![]() |
Sofra Düzeni |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sofra DüzeniSofra Düzeni Kurduğunuz şık bir sofra ile yemeklerinizin lezzetine lezzet katıp, davet sofralarınızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz ![]() ![]() Evimizde vereceğimiz özel davetlerde gerek hazırlık aşamasında, gerek sofra düzeni ve yemek servisi konusunda bazı endişeler yaşarız; "Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatal, kaşık, bıçağın yeri neresi? Hangi yemeği önce servis etmeliyim?” Davetimiz hakkında uzun süre konuşulmasını ve misafirlerimizin memnun ayrılmasını isteriz ![]() # İşte size davet telaşınız arasında işinizi kolaylaştıracak ve şık sofralar kurmanıza yardımcı olacak öneriler: Hazırlayacağınız sofra, bahçe sofrası, evlilik yıl dönümü, doğum günü sofrası, kalabalık misafir grubu ağırlayacağınız; nişan, nikah gibi bir ziyafet sofrası olabilir ![]() ![]() Daha sonra ise davetinize katılacak olan misafirleriniz için isim ve menü kartları hazırlayabilirsiniz ![]() ![]() ![]() Keyifli Sofralar için ![]() ![]() ![]() Her ne kadar davet sofralarında uzun ve gereksiz konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek hoş bir davranış olmasa da sofrada süren uzun sessizliklere maruz kalmak da bir o kadar can sıkan bir durum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() # Şık ve özenli davet sofraları ![]() ![]() ![]() Şık bir sofra için doğru "Masa Örtüsü” seçimi önemli bir başlangıç olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() Sofranızda kullanacağınız servis tabakları da menünüz hakkında misafirlerinize ipucu verecektir ![]() ![]() ![]() ![]() Çatal tabağın sağına mı koyulur, soluna mı? Sofra hazırlanırken en çok endişe edilen konulardan biri de çatal, kaşık, bıçak yerleşimidir ![]() ![]() ![]() ![]() • Yemek çatalı tabağın soluna; • Yemek bıçağı tabağın sağına; • Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına; • Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına; • Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına; • Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına; • Meze kaşığı tabağın ön kısmına; • Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru; • Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına koyulmalıdır ![]() # Sadece çatal, kaşık, bıçak yerleşimini bilmek yetmiyor tabi ![]() ![]() ![]() Davet sofrasında uyum çok önemlidir ![]() ![]() • Su bardağı tabağın sol ön kısmına; • Meşrubat ya da içki bardağı su bardağının sağına; • Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına; • Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın; • Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın; • Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine; • Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine; • Meyve tabağı ortaya; • Ekmek tabağı ortaya; • Çiçek tanzimleri masanın ortasına; • Peçeteler ise resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine koyulmalıdır ![]() |
![]() |
![]() |
|