![]() |
Gıda Saklama ve Kurutma İpuçları |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Gıda Saklama ve Kurutma İpuçlarıHangi Sebze ve Meyveleri Kurutabilirsiniz? Elma, şeftali, erik, kayısı, muz, incir, armut ve dut ise en sık kurutulan meyvelerdendir ![]() Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdendir ![]() Kurutma İşlemi Öncesi Nelere Dikkat Etmelisiniz? Öncelikle taze ve kaliteli sebze ve meyveleri seçtiğinizden emin olmalısınız ![]() Kurutma işlemi için seçilecek olan muzlar olgunlaşmamış olmalıdır ![]() ![]() ![]() Kurutulacak sebze ya da meyvenin, sap, çekirdek ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarını ayıklamalısınız ![]() Kurutulacak sebzeleri iyice yıkamalı ve temizlemelisiniz ![]() Kurutma işleminden önce meyveleri, limonlu su gibi antioksidan çözelti içerisinde bekletmelisiniz ![]() Meyveler soyulduktan sonra kurutma işlemi öncesinde kararmamaları için limonlu suda bekletmelisiniz ![]() Meyveleri antioksidan çözeltide 30-60 saniye kadar bekletmelisiniz ![]() Kurutulacak malzemeleri 2-3 cm’lik parçalar halinde kesmelisiniz ![]() ![]() Kurutma İşlemi Kurutma işlemini direk hava temasıyla ya da fırınlarda yapabilirsiniz ![]() Doğal olarak kurutmaya bırakılan sebze ve meyvelerin iyi hava akımı alan bir yere bırakılmış olmaları oldukça önemlidir, balkon veya teras olabilir ![]() İdeal kurutma ısısı ideal 50-60 derecedir ![]() ![]() Doğal kurutmada sebzeleri gölgede, meyveleri ise direkt güneş ışığı alacak şekilde bırakmalısınız ![]() Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz sebzeleri zamanla alt üst etmeyi unutmamalısınız ![]() Kurutma Sonrası Kurutma işleminin başarısını ölçmek için sebzeleri ortadan ikiye kırın ![]() ![]() Saklama İpucu Kurutulmuş meyve ve sebzeleri, hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklamalısınız ![]() |
![]() |
![]() |
|