Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, hakkında, isveç, mutfağı

İsveç Mutfağı - İsveç Mutfağı Hakkında Bilgiler

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İsveç Mutfağı - İsveç Mutfağı Hakkında Bilgiler



Somon Marine
Denizci Yahnisi
Glüh wein "Sıcak Baharatlı Şarap"
Saffronbuns "Safranlı Ekmekler"
Gingerbread biscuit "Zencefilli Bisküvi"
Karakter olarak Avrupa Mutfağı'na yakın olan İsveç Mutfağı genelde balığa dayalı bir mutfaktır İsveçliler önceleri soğuk iklimlerine karşı dayanıklı olabilmek için çok fazla yağ tüketirlerdi Ama 50 yıl kadar önce gerek sağlık politikası olarak, gerekse teknolojinin sağladığı kolaylıklarla, derin dondurucular gibi, sebze ve meyveleri uzun süre saklama olasılıkları doğdu ve bu nedenle de yağ tüketimini azalttılar
Bugünkü İsveç'te balık hala mutfağın temel besin maddesidir Balık dışında tavuk ve domuz eti de çok tüketilir Sığır eti ise az ve pahalı olduğu için fazla tüketilmez
İsveç'te, okyanusta, Baltık Denizi'nde ve tabii göllerde çok çeşitli balıklar vardır Bu balıkları İsveçliler günlük olarak haşlama ve kızartma yerler Salamura ve turşu yaparak hazırladıkları balıkları ise uzun vadeli olarak kullanırlar
İsveç'te ekmek en çok sabah kahvaltısında tüketilir Ekmekler tamamen İsveç'e özgü kepekli rafine edilmemiş undan yapılır Çok ince ve kurudur Ekmeğin kurumasını sağlamak için, ekmek fırında iki kere pişirilir Geleneksel olarak daire biçiminde olan bu ekmeklerin ortasında küçük bir delik vardır Bu ekmekler İsveç'te hala ince borulara geçirilmiş olarak balıkçıların yoğun olduğu kıyı dükkanlarında bulunur Öğle ve akşam yemeklerinde ekmek yerine genellikle patates yenir 16 yüzyılda Avrupa'ya gelen patates 18 yüzyılda yani 200 yıl önce İsveç Mutfağı'na girdi ve çok önemli bir besin maddesi haline geldi
İsveçliler günde 3 öğün yerler Sabah kahvaltısı İsveçliler için çok önemli değildir Önemli öğünler öğle ve akşam yemekleridir
İsveçliler kahvaltıda ekmek, tereyağı, ciğer ezmesi, peynir ve marine edilmiş hareng balığı yerler
Öğle yemeği evde de dışarıda da yense daima sıcak yemektir Et veya balık ve sebzeden oluşur Sebze genellikle patatestir
Akşam yemeği genellikle, ekmek, peynir, salamura hareng ve salam çeşitlerinden ya da köfte veya herhangi bir et ve patatesten oluşan tek yemektir
İsveç Mutfağı'nm önemli bir yemeği olan "dolma" Türk Mutfağı'nın bu mutfağa etkisidir Bu yemeğin sizlere anlatmak istediğim kısa da bir öyküsü var Hemen hemen 250 yıl önce Ruslarla yaptığı bir savaş sırasında Osmanlılara sığman İsveç Kralı, askerleriyle tam beş yıl Osmanlı topraklarında yaşamış Bu süre içinde Türk yeme alışkanlığını edinen Kral ve askerleri ülkelerine döndükten sonra da bu alışkanlıklarını devam ettirdikleri için dolma İsveç Mutfağı'na girmiş Ama İsveç'te üzüm bağları olmadığı için, onlar dolmayı lahanadan ve daha iri olarak yapmışlar
Somon Marine
hazırlama: 20 dakika
marinad: 24 saat (kilo başına)
1 kg somon balığı
1 demet dereotu
2,5 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tane karabiber
1/2 çay fincanı tuz
sos için:
1 tatlı kaşığı tatlı hardal
1 tatlı kaşığı sert* hardal
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı sirke
1 demet dereotu
1 çay fincanı sıvıyağ
tuz
*kuvvetli, insanın burnunu yakan anlamında
Bir büyük somon balığını, balıkçınıza temizletip, filetolarını iki parça şeklinde çıkarttırın, yalnız filetoların derileri üstünde kalsın
Tane karabiberleri havanda iri olarak dövün Daha doğrusu ezip bir kaseye koyun Tuzu ve toz şekeri üstüne ekleyin Kaseyi zıplatarak karışmasını sağlayın Hazırladığınız karışımı somon filetolarının iki yüzüne elinizle bastırarak sürün Karışımın, balığın etine geçmesini sağlayın İki filetoyu da aynı şekilde hazırladıktan sonra kalan karışımı somon filetolarından birinin derişiz yüzüne boşaltın Elinizle yayın, ince kıyılmış dereotlarını da yine tuz-biber karışımının üstüne yayın ve diğer parçayı üstüne kapatın Elinizle bastırın Büyükçe bir taşı yıkayarak temiz bir beze sarın Ağırlık yapmasını sağlamak için balığın üzerine koyun ve buzdolabının alt tarafına kaldırın Kilo başına 24 saat olmak üzere dinlenmeye bırakın Dinlenme süresinin yarısında balığı çıkararak ters yüz edin Tekrar dereotu serpin Ağırlığı koyarak tekrar kalan süre için buzdolabına dinlenmeye bırakın
Dinlenme süresi dolunca balığı çıkarın Dereotlarını temizleyin İyi kesen bir bıçakla çok ince dilimler halinde kesin ve yanında sosu ve ince kesilmiş kızarmış ekmekle servis yapın
Sos için; derin bir kaba, tuzu, tatlı ve sert hardalı, toz şekeri ve sirkeyi koyun Bir çatalla karıştırın Sosun içine sıvıyağı incecik akıtarak sosu inceltin Hafif yoğun ama akıcı bir sos olmalı Dereotlarını ayıklayın, ince ince kıyın ve sosun içine katın Bir çatalla biraz karıştırın Daha sonra ince ince dilimlediğiniz Somon Marine ile servis yapın
Denizci Yahnisi
hazırlama: 30 dakika
pişirme: 45-60 dakika
800 gr kalın dana bifteği
2 su bardağı bira
4 baş soğan
10 orta boy patates
50 gr tereyağı
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı beyaz biber
4 çorba kaşığı sıvıyağ
2 tatlı kaşığı tuz
Eti iri parçalar halinde kesin Soğanları soyup, halka halka doğrayın Patateslerin kabuklarını soyup kalın dilimler halinde yuvarlak yuvarlak kesin Derin bir tavada tereyağını eritip sıvıyağ ile kızdırın İçine halka soğanları atıp, soğanlar altınımsı kahverengi bir görünüm alıncaya kadar karıştırarak kavurun Kavrulan soğanları bir kevgirle yağını süzerek tavadan bir tabağa alın ve aynı yağda etleri çevirerek kızartın Kızarttığınız etleri bir tabağa alın Daha sonra tüm etleri tavaya koyun ve üzerine birayı, beyaz biberi, kekiği ve tuzu ilave edin İçine defne yaprağını atın ve kaynamaya başlayınca bir kapakla kapatıp orta ateşte 10 dakika pişirin Daha sonra biraz pişmiş etleri, içinden servis yapabileceğiniz, fırına girecek ağzı kapaklı bir tencerenin dibine dizin Etlerin üstüne patateslerin yarısını dizip, patateslerin üstüne kavurduğunuz soğanların hepsini boşaltın Bir kaşıkla soğanları tüm patateslerin üzerine yayın ve tekrar kalan patates dilimlerini soğanların üzerine dizin Tavada kalan pişme suyunu yemeğin üzerine gezdirerek dökün ve ateşe koyarak kaynamaya bırakın Yemeğiniz kaynamaya başlayınca, tencerenin kapağını kapatarak önceden 180 derecede kızdırdığınız fırında 45-60 dakika, etler yumuşacık oluncaya kadar pişirin Etlerin piştiğini kontrol ederken yemeğin biçimini bozmamaya ve patatesleri kırmamaya dikkat edin Yemeğiniz piştikten sonra yanında bol yeşil bir salata ve bira ile servis yapın
Glüh wein "Sıcak Baharatlı Şarap"
hazırlama: 2 dakika
kaynatma: 15 dakika
1,5 su bardağı kırmızı veya beyaz şarap
1 portakal
2 kak tarçın
8 karanfil
1 tatlı kaşığı toz şeker veya ağız tadınıza göre toz şeker
Küçük derin bir tencereye şarabı koyun, içine şekeri, tarçını ve karanfilleri ilave ederek hafif ateşte 1-2 dakika yavaş yavaş kaynamaya bırakın
Portakalı ortasından enine ikiye bölün Orta kısmından kabuğu ile birlikte kalın bir dilim keserek, kaynayan baharatlı şarabın içine atın Portakalın kalan küçük yarısının suyunu sıkıp yine şaraba ilave edin ve yine hepsini 10 dakika kadar çok hafif ateşte kaynatın
Daha sonra sıcağa dayanıklı şeffaf büyük kulplu çay bardağına şarabı süzerek boşaltın, içine ince, kabuğu ile kesilmiş bir dilim portakal atın Tenceredeki kak tarçınlardan birini bardağa koyun ve çok sıcak olarak Gingerbread biscuitlerin yanında servis yapın
Saffronbuns "Safranlı Ekmekler"
hazırlama: 30 dakika
dinlenme: 40+20 dakika
pişirme: 8-9 dakika
1 kg un
50 gr taze ekmek mayası
150 gr tereyağı
1/2 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı safran
1/2 su bardağı kuş üzümü
1 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
Küçük bir tencerede sütü ısıtın Tereyağını içine atın ve erimeye bırakın Mayayı çatalla hafifçe ezin, üzerine bir parça ılık su koyarak bir kenara bırakın 10-15 dakika sonra maya kabarınca içine tereyağlı sütü ilave edin Biraz karıştırıp, şekeri, tuzu, üzümleri ve safranı ekleyin, tekrar karıştırın Karışım homojen bir hal alınca, içine bir seferde unu atın ve birlikte önce kaşıkla karıştırın, sonra elle yoğurun Üstünü temiz bir mutfak bezi ile örterek bir kenara 40 dakika kadar dinlenmeye bırakın Ekmek hamurunuz kabarınca, hamurdan iri parçalar kopartarak, avucunuzda yuvarlayarak kalın şeritler haline getirin ve iki şeridi örgü gibi birleştirerek yağlanmış tepsiye biraz aralıklı olarak dizin Arzu ederseniz Saffronbun'lara kendi istediğiniz şekilleri verebilirsiniz
Bu şekilde tüm hamurdan küçük safranlı ekmeklerinizi elde ettikten sonra, tepsinin üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatarak, yine hemen hemen 15-20 dakika kadar dinlenmeye bırakın
Daha sonra bir yumurtayı çırpın, küçük ekmeklerinizin üzerine bir yağlama fırçası yardımı ile sürün Birkaç kuş üzümünü tekrar ekmeklerinizin üzerine elinizle batırın
Önceden sıcak olarak 200 derecede kızdırılmış fırında 8-9 dakika kadar pişirin
Fırından çıkarınca bir tabağa alarak çay saatinizde yanında reçelle servis yapın
Gingerbread biscuit "Zencefilli Bisküvi"
hazırlama: 20 dakika
dinlenme: 24 saat
pişirme: 7-8 dakika
1 kg un
150 gr tereyağı 1/2 kg toz şeker
2 çay fincanı koyu şurup
1,5 su bardağı su
1 çorba kaşığı tarçın
1 çorba kaşığı zencefil
1 çorba kaşığı karanfil
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
koyu şurup için: (kendiniz hazırlarsanız)
1/2 kg toz şeker
şekeri ıslatacak kadar su
süs için:
1 çay fincanı pudra şekeri
su (şekeri ıslatacak kadar)
Koyu şurup elde etmek için, 1/2 kg toz şekeri, şekeri ıslatacak kadar su ile hafif ateşte, koyulaşıncaya kadar kaynatın Şurubunuz kıvamlı olunca ateşten çekin ve soğumaya bırakın Dilerseniz hazır şurup da kullanabilirsiniz Tereyağını dışarıda bırakarak yumuşatın Karanfilleri dövün
Derin bir kaba yumuşamış tereyağını koyun, üzerine dövülmüş karanfilleri, tarçını, zencefili atın, bir tahta kaşıkla çalışarak karıştırın, üzerine toz şekeri ilave edin ve tekrar karıştırın Tereyağı ve baharatlar, şekerle iyice karışıncaya kadar tahta kaşıkla çalışın Kabartma tozunu karışımınıza atın, iki çay fincanı koyu şurubu ilave edin Pütürlü ve kahverengi bir karışım elde edinceye kadar karıştırın Üzerine 900 gr unu ilave edin ve yumuşak ve yapışkan bir hamur oluncaya kadar yoğurun 24 saat kadar dinlenmeye bırakın Ertesi gün, hamurunuz yeteri kadar dinlenince, kalan undan bir parça alarak mutfak tezgahına serpin Hamurdan kocaman parçalar kopartarak çok ince 2-3 mm kadar açın ve arzu ettiğiniz biçimde kalıplarla kesin Bisküvi kalıplarınız yoksa, su bardağı veya çay bardağının ağzını kalıp gibi kullanabilirsiniz Su bardağıyla önce dışını kesip, daha sonra içini çay bardağı ile keserek halkalar elde edebilirsiniz Fırın tepsisini tereyağı ile çok az yağlayın, zencefilli kurabiyelerinizi dizin ve kızgın fırında, takip ederek 7-8 dakika kadar pişirin Bisküviler kuru bir görünüm kazanınca fırından çıkarın Pişmesini bir bisküviyi tadarak kontrol edebilirsiniz Bu şekilde hamurun kalan miktarını da yapın Dilerseniz hamurun hepsini kullanmayıp, hamuru buzdolabında 2-3 gün kadar saklayabilirsiniz Bisküvilerinizi süslemek isterseniz, bir çay fincanı pudra şekerini, bir parça soğuk suyla koyu bir krem haline gelinceye kadar karıştırın Beyaz bir kağıdı külah haline getirerek karışımınızı içine doldurun, külahın üst kısmını kapatıp elinizle sıkarak, ince tarafından soğumuş bisküvilerinizin üzerine glasajı akıtarak şekiller yapın Süslemeniz kuruyunca bisküvilerinizi çay ile servis yapın


lezzetsirri

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.