Gaziantep mutfağından 8 kebap tarifi |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gaziantep mutfağından 8 kebap tarifi kabukları soyulur ve çok ince doğranır Kıyma üzerine zeytinyağı ve tuz konulup çok kurutmadan kavrulur Kavrulduktan sonra kırmızı biber ve karabiber konulur Bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlanır İnce doğradığımız patlıcanlar hafif ateşte ılıtılır ısınan patlıcanın üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ilave edilip karıştırılır eksikse tuzu ilave edilir Sarımsaklı yoğurtla karıştırdığımız patlıcanların üzerine kavurduğumuz kıyma konulur Bu karışım büyük bir servis tabağına çekilip üzerine kavrulmuş kıyma konulup sıcak servis yapılır Eğer istenirse kıymasına ince doğranmış yeşil biber ve kabuğu soyulmış küçük doğranmış domates konabilir tuz karabiber domates salçası biber salçası sarımsak eklenip karıştırılır Terbiyelenmiş etler şişe 4-5 et bir kuyruk gelecek şekilde dizilir Harı geçmiş ateşte pişirilir Domatesler yıkandıktan sonra 4 parçaya bölünür Kesilen domatesler şişlere saplanır Kabukları yanmayacak şekilde pişirilir Pişirilmiş domatesler kabukları soyularak servis tabağına alınıp ezilir İnce doğranmış yeşilbiber domateslerin üzerine ilave edilir Pişmiş kebaplar domates ve biber sosunun üzerine konur Domates ve biber sosunun üzerine etler terbiyelenmeden de pişirilip servis yapılabilir kırmızıbiber toz sumak ekşisi Hazırlanışı: Ciğerler kuşbaşı etlerden daha küçük doğranır Şişe 4-5 ciğer 1 kuyruk saplanır Harı geçmiş ateşte pişirilir Piyazın hazırlanışı: İnce ince soğan doğranır maydanozlarda ayıklanıp ince doğranır Maydanoz ve soğan karıştırılıp üzerine tuz kırmızıbiber toz sumak eklenip iyice karıştırılır Ciğer kebabı açık ekmekle tuz ve kimyon dökerek üzerine de piyaz eklenerek sıcak olarak yenilir karabiber ve suyla yoğrulur Etler ceviz büyüklüğünde yuvarlanır Soğanların kabukları soyulmadan püsküllü tarafından tepesi kesilip ikiye kesilir Şişe bir soğan bir et gelecek şekilde saplanır Mangalda piştikten sonra bir tepsiye çekilir Nar ekşisi biraz sulandırılıp kebabın üzerinde gezdirilir Kebap ağzı kapalı olarak yarım saat bekletilir 5 kg taze baş sarımsak Tuz Karabiber (isteğe göre) Yarım çay bardağı su Hazırlanışı: Kıyma yeterince tuz karabiber ve suyla yoğrulur Et ceviz büyüklüğünde yuvarlanır Sarımsakların dişleri ayrılmadan ikiye kesilir Şişe bir sarımsak bir et gelecek şekilde saplanır Kor haline geçmiş ateşte pişirilir Pişen kebapların üzerine biraz su gezdirilip ağzı kapalı bir kapta ateşin üzerinde 10 dakika kadar bekletilir Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır ince ince doğranır Sarımsaklar kabuğu soyulup yıkanarak ince ince doğranır Kıymaya maydanoz sarımsak karabiber ve yeterince tuz ilave edilip yoğrulur Ceviz büyüklüğünde kıyma alınıp avuç yardımıyla uzatılarak yassı olarak şişe saplanır (adana kebap şişine ) Orta harlı ateşte pişirilir kuşbaşı ete zeytinyağı tuz domates ve biber salçası kırmızı biber sarımsak karabiber nane ilave edilerek bekletilir Terbiyelenmiş etler şişe 6-7 et bir kuyruk şeklinde saplanır Kuyruklar etlerin arasına gelecek şekilde saplanır Harı geçmiş ateşte çevrilerek pişirilir |
|
|
|