06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Çarçabuk Bir Fanfin Makarna
MALZEMESİ
1 paket penne makarna
7-8 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet orta boy kuru soğan
1-2 diş dövülmüş sarmısak
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
SOSUN MALZEMESİ
1 su bardağı krema
1 su bardağı tavuk suyu
(ya da 1 su bardağı sıcak suyun içine 1 adet tavuk bulyon atıp eritebilirsiniz Veya bulabilirseniz 2 yemek kaşığı tavuk suyu karışımlarından kullanabilirsiniz)
2 yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Eğer varsa: Yarım su bardağı rende parmesan veya eski kaşar ya da robotta çekilmiş Mihalıç peyniri
TARİF
Öncelikle soğanı çok ince ince yemeklik doğrayalım Sarmısağı dövelim
Geniş ve derin bir makarna tenceresinin içine 7-8 su bardağı su koyalım ve kaynamaya bırakalım Su kaynamaya başlar başlamaz tuzunu atalım Penne makarnamızı suya ekleyelim ve bir tahta kaşıkla karıştıralım Yine ara sıra karıştırma işini ihmal etmeden 8-10 dakika kadar makarnayı pişirelim Süzdürüp bir kenara koyalım Şimdi de sosu hazırlamaya başlayalım Aslında en doğru zamanlama bir tarafta makarna haşlanırken öte yandan da sosu yapmaktır Sonuçta ikisi de aynı zamanda pişip, hemen sıcağı sıcağına birbirleriyle harmanlanır Sos için geniş veya derin bir tava ya da yabancıların kaserol (casserole) dedikleri uzun saplı ufak tencereye sıvıyağı koyup, hemen dövülmüş sarmısakla ince kıyılmış soğanları ekleyelim Bir tahta kaşıkla karıştırarak, soğanların rengi iyice sararıncaya kadar 5-6 dakika kavuralım
Öte yandan sosun daha düzgün ve homojen yapıda olması için, derin bir tasın içinde; krema, et suyu, un, tuz, karabiberi çatalla iyice çırpalım ve kavrulan soğanların üzerine aktaralım Yine tahta kaşıkla sürekli karıştırarak sosumuz katılaşıp, koyulaşıp, muhallebi kıvamına gelinceye değin karıştıralım Zaten sos kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra altını söndüreceğiz Hemen sıcakken haşlanmış makarnaları sosun içine ekleyip, fazla ezmeden hafifçe karıştıralım Eğer varsa parmesan peyniri rendesini ilave edip hatta çok ince kıyılmış maydanozla da karıştırabilirsiniz
|
|
|