Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Yemek Tarifleri

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgiler, filipin, hakkında, mutfağı

Filipin Mutfağı - Filipin Mutfağı Hakkında Bilgiler

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Filipin Mutfağı - Filipin Mutfağı Hakkında Bilgiler



Fresh lumpia �Taze Lumpia�
Chicken adobo "Sirkeli Tavuk"
Sinigang na isda "Ekşi Soslu Balık"
Beef siopao "Buharda Pişmiş Kıymalı Çörek"
Puto "Buharda Pirinç Unu Keki"
Filipin Mutfağı temelde pirince, balığa ve kabuklu deniz ürünlerine dayanır ve pişirme teknikleri hala geleneksel özelliklerini taşır Filipinliler, kavurma, buharda pişirme, haşlama tekniklerini kullanırlar ve genellikle besinleri pişirirken muz yaprakları veya bambudan yararlanırlar Bambu dalları buharda pişirme kabının dibine yerleştirilir ve et üzerine konur Böylece bambunun kokusu ete geçer ve çok hoş bir şekilde eti kokulandırır Muz yapraklarına ise yine besinleri sararlar ve içinde pişirirler Muz yaprağının kokusu besinlere aynı bambu gibi çok hoş bir koku verir
Filipin Mutfağı, Malezya, Endonezya, Çin ve Hint Mutfaklarından etkilenmiştir Özellikle Güney Filipin'de yaşayan Müslüman halk Hint Mutfağı'ndan etkilenmiştir Bu nedenle bu bölgede Curry (köri) türü yemekler çok yapılır Kuzey'deki mutfakta ise İspanyol etkisi görülür İspanyol yemekleri bölge halkının yemekleri ile birlikte günümüze kadar gelmiştir Paella gibi yemeklerin yanı sıra, bu bölgede diğer bölgelere göre daha çok mısır ve mısır unu kullanılan yemekler yapılır Tabii bir de Filipin'e özgü olan ve "Kari-kari" ve "Adobo" gibi yemekler vardır ki bunlar bütün bölgelerde yenir
Uzak Doğu'dan gelen Çin Mutfağının da Filipin Mutfağı'nda etkisi vardır "Noodles" Çin makarnası, "eggrolles" yumurtalı börek gibi Çin yemekleri Filipin'de de yapılır Filipinliler tatlılarında yukarıda söz ettiğim gibi bol miktarda hindistan cevizi ve hindistan cevizi suyu, ayrıca bol miktarda tatlı patates, pirinç, pirinç unu ve yabani pirinç kullanırlar Filipin'de en çok kullanılan baharatlar ise zencefil ve sarımsaktır Bunlar tüm ülkede kullanılır En çok ve çeşitli baharat kullanılan bölge ise Hint Mutfağı etkisi almış olan Güney'dir Ayrıca bu bölgede çok da acı yenir
Filipinlilerin ginger yani zencefil çayı çok ünlüdür Zencefil çayını, suda zencefil ile şekeri kaynatarak yaparlar Çok da kahve içen Filipinliler, kahveyi şekerle kaynatarak çok koyu olarak içerler
Dünyanın en güzel mangolrı Filipin'de yetişir Filipin dünyanın en çok mango yetiştiren ülkesidir Filipinliler mangoyu taze olarak yedikleri gibi, ince dilimler halinde keserek kuruturlar, zencefil çayının yanında yerler
Filipinliler çok meyve tüketirler Filipin tropik meyveler cennetidir ve mango, papaya, ananas, mangosten gibi meyveler bol yetişir Papayayı özellikle sabah kahvaltısında yiyen Filipinliler, hindistan cevizinin tazesinin çok besleyici olan suyunu içer ve tatlı yapımında kullanırlar Özellikle "halo halo" (karışık karışık) dedikleri tatlı çok ünlüdür Bu tatlı, taze hindistan cevizi, çeşitli tatlı meyveler, bol kırılmış buz ve dondurma ile yapılır
Filipinliler sabah kahvaltısında sarımsak ile kızartılmış pirinç yerler Bunun yanında bazen et, yumurta ve sebze de tüketirler Tabii pirinç mutlaka her kahvaltıda ana besin maddesidir Bu arada papayayı da unutmamak gerekir
Filipinlilerin öğle yemeğini yine pirinç teşkil eder Pirincin yanında, tavuk, balık, kırmızı et ve sebze vardır Tabii çorba ve buharda pişen yemek çeşitleri de bu öğünün temel çeşitlerindendir Bu yemeklerin hepsi yanında pirinçle birlikte yenir
Akşam yemeği de öğle yemeğinin hemen hemen aynısıdır Yalnızca yemeklerini hazırladıkları et, tavuk, balık gibi besin maddeleri ve bunların yapım şekilleri veya içine konan malzemeler değişir
Sabah kahvaltıda sarımsaklı kızarmış pirinç yiyen Filipinliler, öğle ve akşam yemeklerinde pirinci haşlanmış ve sade olarak yerler Bu pirincin yanında mutlaka 3 çeşit yemek olur Bunlar balık, et veya tavuk ve sebzedir Ayrıca yemekte mutlaka çorba bulunur Filipinliler çorbayı bizler gibi ilk yemek olarak yemezler Çorba da diğer yemeklerle birlikte sofraya getirilir Herkes küçük derin yemek kabına biraz çorba alarak pirinçle birlikte yer Bu çorbaların en ünlüsü "Sinigang"dır Bu ekşi balık çorbası veya ekşi karides çorbasıdır Balık ve deniz ürünleri ile yapılan bu çorbaya deniz ürünleri yanında sebze de konur Eğer çorba makarnadan yapılmışsa yine yanında pirinçle yenir Bunun için yemek tabağının yanına mutlaka çorba gibi yemekler için küçük bir kase konur ama tüm yemekler birlikte servis yapılır ve birlikte yenir
Günümüzde Filipinlilerin en önemli öğünü akşam yemeğidir Kadının çalışma hayatına girmesi ve çocukların okulu, pek çok ülkede olduğu gibi bu ülke balkının da yeme alışkanlığında değişiklik yapmıştır
Fresh lumpia �Taze Lumpia�
hazırlama: 40 dakika
pişirme: 5 dakika
krep için:
8 yumurta
2 su bardağı mısır nişastası
1 su bardağı un
3 su bardağı su
tuz
iç için:
1/2 kg tavuk göğüs eti
5-6 adet taze fasulye
1 küçük kase kıyılmış lahana veya iceberg
1 baş soğan
1 adet havuç
1 adet marul
2 çorba kaşığı soya sosu
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 diş sarmısak karabiber
tuz
Sos için:
2 çorba kaşığı yerfıstığı ezmesi
1/2 su bardağı pirinç unu veya 2 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 çorba kaşığı soya sosu
1,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı toz şeker
1 diş sarımsak
Krepleri hazırlamak için önce yumurtaları derin bir kapta çırpın Unu ve mısır nişastasını yumurtalara ekleyip biraz karıştırın Daha sonra içine yavaş yavaş karıştırarak suyu ilave edin Bir parça tuz atın ve bir yumurta çırpıcısı ile iyice çırpın Karışım homojen ve akıcı olmalıdır Altı yapışmayan bir tavaya çok az yağ koyun Yağı tavaya bir kağıt peçete ile yayın Yağ ısınınca krep hamurundan tavaya bir küçük kepçe dökün ve tavayı sağa sola çevirerek ince bir şekilde yayılmasını sağlayın 10-15 saniye kadar çok az pişirin Krepleriniz beyaz renklerini koruyup, pişmekten ziyade kurumalıdır Krebin diğer tarafını da bir o kadar pişirdikten sonra tabağa alın Diğerlerini de aynı şekilde pişirin
İç için; tavuk etlerini ince ince kesin Soğanı ve sarımsağı soyup ince ince kıyın Yeşil fasulyeleri temizleyin, havucu soyun ve hepsini kibrit çöpü kadar ince kesin Lahanayı yıkayıp ince ince kıyın Lahana yerine iceberg marul da kullanabilirsiniz 1 çorba kaşığı sıvıyağı tavada kızdırın Önce sarımsakları atıp bir çevirin, daha sonra soğanları ve en son tavuk etini ilave edip karıştırarak 1-2 dakika kadar kavurun Etlerin rengi beyazlaşınca kıyılmış taze fasulyeyi, havucu ve soya sosunu ekleyin Tuzu ve karabiberi ilave edin Birlikte bir parça karıştırarak pişirin Fasülyeler ve havuç yumuşayınca kıyılmış lahanayı veya icebergi ekleyip hepsini birlikte karıştırarak sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin Hazırlamış olduğunuz kreplerden birini alın, bir tabağa koyun Krebin bir ucuna bir marul yaprağı serin Maruldan başlayarak, hazırlamış olduğunuz içten 3-4 kaşık krebin içine koyun ve krebin alt ucunu için üzerine gelecek şekilde bir parça kapatıp, krebin yan tarafını için üzerinden sararak, aynı sarma yapar gibi kapatın Krebin bir ucundan marul yaprağı görünmelidir Sos için; sarımsakları ayıklayın ve dövün 1,5 bardak suyun içine 2 çorba kaşığı soya sosunu koyun Sarımsağı, şekeri, 2 tatlı kaşığı mısır nişastasını, fıstık ezmesini ilave edin ve kısık ateşin üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırarak 2-3 dakika pişirin Taze Lumpia'ları sosla servis yapın
Chicken adobo "Sirkeli Tavuk"
hazırlama: 10 dakika
marinad: 30 dakika
pişirme: 20+5 dakika
1/2 kg iri kuşbaşı tavuk et
1 küçük kase sirke
5 diş sarımsak
3 çorba kaşığı soya sosu
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
2 tatlı kaşığı toz karabiber
3 çorba kaşığı sıvıyağ
Tavuk etlerini derin bir kaba koyun Üzerine, sirkeyi, soya sosunu, tane karabiberleri, toz karabiberi ekleyin Sarımsakları soyun, iri iri kesin, defne yaprağı ile birlikte karışıma atın Bir kere karıştırıp yarım saat kadar dinlenmeye bırakın
Daha sonra derin bir tavayı kızdırın İçine yağ koymadan sirke, soya sosu ve baharatla marine edilmiş olan tavuk etlerini sosu ile birlikte tavaya boşaltın 20 dakika hafif ateşte pişmeye bırakın Etler iyice pişip, yumuşayınca başka bir tavada sıvıyağı kızdırın İçine derin tavadan çıkardığınız etleri ve sarımsakları atın ve birlikte kızartın Bu arada sirke ve soya sosu karışımını harlı ateşte kaynatarak fazla suyun buharlaşmasını sağlayın Daha sonra koyulaşmış sosu tavada kızaran et ve sarımsakların üzerine dökerek, tekrar birlikte 5 dakika kadar kaynatın Suyun fazlası buhaılaşır ve sos iyice koyulaşır Daha sonra servis tabağına tavuk etlerini sıralayın, üzerine sosunu dökerek, yanında haşlanmış pirinç ile servis yapın
Sinigang na isda "Ekşi Soslu Balık"
hazırlama: 15 dakika
pişirme: 22 dakika
1 adet beyaz etli balık (lagos, alabalık vb)
1,5 su bardağı su
2 orta boy domates
1 baş soğan
2 çorba kaşığı limon suyu
300 gr taze fasulye
300 gr ıspanak
1 çorba kaşığı balık sosu (tercihe bağlı)
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
Balığı önce dilimleyin, daha sonra her dilimi 5-6 parçaya bölün Üzerlerine tuz ve karabiber serpin Taze fasulyeleri temizleyip, uzunlamasına ikiye bölün, Fasulyeler çok uzunsa ortadan ikiye bölebilirsiniz
Suyu kaynatıp içine domatesleri, yeşil fasulyeleri ve soğanı atın 15 dakika, sebzeler pişinceye kadar kaynatın Balığı ve balık sosunu sebzelerin üzerine ilave edin Kaynamaya başlayınca ateşi kısın, 1-2 dakika daha kaynayınca üzerine ıspanağı ve limon suyunu ilave edin ve 5 dakika daha hep birlikle kaynamaya bırakın Daha sonra baliğin içinden soğanı ve domatesleri çıkarıp ıspanak ve yeşil fasulyelerle servis yapın
Beef siopao "Buharda Pişmiş Kıymalı Çörek"
hazırlama: 40 dakika
dinlenme: 2 saat
pişirme: 15 dakika
hamur için:
1/2 su bardağı ılık su
500 gr un
1 çorba kaşığı taze maya
3 çorba kaşığı toz şeker
2 yumurta
30 gr tereyağı
iç için:
200 gr dana kıyması
4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1/2 su bardağı su
Karabiber
tuz
Taze mayayı ılık suyun yarısına koyup üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker ve 3 çorba kaşığı un ilave edin Maya eriyip köpürünceye kadar bekletin Daha sonra üzerine kalan unu, şekeri, tereyağını, yumurtaları ve suyu ekleyin Birlikte parmak uçlarınız ile çalışarak yoğurun Zaman zaman gerekirse biraz daha ılık su ekleyin Yumuşak ve yapışmayan bir hamur elde edinceye kadar çalışın Daha sonra üzerini nemli bir bezle örterek 2 saat kadar dinlenmeye bırakın Hacmi iki katma çıkınca hamur hazır demektir İç için, sarımsakları soyun ince ince kıyın, tavada yağı kızdırın ve sarmısağı kıyma ile kavurun Suyu ilave edin ve suyunu çekinceye kadar pişirin Mısır nişastasını bir parça suda eritin ve kıymaya ilave edin Arzunuza göre tuz ve karabiber ekleyin
Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak, elinizle açın, içine 1 çorba kaşığı kıyma karışımından koyun ve elinizle hamurun uçlarını toplayarak bohça gibi kapatın
Kıymalı çörekleri küçük kağıttan kek kalıplarına yerleştirin Böylece çörekleriniz birbirine yapışmaz Daha sonra buhar tencerenize yerleştirerek 15 dakika kadar pişirin Yanında Biberli Sos ile servis yapın
Buhar tencereniz yoksa, derin bir tencerede biraz suyu kaynatın Süzgeci, altı suya değmeyecek şekilde tencereye yerleştirerek çöreklerinizi buharda pişirin
Puto "Buharda Pirinç Unu Keki"
hazırlama: 10 dakika
pişirme: 10-15 dakika
5 su bardağı pirinç unu
2 yumurta
1 su bardağı süt
250 gr tereyağı
1 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı kabartma tozu
1/2 su bardağı su
hindistan cevizi rendesi
Tereyağını eritin Derin bir kaba koyun Yumurtaları çırpın ve tereyağını üzerine ilave ederek birlikte biraz daha çırpın Sütü ekleyerek biraz daha karıştırın Kabartma tozunu unun içine karıştırın Daha sonra unu topaklanmasın diye yavaş yavaş karıştırarak tereyağı, yumurta ve süt karışımına ilave edin Hazırladığınız karışıma suyu da ilave ederek tekrar iyice kanştınp biraz sıvı, akıcı bir hamur elde edin
Küçük kek kaplarının içini tereyağı ile yağlayarak, hazırladığınız hamurla doldurun Üzerlerine bir parça hindistan cevizi rendesi serperek buhar tenceresinde pişirin
Buhar tencereniz yoksa, büyük bir tencereye 1/3 miktarda kaynamış su koyun İçine sığabilecek ve boy olarak yarısını geçmeyecek bir başka tencereyi ters çevirerek tencerenin dibine otunun Keklerinizi küçük bir süzgece koyarak bu ters çevrilmiş tencerenin üzerine süzgecin dibi suya değmeden oturtun Kapağını kapatarak 10-15 dakika kadar pişmesini takip ederek pişirin Pişen kekleri kaplarından çıkartarak servis tabağına dizin ve çayın yanında servis yapın


lezzetsirri

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.