lahana ile daha güzel oluyor
hazırlanması:
1 lahanaları iyice yıkayıp kıyın bir kaba alıp ölmeyecek şeklide tuzla ovun
2 yoğurt ve mayonezi karıştırın dövülmüş sarımsak ve cevizi ekleyin
3 tüm malzemeyi karıştırıp servis tabağına alın üzerini mısır veya dereotu ile süsleyip servis yapın
yoğurtlu patates salatası
geçen hafta annem teyzemin bu tarifini biraz değiştirip misafirlerine ikram etti patatesleri aynı biçimde zeytinyağı, limon ve tuz ile karıştırdı ardından doğranmış maydanoz ekleyip küçük toplar yaptı bunların ortasına parmağı ile hafifçe bastırıp çukur yaptı ve bu çukurlara sarımsaklı yoğurt koydu  
malzemeler:
* 1kg patates
* yarım limonun suyu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1,5 su bardağı yoğurt
* 1 diş sarımsak
* bir küçük kutu mısır
* pulbiber
hazırlanması:
1 patatesleri soyup tuzlu suda haşlayın hepsini ezip limon suyu ve zeytinyağıyla karıştırın ardından dikdörtgen borcama yayın
2 yoğurdu sarımsakla karıştırıp patatesin üzerine dökün mısır ve pulbiber ile süsleyin
3 salata tarifi
tatilde iken good food dergisinde bulduğum tariflerle yaptığım salataların ilki taze soğanlı patates salatası asıl tarife uymak isterseniz salataya kırmızı, yeşil biberler ve taze nane de ekleyebilirsiniz
malzemeler:
* 750g patates
* 5 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 4 limonun suyu
* 1 tatlı kaşığı sumak
* 40g doğranmış maydanoz
* 6 taze soğan, verev doğranmış
hazırlanması:
1 patatesleri haşlayın bu arada zeytinyağı, limon suyu ve sumağı karıştırıp salata sosunu hazırlayın isteğinize göre tuz ve karabiber ekleyin
2 patatesler pişince kabuklarını soyup küp küp doğrayın sosun yarısını üzerlerine döküp yavaşca karıştırın soğumaya bırakın soğuduktan sonra sosun kalanı ve diğer malzemelerle karıştırıp servis yapın
ikinci tarif değişik bir nohut salatasına ait bu tarife de rezene ekleyebiliyorsunuz ben tarifteki taze fasulye olmadığı için sivri biberleri haşlamadan kullandım her iki salatanın en büyük özelliği ise sosları eğer salatayı hemen servis yapmayacaksanız sosunun eklemeden buzdolabında birkaç saat bekletebilirsiniz
malzemeler:
* 200g taze fasulye
* 400g haşlanmış nohut
* 1 kereviz sapı, doğranmış
* 1 diş sarımsak
* 1 limonun suyu
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 3 yemek kaşığı doğranmış maydanoz
hazırlanması:
1 fasulyeleri 2-3 dakika haşlayın sıcak suyunu süzüp soğuk suyun altından geçirin
2 nohut, kereviz ve fasulyeleri karıştırıp servis zamanına kadar buzdolabında bekletin
3 servisten önce sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyin
sonuncu tarif bir yunan salatası olan horiatiki'ye ait normalde salatalarda peynir sevmeyen ailem bile kahvaltı menümde olan bu salatayı çok beğendiler
malzemeler:
* 1 kırmızı soğan
* 1 tatlı kaşığı kekik
* 2 yemek kaşığı sirke, isteğe bağlı
* 8 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 4 orta boy domates
* 1 salatalık
* 2 avuç kalamata zeytini, çekirdekleri çıkarılmış
* 200g beyaz peynir
hazırlanması:
1 soğanı halka halka doğrayıp bir kaba alın üzerine kekiği serpin zeytinyağını ve sirkeyi soğanların üzerine gezdirip kabı streçleyin ve bu halde 1-2 saat bekletin
2 domatesleri büyük parçalara bölün salatalıkları kalın dilimlere kesin peynir hariç hepsini salata kasesine alıp iyice karıştırın
3 peyniri kabaca ufalayıp salataya ekleyin peynirleri ezmeyecek biçimde özen göstererek tüm malzemeyi karıştırın
makarna salatası
malzemeler:
* yarım paket makarna
* yarım çay bardağı zeytinyağı
* 5-6 kornişon turşu
* 2-3 sivribiber
* yarım demet maydanoz
* 2 salatalık
* 2 havuç
* yarım su bardağı bezelye konservesi
* 3 su bardağı yoğurt
* arzuya göre 2 yemek kaşığı mayonez
hazırlanması:
1 makarnaları tuzlu kaynar suda haşlayıp süzün daha sonra soğuk sudan geçirin soğuyunca yarım çay bardağı zeytinyağı ile karıştırın
2 sebzeleri küçük küçük doğrayın havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyin hepsini makarnaya ekleyin
3 en son yoğurdu ve isterseniz (biz kullanmıyoruz) mayonezi ilave edip karıştırın
domateslere doldurulmuş mayonezli salata
malzemeler:
* 3 çorba kaşığı yoğurt (varsa süzme)
* 3 adet patates
* 1 adet havuç
* 2 adet salatalık
* 3 çorba kaşığı mayonez
* 4 diş sarımsak
* tuz
* 15-20 domates
hazırlanması:
1 süzme yoğurdunuz yoksa bir gece önceden içerisine kağıt havlu serilmiş bir tel süzgece 3 çorba kaşığı yoğurdu koyun süzgeci boş bir yoğurt kabına veya kaseye oturtun ve bu halde buzdolabında bekletin
2 havucu ve patatesi haşlayın minik küpler şeklinde doğrayın
3 salatalığın kabuklarını soyun bunları da küp küp doğrayın
4 yoğurdun içine dövülmüş sarımsak, mayonez, doğranmış salatalık, havuç, patates ve tuz ekleyip karıştırın
5 domateslerin tepelerini hafifçe kesin ve içlerini oyun içlerine salatayı doldurun madanozlarla süsleyerek servis yapın
kişnişli ve zeytinli kereviz salatası
malzemeler:
* 1/4 su bardağı sızma zeytinyağı
* 3 yemek kaşığı su
* 2 silme yemek kaşığı şeker
* 1 çay kaşığı tuz
* 1 tutam kişniş tohumu
* 1 defne yaprağı
* 2 orta boy kereviz
* 1-2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
* 3-4 büyük marul yaprağı
* yarım su bardağı zeytin
hazırlanması:
1 zeytinyağını, suyu, şekeri, tuzu, kişniş tohumlarını ve defne yaprağını geniş ve derin bir tencereye koyun şekeri eritmek için karıştırın ardından büyük parçalara ayrılmış kerevizi tencereye ilave edin
2 kısık ateşe kapağı kapalı biçimde yerleştirin bir kez karıştırarak 5-6 dakika pişirin kapağı açın, su buharlaşana, kereviz de hafif yumuşayana kadar karıştırarak pişirin (yaklaşık 10 dakika) kerevizlerin kararmalarına dikkat edin
3 tencereyi ateşten alın limon suyunu ilave edin kerevizi ılık veya soğuk servis edebilirsiniz ancak soğuk servis yapacaksanız limon suyunu kontrol edin, zira az gelebilir
4 bir tabağa marulları yerleştirin kerevizleri tabağa alıp zeytin ile servis yapın
mercimek köftesi
pazar sabahı anneme mercimek köftesi yapacağımı söylediğimde bana tek bir şart koştu; hiçbir şey dağılmamalıydı mercimek köftesini yapmak sandığımdan daha kolay oldu ama annem köftelerden çok mutfağın derli toplu oluşuna sevindi  
malzemeler:
* 1 su bardağı kırmızı mercimek
* 1 litre su
* 2 su bardağı ince bulgur
* 2 baş kuru soğan
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1,5 yemek kaşığı biber salçası
* 1 tatlı kaşığı karabiber
* dilediğiniz miktarda pulbiber
* 1 çay bardağı sıcak su
* 1,5 yemek kaşığı domates salçası
* 1 demet maydanoz
* 6-7 sap yeşil soğan
* 1,5 tatlı kaşığı tuz
* marul veya roka
hazırlanması:
1 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun tencerenin kapağını aralık bırakın (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)
2 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın (bunun gibi) üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin
3 bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün 1,5 yemek kaşığı bier salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın
4 bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın
5 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın bunları bir kenara koyun
6 derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin 2-3 dakika daha yoğurun (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin (elips veya çiğ köfte şekli olabilir)
7 servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin
havuçlu kereviz salatası
malzemeler:
* 1 kereviz
* 1 havuç
* birkaç diş sarımsak
* yarım kg süzme yoğurt
* 1-2 tatlı kaşığı zeytinyağı
* dereotu
* ceviz
hazırlanması:
1 sarımsakları dövüp yoğurtla karıştırın kerevizleri üzerlerinde hiç siyah nokta kalmayacak şekilde soyun ve yoğurdun içine rendeleyin (kerevizler hemen kararabileceği için soyar soymaz yoğurdun içine rendelemeniz gerekiyor hatta siz rendelerken bir başkası bir yandan yoğurtla kerevizi karıştırabilirse daha iyi oluyor )
2 havuçları da soyup yoğurda rendeleyin zeytinyağını ekleyip tüm malzemeyi iyice karıştırın servis tabağına alıp üzerlerine dereotu ve irice dövülmüş ceviz serpin
not: sibel'in annesi susam da serpmişti ama ben susamı kullanmadım, bir de zeytinyağını ekstradan ekledim
not 2: tarifi siteye yazmama izin veren sibel'e çok teşekkürler!
közlenmiş patlıcan salatası
tarifi vizyon dekorasyon dergisinin birkaç yıl önce verdiği salatalar ekinden buldum lal feray'ın hazırladığı tariften farklı olarak ben dolmalık kırmızı biber ekledim, patlıcanı azalttım ve tarifteki yumurta sarılarını çıkarttım
malzemeler:
* 4 adet büyük boy patlıcan
* 4 adet büyük boy dolmalık kırmızı biber
* 1-2 limonun suyu
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 4 adet çarliston biber
* 3 adet küçük boy domates
* 12 adet biberli yeşil zeytin
* 2 çorba kaşığı doğranmış maydanoz
hazırlanması:
1 dolmalık biberleri ve patlıcanları közleyin soğuduktan kabuklarını soyup limon suyu ve zeytin yağını karıştırarak hazırladığınız terbiyenin içinde ezin (ben ezme aleti kullandım)
2 domatesleri soyun, çarliston biberlerle beraber küp küp kesip karışıma ekleyin zeytinleri de halka halka kesip ekleyin
3 servis yaparken üzerlerine maydanoz serpiştirin
nohut salatası
dün akşam çok hızlı yapılabilecek ama aynı zamanda doyurucu olacak birşeyler yapmak için buzdolabını karıştırırken nohut salatası yapmaya karar verdim eğer buzlukta haşlanmış nohut bulunduruyorsanız bu salatayı yapmak 10 dakika sürüyor (tarifin aslında 2 adet sarı dolmalık biber ve 4 yemek kaşığı balsamik sirke var ama ben bunları kullanmadım )
malzemeler:
* 250 gr (1 su bardağı) nohut
* 1 demet roka, ince ince doğranmış
* 2 yemek kaşığı çekirdeksiz siyah zeytin, doğranmış
* 3 domates, çekirdekleri çıkarılmış ve küp küp doğranmış
* 3 çarliston biber, küp küp doğranmış
* 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
* tuz
hazırlanması:
1 haşlanmış nohut yoksa nohutları bir gece önceden suda bekletin, ertesi gün haşlayıp suyunu süzün
2 nohutları geniş bir kaba alın roka, zeytin, domates ve çarliston biber ekleyin
3 en son zeytinyağını ve tuzunu ekleyip karıştırın
kısır
bir hafta gecikmeyle de olsa üniversite arkadaşlarım nihayet geçen cumartesi bize misafir oldular vildan, tuğba, feyza ve gülsüm için annemle birlikte hazırladıklarımızdan ilki (ve en kolayı) kısır oldu
malzemeler:
* 7-8 taze soğan
* yarım demet maydanoz
* 4 diş sarımsak
* 1 kuru soğan
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı biber salçası
* 2 su bardağı sıcak su
* bir tatlı kaşığı tuz
* 2 su bardağı ince bulgur
* 1 yemek kaşığı nane
* 2 yemek kaşığı pul biber
* 1 yemek kaşığı öğütülmüş karabiber
* 1 kahve fincanı limon suyu
* 1 kahve fincanı zeytinyağı
* bir avuç taze nane yaprakları
* 2 domates
hazırlanışı:
1 taze soğanların beyaz kısımlarını ortadan ikiye bölün Yeşil kısımlarıyla birlikte geniş bir kaba ince ince doğrayın Maydanozları, sarımsağı ve kuru soğanı da ince ince doğrayıp, hepsini kabın içinde karıştırın Kabın ağzını kapatıp kenara alın
2 bir yemek kaşığı domates salçasını ve bir yemek kaşığı biber salçasını bir bardak sıcak suyun içinde eritin bu suyu, geniş ve yayvan bir kaba koyduğunuz 2 su bardağı bulgurun üzerine dökün ardından bir su bardağı sıcak suyu ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin arasıra karaşıtırarak bulgurun suyu çekmesi için bekleyin (yaklaşık 15-20 dakika)
3 soğan, sarımsak ve maydanoz karışımını bulgura ekleyip karıştırın
4 sırasıyla baharatları, limon suyunu, zeytinyağını ve nane yapraklarını ekleyip karıştırın yarım daire şeklinde kesilmiş domateslerle süsleyin servis yapana kadar üzerini streçleyerek bekletin
teyzemin salataları
teyzem salata konusunda uzman olmuş dün ona gittiğimde üç farklı salata çeşidi ile tanıştım ilki tavuk salatası yapımı çok basit gözüküyor önce 2 bütün tavuk göğsünü tuzla haşlayıp didikliyorsunuz 3 kırmızı biberi közleyip, soyuyor, biraz soğuyunca da doğrayıp tavuğa ekliyorsunuz gerisi 5-10 doğranmış kornişon turşu, dereotu, maydanoz, limon ve yağ
ikinci salata közlenmiş patlıcan salatası 2 kg patlıcan, 4 orta boy domates ve 4 kırmızıbiberi fırın telinin üzerine yerleştiriyorsunuz teli ızgara bölümüne, altındaki sıraya da bir fırın tepsisi koyuyorsunuz (sebzeler közlenirken suları damlayabilir) sebzeleri arada çevirerek ızgara ayarındaki 250C'de közliyorsunuz közlenince hepsini soyup doğruyor ve sularını süzüyorsunuz bunları 3 diş doğranmış sarımsak, yeşil soğan, maydanoz, dereotu, limon ve yağ ile karıştırıyorsunuz
sonuncusu da pirinç salatası
2 su bardağı pirinci 2 su bardağı suyla pişiriyorsunuz pişince kevgire döküp sularının tamamen gitmesini sağlıyorsunuz bu arada 2 havucu pişirmeden rendeleyip pirince ekliyorsunuz kornişon turşu, dereotu ve maydanozu da ekleyip salatalık dilimleri ile süslüyorsunuz  
patates salatası
bu tarif de anneme ait bir kilo patatesi ve üç havucu haşlayın suyunu süzüp püre makinası ile ezin (makina olmazsa iyi olmuyormuş) içine iki yemek kaşığı tereyağını eritmeden koyun pürenin sıcaklığı ile erisin diğer tarafta maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince ince kıyıp püreye ekleyin tuz, bir limonun suyu ve karabiber ilave edip hepsini bibrbirine yedirin servis tabağının dibine maydanoz serpin püreden yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp top şekli verin hepsini tabağa yerleştirin üzerlerine biraz daha maydanoz serpip servis yapın  
marine edilmiş taze fasulye
bu tarif çok basit hem de soğuduktan sonra tadı aynı fasulye turşusu gibi oluyor ben kitaptaki malzemelerin 2 katını kullandım benim kullandığım malzemeler:
• 1 kg ayıklanmış fasulye
• 4 çorba kaşığı limon suyu
• 6 çorba kaşığı zeytinyağı
• 4 diş dövülmüş sarımsak
• tuz (kitap da deniz tuzu diyordu)
• bir de benim evde olmadığı için kullanamadığım dereotu
bir tencereye su koyup kaynatın fasulyeleri doğrayıp (ben verev kestim) bu suda haşlayın dereotu dışındaki diğer malzemelerle sos hazırlayın fasulyeleri süzüp servis tabağına alın & üzerlerine sosu dökün merine olması için 1-2 saat bekleyip dereotuyla süsleyip servis yapın
kaynak; mevsimlerle gelen lezzetler, tijen inaltong
annemin salatası
bu salata biraz enteresan çünkü içinde vişne suyu var 6 kişilik salata hazırlamak için gerekenler; 3-4 domates, 3-4 salatalık, 6-7 sivribiber, 1/2 demet maydanoz, 1/2 demet dereotu, 6-7 yeşil soğan, 1 yemek kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı sumak, 1 çay bardağ vişne suyu üzerine: tuz, limon suyu, zeytinyağı yapmanız gereken tüm malzemeleri çok ince doğrayıp karıştırmak 
salata zamanı!
haftasonunun iki salatası; biri kahvaltı için yapılan patates salatası, diğeri akşam annemler için hazırladığım meyve salatası patates salatası için 9-10 patatesi haşlıyor, dereotu, havuç, taze soğan, doğranmış siyah zeytin ile karıştırıyorsunuz üzerine; limon, tuz, zeytinyağı, varsa sumak, yoksa kırmızıbiber meyve salatasının tüm olayı görüntüsü 1 şeftali, 1 armut, 2 mürdüm eriği ve 1 incir şeftali dilimlerini köşelere yerleştiriyor, aralarına sırayla erik ve armut diziyorsunuz en ortaya inciri koyup etrafına kalan şeftalileri serpiyorsunuz  
minik pizzalar ve kahvaltı salatası
haftasonu kahvaltılar için iki farklı şey yaptım, biri ev pizzası, ikincisi kahvaltı salatası ikisinin de yapımı çok basit, minik pizzalar için evde pizzanıza koyabileceğiniz ne varsa karıştırıyorsunuz; dilimlenmiş zeytin, doğranmış domates, sivri biber, kaşar peyniri rendesi ve baharatlar sonra bu karışımı üzerini zeytinyağı ile yağladığınız ekmeklerin üzerine sürüyor ve 180C fırında 5-10 dk pişiriyorsunuz pizzanız hazır!
ikinci tarif bir salata, aslında önce yumurtalı ekmek tarifi için kaşar peyniri rendelemiştim ama tarifte yazılı galete ununu evde bulamayınca bende kaşar peynirleri böyle değerlendirmeye karar verdim rendelenmiş peyniri bir kaseye alıyorsunuz içine bir salatalık ve bir domates doğruyorsunuz üzerine tuz, zeytin yağı, kırmızı biber ve kekik serpiyorsunuz nefis!
bbc tarifleri; tavuk garnitürü
malzemeler; 15 arpacık soğanı, 3 ufak kıvırcık marul, 1/2 kg kuşbaşı et, 1 kutu haşlanmış mısır, tuz
bir tencereye soğuk su doldurup, kaynatın su kaynayınca arpacık soğanları ekleyip 5 dakika haşlayın marulları ince ince doğrayın kuşbaşı etleri tavada zeytinyağı ile kızartın (alt tarafı tamamen pişmeden tleri çevirmemeye özen gösterin) etleri delikli süzgeç ile alıp yağını süzdürün tavayı kurulayıp mısırları koyun, biraz su ekleyip 2 dakika çevirin, marulları ekleyip 1-2 defa karıştırın etleri de ekleyip, tuz serpin
pancar salatası
işte bu salatayı ortaya çıkaran kişinin hayal gücü çok sınırlıymış padişah salatasını hazırlayan olsa ne adlar bulurdu buna da kim bilir belki "kadife güzeli" derdi pancar bana hep kadifeyi hatırlatıyor çünkü  
malzemeleri:
1 kg patates, 3 havuç, dereotu, taze soğan, süzme yoğurt, mayonez, pancar, limon, sarımsak
yapılışı:
patatesleri haşlayıp, rendeleyin havuçları küplere bölüp yağda kavurun (küpe bölme kısmını ben ekledim) patates, taze soğan, maydanoz, dereotu, mayonez, yoğurt, sarımsak, limon ve tuzu karıştırın Geniş çukur bir kabın dibine jelatin yerleştirin en alta pancarları rendeleyin onun üzerine havuçlerı, onun da üzerine biraz önce yaptığınız karışımı rendeleyin kabınızı ters çevirip, jelatinden kurtardınız mı rengarenk bir tepeye sahip olacaksınız (adı gökkuşağı tepesi de olabilirmiş değil mi?)
padişah salatası
teyzelerin yemeklere isim koyma potansiyeline hayranım aslında yemek tarifi alırken neden o adın verildiğini de sorsam iyi olacak mesela insan bir salataya neden padişah salatası der? çok zengin malzemesi olduğu için olabilir mi? neyse ben tarife geçeyim
padişah salatasını malzemeleri:
1 su bardağı düdük makarna, 1 salatalık, 1 havuç, 1 kereviz, 1 avuç bezelye, 2-3 yaprak maydonoz, 2-3 yaprak dereotu, 1 diş sarımsak, 3 çorba kaşığı mayonez, 2 su bardağı yoğurt, 3 adet salatalık turşusu,tuz
yapılışı:yoğurt,mayonez,dövülm üş sarımsak ve tuzu karıştırın kereviz, havuç ve bezelyeyi biraz haşladıktan sonra soğutun küp küp kesin makarnayı da haşlayın salatalığı ve turşusunu aynı şekilde küplere bölün hepsini çukur bir kapta karıştırıp servis yapın
|