Tosunum Böreği - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce |
06-26-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Tosunum Böreği - Hülya Hanım'ın Mutfağı: DüzceTosunum Böreği - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce Tosunum Böreği - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce Malzemeler: 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek 2 yemek kaşığı ezme haşhaş 1 adet soğan 1 çay bardağı sıvı yağ 2 yemek kaşığı tereyağı 5 yemek kaşığı ayçiçek yağı Tuz Pul biber Karabiber Un Hamuru İçin; 1 çay bardağı sıvı yağ 1 paket kabartma tozu Yarım limon suyu 3 çay kaşığı tuz Alabildiğince un Yapılışı: 1 su bardağı yeşil mercimek önceden kaynatılmış 2 bardak su ile haşlanır 1 adet soğan soyularak küçük küçük doğranır Orta boy tencere orta ocak ateşine konularak iki yemek kaşığı tereyağı, 5 kaşık sıvı yağ eritilir Eriyen yağın içerisine 2 çay kaşığı tuz eklenerek 1 adet doğranmış soğan kavrulur Soğanlar kavrulup pembeleşince haşlanmış 1 su bardağı yeşil mercimek ile 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber eklenir Plastik bir kaba 1 çay bardağı sıvı yağ ile 2 kaşık ezme haşhaş eklenerek karıştırılır ve bir köşede bekletilir Plastik bir kaba 3 bardak un, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 bardak ılık su, 1 paket kabartma tozu, yarım limon suyu, 3 çay kaşığı tuz eklenerek kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde un ekleyerek yoğrulur Hamur ortadan ikiye kesilerek her biri ayrı ayrı yuvarlanır ve 1 cm olacak şekilde açılır Açılan hamura haşhaşlı sos dökülerek yayılır Açılan hamur dürüm olacak şekilde rulo yapılır Rulo haline gelen hamur her iki ucundan ters yöne doğru döndürülerek gül şekli verilir Gül şeklini alan hamurun iki parçası üst üste konarak el yardımı ile üzerine baskı yapılır ve hamur kalın oklavayla yeniden açılır Açılan hamur 6 eşit parçaya bölünür her bir parçaya eşit miktarda mercimekli harç konularak bohça gibi kapatılır Fırın tepsisi yağlanır Fırın 180 derecede ısıtılmaya bırakılır Ortalama 10 dakika sonra ısınan fırına hazırlanan haşhaşlı tosunum börekleri konulur ve 30-35 dakika pişirildikten sonra servis edilebilir Yemeğimiz 6 kişiliktir |
|