Evde Tarhana Yapımı |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Evde Tarhana YapımıMalzemeler: 3,5 kg koyu kıvamlı yoğurt 1,5 kg kırmızı biber 2 kg domates 1/2 kg acı biber(yeşil) 1/2 kg kuru soğan 1 demet nane 1 demet dereotu 1 demet reyhan 1,5 su bardağına yakın tuz 9 kgun(30 su bardağı-az gelirse ilave edebilirsiniz) Biberleri,soğanı,dereotunu,nan eyi ve reyhanı yıkayıp,blenderde çekinBüyükçe bir kabın içerisine alınDomatesleri ikiye bölüp,elinizle sıkarak suyunu çıkarıp,blenderde iyice inceltinTuz ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırınAğzını kapatıp,ılık bir yerde 2 gün ekşimesi için bırakın(arada bir karıştırarak) Unu yavaş yavaş ilave ederek,koyu kıvamlı bir hamur olana dek yoğurun(elden zor dökülecek kıvamda-tuzu belirgin olmalı)Ağzı kapalı 8-9 gün daha bekletin(her gün sabah akşam bir kere karıştırarak)Eğer kıvamı değişip,cıvıma oldu ise biraz un ilave edip koyu kıvam almasını sağlayın Karton kolileri ve üzerine temiz çarşafları, temiz ve havadar bir yere serinÜzerine aşağıda gördüğünüz gibi öbek öbek tarhanayı kepçe ile paylaştırınOrtam güneşli ve sıcak olursa daha çabuk kuruyacaktırBir kaç saat içerisinde çarşaftan kalkacak kıvama gelecektirO zaman başka bir çarşafa ters çevirip,bekletinBu yüzü de az kurumaya başladığında biraz parçalayarak iç kısımlarınında kurumasını sağlayınBiraz daha kuruduğunda ufalayınAz nemli ama iyice ufalanır olduğunda da blenderden geçirip,temiz ve kuru bir çarşafa yayıp tamamen kurumasını sağlayınAğzı kapalı cam kavanozlara alıp serin ve kuru bir yerde muhafaza edin Not:Tarhananın içerisine konulan malzemeler,ber beldeye ve kişiye göre biraz farklılık gösterirYukarıda malzemelere sizde çevrenizden duyduğunuz bir takım malzemeler iave edebilirsiniz |
|