Prof. Dr. Sinsi
|
Mayalılar - Mayalılar Tarifi
Mayalılar
Açma
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
50 g yumuşak margarin
1 yumurta
3 çay bardağı ılık süt
Araya sürmek için:
100 g yumuşak margarin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Susam
Çörek otu
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Yumurta, margarin ve ılık sütü ilave edip kaba yapışmayacak yumuşak bir hamur oluşuncaya kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Süre sonunda hamuru bir kez daha yoğurup 8 eşit parçaya ayırın Bu parçaları 20 cm çapında yuvarlak açın Üzerlerine birer tatlı kaşığı margarin sürüp rulo yapın Rulonun iki ucundan tutarak ve farklı yönlere çevirerek burun Daha sonra iki ucu birleştirip hamura halka şekli verin Yağlanmış fırın tepsisine sıralayıp üzerini kapatarak 30 dakika bekletin Bekletme sonrası üzerine yumurta sarısı sürün, susam ve çörek otu serpip pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Fırından çıkarınca üzerine tepsi örtün Sıcak veya soğuk servis yapın
Akıtma
Malzemeler:
Hamur:
2 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 su bardağı ılık süt
Üzeri için:
100 g tereyağı
Hazırlanışı:
Hamur: Mayayı un ile karıştırın Üzerine tuz, şeker ve sütü ekleyip mikser ile 3-4 dakika çırpın Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika dinlendirin
Teflon tavayı sıvı yağ ile hafifçe yağlayıp kızdırın Hamurdan bir kepçe alıp tavaya dökün ve yayın Pembeleşince arkasını çevirin Pişince tavadan alın ve hemen tereyağı sürün Bütün hamurları bu şekilde hazırlayıp sıcak servis yapın
Cevizli Briyoslar
Malzemeler:
Hamur:
5 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 yumurta
1 yumurta akı
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
100 g margarin
Yarım su bardağı ılık süt
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın 1 yumurta, 1 yumurta akı, toz şeker, tuz, margarin ve ılık sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 20-25 dakika dinlendirin Ceviz ve kuru üzümü ilave edip tekrar yoğurun
Hamurdan yumurta büyüklüğünde toplar kopartın, yuvarlayıp yağlanmış tepsiye sıralayın Her topun ortasına parmağınızla bastırıp çukur oluşturun ve bu çukura fındık büyüklüğünde yuvarlanmış hamur parçası yerleştirin Üzerine yumurta sarısı sürüp 30 dakika daha dinlendirin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 15-20 dakika
Çikolatalı Cevizli Ekmek
Malzemeler:
Hamur:
4 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı toz şeker
100 g margarin
1,5 su bardağı ılık süt
Dolgu:
Yarım su bardağı iri kırılmış ceviz içi
Yarım su bardağı damla çikolata
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur: Unu maya ile karıştırın Üzerine tuz, şeker, margarin ve sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 35-40 dakika dinlendirin
Hamuru tekrar yoğurup üç eşit parçaya bölün Her birini 0,5 cm kalınlığında açıp üzerlerine ceviz ve çikolata serpin Rulo şeklinde sarıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı sıralayın Yumurta sarısı sürüp 30 dakika daha dinlendirin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-25 dakika
Ev Pidesi
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
75 g yumuşak margarin
1 yumurta
2,5 çay bardağı ılık süt
Üst malzeme :
3 su bardağı beyaz peynir rendesi
1 demet kıyılmış maydanoz
2-3 adet domates
7-8 adet yeşil biber
2 yumurta
1-2 yemek kaşığı margarin
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine margarin, 1 yumurta ve ılık sütü ilave ederek kaba yapışmayacak kıvama gelinceye kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Hamuru birkez daha yoğurup 10 parçaya ayırın Her birini 2-3 mm kalınlığında kayık şeklinde açın Peynir rendesi ve maydanozu karıştırıp üzerine yayın Kenar kısımlarını hafifçe kıvırıp pide şekli verin ve yağlanmış fırın tepsisine dizin Tepsinin üzerini kapatıp 30 dakika bekletin Uygun boyutlarda kesilmiş domates ve yeşil biberleri üzerine dizin, çırpılmış 2 yumurtayı pidelerin her yerine sürün ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Fırından çıkarttıktan sonra kenar kısımlarına margarin sürün ve dilimleyerek servis yapın
Gül Bahçesi
Malzemeler:
Şurup:
3,5 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur:
4 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 yumurta
125 g margarin
1 çay bardağı sade gazoz
1 su bardağı öğütülmüş ceviz içi
Hazırlanışı:
Şurup: Ölçülü şeker ve suyu 10 dakika kaynatın Kaynamanın sonuna doğru limon suyunu ekleyin ve soğumaya bırakın
Hamur: Unu maya ile karıştırın Üzerine yumurta, margarin ve gazozu ekleyip iyice yoğurun Hamuru bekletmeden 4 eşit parçaya bölün Merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın Üzerine ceviz serpin ve rulo şeklinde sarın Bıçak yardımı ile birer cm genişliğinde dilimler kesin Kalan hamurları da bu şekilde hazırlayıp 33 cm çapındaki yağlanmış tepsiye aralıklı olarak sıralayın Üzerini kapatıp 25 dakika dinlendirin Sürenin sonunda pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-30 dakika
Fırından çıkartıp bekletmeden üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün ve üzerini kapatın Soğuk servis yapın
Güneş Böreği
Malzemeler:
Hamur:
6 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 çay bardağı ılık süt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Dolgu:
75 g eritilmiş margarin
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Tane karabiber
Hazırlanışı:
Hamur: Unu eleyip mayayı ekleyin ve karıştırın Üzerine tuz, şeker, yumurta, yoğurt, süt ve sıvı yağı ekleyip pürüzsüz bir hamur oluşuncaya kadar yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika dinlendirin Sürenin sonunda hamuru bir kez daha yoğurup özleşmesi için elinize alıp tezgaha 100 defa vurun
Hamuru merdane ile 0,5 cm kalınlığında açın Üzerine eritilmiş margarin sürün ve peynir rendesini serpin Rulo şeklinde sarın
Rulonun üzerine elle hafif bastırarak hamuru uzun bir dikdörtgen şekle getirin Rulonun ucundan kare bir hamur parçası kesin 28 cm çapında yağlanmış tepsinin ortasına koyun Kalan hamuru üçgenler şeklinde kesip kare hamurun etrafına güneş şeklinde dizin Üzerini kapatıp 30 dakika daha dinlendirin Üzerine yumurta sarısı sürün Tane karabiberler ile güneşe ağız ve göz şekli verip pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 30-35 dakika
Kahvaltı Ekmeği
Malzemeler:
5 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
2,5 çay bardağı ılık süt
1 yumurta
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Hazırlanışı:
Unu eleyip mayayı ilave edin ve karıştırın Üzerine süt, yumurta, şeker, tuz ve sıvı yağı ekleyip iyice yoğurun Hamuru temiz bir bezin içine alın Kabarmaya pay bırakarak ağızını ip ile bağlayıp su dolu derin bir kabın içine koyun Hamur önce dibe çökecek, kabardıkça yüzeye çıkacaktır Bu şekilde 40-50 dakika bekletin 28 cm çapındaki tepsiyi yağlayın Hamuru suyun içinden çıkartın Bezi açın, ellerinizi yağlayıp hamuru alın ve tepsinin içine yayın Bekletmeden pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-30 dakika
Katlı Rulo
Malzemeler:
6 su bardağı un
1 paket Dr Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
2 su bardağı ılık süt
100 g eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
İç malzeme 1:
250 g haşhaş ezmesi
1çay bardağı dövülmüş ceviz
İç malzeme 2:
2 adet haşlanmış rendelenmiş patates
Baharat
İç malzeme 3:
300 g lor / peynir
Kıyılmış maydanoz
İç malzeme 4:
250 g zeytin ezmesi
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine şeker, tuz ve sütü ekleyip iyice yoğurun
Hamuru ceviz büyüklüğünde toplara ayırın Üzerlerini nemli bezle örtün Toplardan 3 tane alıp yufka inceliğinde teker teker açın İlk yufkanın üzerine margarin-sıvı yağ karışımından sürün Verilen iç malzeme alternatiflerinden birini sürün Üzerine ikinci yufkayı serin, aynı işlemi uygulayın Son yufkayı da bu şekilde hazırlayıp rulo şeklinde sarın Üstünü de hafif yağlayarak rulonun iki ucundan tutup farklı yönlere çevirerek burun Yağlanmış tepsiye salyangoz şeklinde sarın Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 30 dakika
Lorlu Poğaça
Malzemeler:
Hamur:
2 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 yumurta
100 g margarin
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 çay bardağı ılık süt
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Dolgu:
250 g tatlı lor
Yarım demet kıyılmış maydanoz
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın 1 yumurta, margarin, tuz, şeker ve ılık sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 35-40 dakika bekletin
Tekrar yoğurup yumurta sarısı büyüklüğünde parçalar kopartın ve yuvarlayın Fırın tepsisine sıralayın, yumurta sarısı sürüp pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 10-15 dakika
Poğaçaları soğutup iç malzeme doldurmak için birbirinden tamamen ayırmadan enlemesine kesin Açtığınız boşluğa lor doldurun Daha sonra lorlu kısmını maydanoza batırın
Marmelatlı Puf (Berliner)
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
1 çay kaşığı Dr Oetker Hamur Kabartma Tozu
75 g yumuşak margarin
1 yumurta
1 yumurta sarısı
2 çay bardağı ılık süt
İç malzeme:
1 yumurta akı
3-4 yemek kaşığı marmelat
Üzeri için:
Pudra şekeri
Hazırlanışı:
Hamur: Un, maya ve hamur kabartma tozunu karıştırın Üzerine margarin, 1 yumurta, 1 yumurta sarısı ve ılık sütü ilave edip kaba yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Süre sonunda hamurdan aldığınız parçaları 0,5 cm kalınlığında açın 7-8 cm çapındaki bir bardak veya fincan ile parçaları ayırmadan hamur üzerinde işaretleme yapın Bu yuvarlakların kenarlarına parmak ucu ile yumurta akı sürün ve ortasına 1 çay kaşığı marmelat koyun Yine aynı kalınlıkta açtığınız diğer bir hamuru üzerine kapatın Kullandığınız bardak veya fincan ile, marmelat tepecikleri ortada kalacak şekilde, keserek Berliner’leri ayırın Hamurun tümünde bu işlemleri yaptıktan sonra bir tepsiye dizin ve üzerini örterek 30-40 dakika bekletin
Süre sonunda kızdırılmış bol sıvı yağa atın, devamlı çevirerek kızartın (Bu esnada yağ çok kızgın olmamalıdır ) Yağdan alıp kağıt peçete üzerine koyun
Soğuyunca pudra şekeri serperek servis yapın
Mayalı Börek
Malzemeler:
Hamur:
4 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2,5 çay bardağı ılık su
Dolgu:
100 g margarin
1 su bardağı peynir rendesi
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine şeker, tuz ve suyu ekleyip iyice yoğurun
Bekletmeden üç eşit parçaya bölün Her birini 0,5 cm kalınlığında açıp üzerlerine margarin sürün ve dörde katlayın Üzerlerini kapatın ve 20 dakika dinlendirin Hamurları tekrar açın, peynir rendesi serpin ve rulo şeklinde sarın Ruloları 28 cm çapındaki yağlanmış tepsiye salyangoz şeklinde gevşek sarın Hafif bastırarak tepsinin her yerini kaplayacak şekilde yayın Üzerini kapatıp 15 dakika daha bekletin Yumurta sarısı sürüp pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-30 dakika
Mürdüm Bahçesi
Malzemeler:
Hamur:
4 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 çay bardağı toz şeker
1 poşet Dr Oetker Şekerli Vanilin
1 çay kaşığı tarçın
1 yumurta
50 g margarin
1,5 çay bardağı ılık süt
Dolgu:
1 yumurta akı
Yarım çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı ahududu likörü
12 adet mürdüm eriği
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı süt
Hazırlanışı:
Hamur: Mayayı unun üzerine döküp karıştırın Toz şeker, şekerli vanilin, tarçın, yumurta, margarin ve sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp 35-40 dakika dinlendirin
Dolgu: Yumurta akını şeker ve likörle karıştırın İçine erikleri ince dilimleyip karıştırın
Hamuru 1 cm kalınlığında açın Üzerine erikli karışımı yayın Rulo şeklinde sarın 2 cm eninde dilimler kesip 27 x 22 cm ölçülerindeki tepsiye yan yatırarak aralıklı sıralayın Yumurta sarısını sütle çırpın ve üzerine sürün 15 dakika dinlendirip pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-30 dakika
Paskalya Çöreği
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
125 g yumuşak margarin
Yarım çay bardağı toz şeker
1 yumurta
2 çay bardağı ılık süt
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine margarin, toz şeker, yumurta ve ılık sütü ekleyip kaba yapışmayacak bir hamur oluşuncaya kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Süre sonunda hamuru 21 eşit parçaya ayırarak 15 cm boyunda çubuk şeklinde uzatın 3 parça kullanarak saç örgüsü şeklinde gevşek örün Fırın tepsisine dizin ve üzerini örterek 30 dakika bekletin Yumurta sarısı sürün ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Fırından çıkarınca üzerini kapatın Sıcak veya soğuk servis yapın
Patatesli Rulolar
Malzemeler:
Hamur:
5 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
2 adet orta boy haşlanmış ve ezilmiş patates
1 tatlı kaşığı tuz
150 g margarin
1 yumurta
1 çay bardağı ılık su
İç malzeme:
2 adet orta boy haşlanmış patates
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pulbiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
Hazırlanışı:
Hamur:Unu maya ile karıştırın Üzerine ezilmiş patates, tuz, margarin, yumurta ve ılık suyu ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 25-30 dakika dinlendirin
İç malzeme: Haşlanmış patatesleri ezin, ince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve pulbiber ile karıştırın
Hamuru 4 eşit parçaya bölün 0,5 cm kalınlığında dikdörtgen şekilde açın İç malzeme koyup rulo şeklinde sarın 10’ar cm uzunluğunda dilimler kesin Bütün hamurları bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine aralıklı sıralayın Yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpin 20 dakika dinlendirip pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 15-20 dakika
Peynirli Bohça
Malzemeler:
Margarinli karışım:
150 g soğuk paket margarini
Yarım su bardağı un
Hamur:
3 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
30 g margarin
1 çay kaşığı sirke
1 çay bardağı maden suyu
Dolgu:
Yarım su bardağı peynir rendesi
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Margarinli karışım: Margarini yarım su bardağı un ile iyice yoğurun ve buzdolabına koyun
Hamur: 3 su bardağı unu maya ile karıştırın Üzerine tuz, yumurta, margarin, sirke ve maden suyunu ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin
Sürenin sonunda hamuru 0,5 cm kalınlığında açın Unlu margarin karışımını buzdolabından çıkartıp açtığınız hamurun ortasına koyun Hamuru bohça gibi dörde katlayıp margarinin dışarıya çıkmamasına dikkat ederek merdane ile 1 cm kalınlığında açıp buzdolabında 20 dakika bekletin Dinlenmiş hamuru tekrar dörde katlayıp 1 cm kalınlığında açarak tekrar 20 dakika buzdolabında bekletin Son turda da çıkan hamuru dörde katladıktan sonra bu kez 0,5 cm kalınlığında açın 5 cm boyutlarında kareler kesin Ortalarına peynir koyun ve dört köşesini birleştirip bastırarak yapıştırın Bütün hamurları bu şekilde hazırlayıp bekletmeden fırın tepsisine dizin Üzerlerine yumurta sarısı sürüp pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 175°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 175°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 15-20 dakika
Pişi
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
4 çay bardağı ılık su
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Üzeri için:
Susam
Çörek otu
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine suyu ilave ederek mikserin hamur karıştırıcı uçları ile yumuşak bir hamur elde edinceye kadar (yaklaşık 5 dakika) çırpın Hamurun üzerini kapatın, oda sıcaklığında hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Süre sonunda hamuru biraz karıştırıp ellerinizi yağlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın Elde açarak şekillendirin ve tavada kızdırılmış yağa atarak kızartın Arzuya göre şekillendirilen hamuru, çörek otu ve susama batırarak da kızartabilirsiniz
Poğaça
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
125 g yumuşak margarin
1 yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
2 çay bardağı ılık süt
İç malzeme :
1,5 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 demet maydanoz
1 yumurta akı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörek otu
Susam
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine margarin, yumurta, sıvı yağ, tuz ve ılık sütü ilave edip kaba yapışmayacak bir hamur elde edinceye kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
İç malzeme: Peynir, ince kıyılmış maydanoz ve yumurtanın akını karıştırın
Hamuru 16 eşit parçaya ayırın Her bir parçayı yuvarlayıp top haline getirin ve ortasına hafifçe basıp çukurlaştırın İç malzeme koyup katlayarak üzerini kapatın Poğaçayı yaparken hamuru fazla inceltmeyin ve kapatırken kenarlarına fazla bastırmayın Yağlanmış fırın tepsisine dizdiğiniz poğaçaların üzerini kapatıp 30 dakika bekletin Süre sonunda yumurta sarısı sürüp çörek otu, susam serpin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Fırından çıkarınca üzerini kapatın Sıcak veya soğuk servis yapın
Saray Lokması
Malzemeler:
Şurup:
5 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı limon suyu
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
2 yemek kaşığı sıvı yağ
5 çay bardağı ılık su
Kızartmak için sıvı yağ
Hazırlanışı:
Şurup: Ölçülü şeker ve suyu tencereye koyun, arada karıştırarak kaynamaya bırakın Kaynama başlayınca limon suyunu ekleyip kısık ateşte 10-15 dakika daha kaynatın Ocaktan alıp soğumaya bırakın
Hamur: Un ve mayayı karıştırın 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve ılık suyu ekleyip mikserin hamur karıştırıcı uçları ile 5 dakika çırparak yumuşak bir hamur hazırlayın Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi iki katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 50-60 dakika) bekletin
Bir tencereye bolca sıvı yağ koyup kızdırın Mayalanmış hamuru bir kez daha yoğurduktan sonra avucunuza hamur alıp yumruğunuzu sıkın ve başparmağınızın olduğu yerden çıkan hamurdan yağlanmış çay kaşığıyla parçalar koparıp kızgın yağa atın Hafifçe kızarınca kevgir ile yağdan çıkarın Bütün hamuru bu şekilde hazırladıktan sonra, lokmaları yeniden kızgın yağa atıp ikinci defa iyice kızartın Yağdan çıkardığınız lokmaları soğuk şuruba atın Arada karıştırarak 1-2 dakika bekletin ve şuruptan alın (Şuruba kullandığınız kevgiri kesinlikle kızgın yağa değdirmeyin ) Üzerine kaşıkla şurup gezdirerek arzuya göre tarçın serperek sıcak veya soğuk servis yapın
Sosisli Ekmek
Malzemeler:
Hamur:
2,5 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1 yumurta
1 çay bardağı ılık süt
Dolgu:
2 yemek kaşığı salça
1,5 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı kimyon
50 g margarin
5 adet sosis
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hazırlanışı:
Hamur: Unu maya ile karıştırın Üzerine tuz, şeker, yumurta ve sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 30-40 dakika dinlendirin
Dolgu: Salçayı su ile iyice karıştırıp baharatları ekleyin Margarini ocakta eritin Üzerine salçalı karışımı ekleyip sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirin
Dinlenen hamuru 5 eşit parçaya bölün Sosisin uzunluğunda dikdörtgen açın Salçalı sostan sürün, sosisi üzerine koyun ve rulo şeklinde sarın Diğer hamurları da bu şekilde hazırlayıp yağlanmış fırın tepsisine sıralayın Üzerini kapatıp 20 dakika dinlendirin Yumurta sarısı sürüp pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Soyalı Kepekli Ekmek
Malzemeler:
2 su bardağı un
1 su bardağı soya unu
2 su bardağı kepekli un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık su
Hazırlanışı:
Un, soya unu, kepekli un ve mayayı karıştırın Tuz, şeker, sıvı yağ ve suyu ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika dinlendirin 28 cm çapındaki tepsiyi yağlayın Ellerinizi de yağlayıp hamuru kaptan alın ve tepsinin içine bastırarak yayın Üzerini kapatın, 30 dakika daha dinlendirip pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25-30 dakika
Tahinli Çörek
Malzemeler:
Hamur:
1 paket Dr Oetker Mayalı Un
Yarım çay bardağı sıvı yağ
75 g yumuşak margarin
3 çay bardağı ılık süt
İç Malzeme:
2,5 çay bardağı tahin
2,5 çay bardağı toz şeker
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Kavrulmuş susam
Hazırlanışı:
Hamur: Un ve mayayı karıştırın Üzerine sıvı yağ, margarin ve ılık sütü ilave edip kaba yapışmayacak bir hamur oluşuncaya kadar (yaklaşık 5-10 dakika) yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar (yaklaşık 40-50 dakika) bekletin
Süre sonunda hamuru 12 eşit parçaya ayırın Her parçayı 2-3 mm kalınlığında yuvarlak açıp üzerine tahin-şeker karışımından sürün ve rulo şeklinde sarın Bütün hamurları bu şekilde hazırladıktan sonra, üzerlerini örterek yaklaşık 30 dakika süre ile bekletin Bekletme süresi sonunda yuvarlayarak bu parçaları mümkün olduğunca ince şekilde uzatın Daha sonra bir ucunu sabit tutarak kendi etrafında döndürün Bir ikinci parçayı da ucuna ekleyerek aynı şekilde sarmaya devam edin Böylece 12 parça ile 6 adet çörek hazırlayıp fırın tepsisine yerleştirin Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-30 dakika
Fırından çıkarınca üzerini bir başka tepsi ile kapatın Sıcak veya soğuk servis yapın
Tavuklu Ekmek
Malzemeler:
Hamur:
3 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı ılık su
Üst malzeme:
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
2 adet domates
200 g göğüs eti
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
Hazırlanışı:
Hamur: Mayayı un ile karıştırın Üzerine tuz, şeker, sıvı yağ ve suyu ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika dinlendirin
Üst malzeme: Soğan ve biberleri ince dilimleyin 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavurun Domatesi rendeleyip ekleyin 5-6 dakika sonra küp doğranmış tavuk göğüslerini ekleyin Tuz ve karabiberi ilave edip suyunu çekinceye kadar pişirin Ocaktan alıp ılımaya bırakın
Ellerinizi yağlayıp hamuru kaptan alın ve 33 cm çapındaki tepsiye yayın Üzerine tavuklu karışımı yayın Bu şekilde 25 dakika dinlendirin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 170°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 170°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 25 dakika
Pişirmenin 20’nci dakikasında üzerine kaşar rendesini serpin ve pişirmeye devam edin
Zeytinli Ekmek
Malzemeler:
Hamur:
3,5 su bardağı un
1 poşet Dr Oetker Instant Maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 yumurta
100 g margarin
1 çay bardağı ılık süt
Dolgu:
1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Çörekotu
Susam
Hazırlanışı:
Hamur: Mayayı un ile karıştırın Üzerine tuz, şeker, yumurta, margarin ve sütü ekleyip iyice yoğurun Üzerini kapatıp oda sıcaklığında 40-45 dakika dinlendirin
Tekrar yoğurup iki eşit parçaya bölün 0,5 cm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın Üzerlerine zeytinleri yayıp rulo yapın Üzerlerine yumurta sarısı sürüp birinin üzerine susam, diğerine de çörek otu serpin İki ruloyu birbirine dolayın, uçlarını birleştirerek iki renkli burgulu halka oluşturun Yağlanmış fırın tepsisine alıp 30 dakika bekletin ve pişirin
Elektrikli Mini Fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Turbo fırın: 180°C (önceden ısıtılmış)
Pişirme süresi: Yaklaşık 20-25 dakika
|