06-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Evde Tarhana Yapımı

Malzemeler:
3,5 kg koyu kıvamlı yoğurt
1,5 kg kırmızı biber
2 kg domates
1/2 kg acı biber(yeşil)
1/2 kg kuru soğan
1 demet nane
1 demet dereotu
1 demet reyhan
1,5 su bardağına yakın tuz
9 kg un(30 su bardağı-az gelirse ilave edebilirsiniz)
Biberleri,soğanı,dereotunu,nan eyi ve reyhanı yıkayıp,blenderde çekin Büyükçe bir kabın içerisine alın Domatesleri ikiye bölüp,elinizle sıkarak suyunu çıkarıp,blenderde iyice inceltin Tuz ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırın Ağzını kapatıp,ılık bir yerde 2 gün ekşimesi için bırakın(arada bir karıştırarak)
Unu yavaş yavaş ilave ederek,koyu kıvamlı bir hamur olana dek yoğurun(elden zor dökülecek kıvamda-tuzu belirgin olmalı)Ağzı kapalı 8-9 gün daha bekletin(her gün sabah akşam bir kere karıştırarak)Eğer kıvamı değişip,cıvıma oldu ise biraz un ilave edip koyu kıvam almasını sağlayın
Karton kolileri ve üzerine temiz çarşafları, temiz ve havadar bir yere serin Üzerine aşağıda gördüğünüz gibi öbek öbek tarhanayı kepçe ile paylaştırın Ortam güneşli ve sıcak olursa daha çabuk kuruyacaktır Bir kaç saat içerisinde çarşaftan kalkacak kıvama gelecektir O zaman başka bir çarşafa ters çevirip,bekletin Bu yüzü de az kurumaya başladığında biraz parçalayarak iç kısımlarınında kurumasını sağlayın Biraz daha kuruduğunda ufalayın Az nemli ama iyice ufalanır olduğunda da blenderden geçirip,temiz ve kuru bir çarşafa yayıp tamamen kurumasını sağlayın Ağzı kapalı cam kavanozlara alıp serin ve kuru bir yerde muhafaza edin
Not:Tarhananın içerisine konulan malzemeler,ber beldeye ve kişiye göre biraz farklılık gösterir Yukarıda malzemelere sizde çevrenizden duyduğunuz bir takım malzemeler iave edebilirsiniz

|
|
|