Prof. Dr. Sinsi
|
Cocuk Beslenmesi hakkinda hersey
Cocuk Beslenmesi hakkinda hersey
0-4 aylar / ıyi bir başlangıca doğru 
Paniğe gerek yok!
Onu sütten keserken tepkilerine kulak verin; katı mamaya geçtiğinde kargaşayı göze alın; emeklemeye başladığında sofrada belirli bir yeri olsun; kendi yemeye başladığında zaten 1-0 galipsiniz Yemediğinde gördüğü ilgiden memnun kalıp 1-1 olabilirsiniz; sakın bu tuzağa düşmeyin!
Annelerin de bakıma ihtiyacı var!
Bir bebekle birlikte yeni bir hayata başlamanın heyecanı yeni annelere çoğunlukla kendilerinin de bir miktar bakıma ihtiyaçları olduğunu unutturabiliyor Vücudunuz dokuz aylık bir maratonu henüz tamamlamış, hormonlarınız farklı bir şekilde çalışıyor Bebeğin yapacağı her hareket sizin için dehşet verici olabilir, özellikle de bunu hayatınızda ilk kez görüyorsanız  Her şeyin ötesinde, yorgunsanız!
Bebeklerle uğraşmak zor iştir ve bu yoğun tempoya ayak uydurmak için kendi enerjinizi de sürekli belirli bir seviyede tutmanız ve konsantrasyonunuzu bozmamanız çok önemlidir Özellikle bebeklerini emziren anneler ve tüm yeni anneler diyetlerine çok dikkat etmelidirler Uykudan mahrum kaldığınız ilk günlerde, biraz daha fazla uyuyabilmek için öğünleri atlamak size çekici gelebilir; ancak bunu yapmanız, daha fazla yorgunluk ve bitkinlikten başka bir sonuç yaratmayacaktır Eğer bir şeyler pişiremeyecek kadar yorgunsanız, kendinize bir enerji içeceği hazırlayın ve dinlenirken veya bebeği emzirirken bundan birkaç bardak için Eşiniz veya bir yakınınız size nasıl yardım edebileceğini sorarsa da onlara buzdolabında ısınmaya hazır bir yemeğin olmasının sizi çok sevindireceğini söyleyin
0-4 aylar / ıyi bir başlangıca doğru  
Anne sütü, doğanın yeni bebeklere hediyesidir Besin değeri açısından onların bütün ihtiyaçlarını karşılar, mükemmel hijyenik koşullarda, her zaman ideal ısıda elinizin altındadır Bu kusursuz avantajlarıyla, mümkün olan her şart altında bebeğin ilk besini olarak tercih edilmelidir; ancak bazen, anne sütünün olmadığı durumlarda, bebeğinizi biberonla besliyorsanız, içiniz rahat olsun ki günümüz teknolojisinin küçük çocuklar için geliştirdiği formüller, anne sütüne oldukça yaklaşmış durumda Ve bu ilk günlerde en az beslenme kadar önemli bir şey daha var ki, o da beslenme düzeninin yerleşmesiyle bebeğinizle aranızda kurulan harika yakınlık
Bu ilk günlerde herkes size beslenme, gaz çıkarma, sancılar, bezlerden dolayı meydana gelen isiliklerden bahseder; ancak hiç kimse bu sıradışı yabancının, daha henüz gözkapakları tam açılmadan size yönelttiği, o memnuniyet dolu olağanüstü bakışları anlatamaz
Tüm bebeklerin aynı aralıklarla beslenmemesi de şaşırtıcıdır Bazıları düzenli aralıklarla beslenirken, diğerleri zavallı uykusuz annelerini sürekli tetikte bekletip gün boyu çeşitli zamanlarda atıştırmayı tercih ederler
Sütten kesmek  
Süt (kendi sütünüz veya hazır) bir bebeğin ilk 4-6 ay arasında gereksinim duyduğu tek besin 
Bebeğinizi ne zaman sütten kesip katı besine geçeceğiniz tamamen sizin özel şartlarınıza bağlıdır Bu geçiş dönemi, değişikliğe ayak uydurabilmek için mutlaka aşamalı bir süreç olmalıdır Bebeğinizi 6 ay boyunca sadece sütle besledikten sonra katı gıdaya geçme fikri size biraz kötü gelebilir Özellikle de konuştuğunuz herkes konu üzerinde uzman gibi fikir vermeye başlarsa  
Güvendiğiniz bir yakınınız veya akrabanız, sizinki kadar büyük bir bebeğin artık katı gıdaya ihtiyaç duyduğunu size söyleyecektir Komşunuz, tahılların kendi bebeğinin çıkarmasını tamamen durdurduğunu söyleyecek, bir başka anne bebeğinizin durmadan yumruğunu ısırmasının sebebinin aşırı açlıktan olduğunu iddia edecektir
Bütün bunlar karşısında kafanız karışmasın Bu durumların hiçbiri sütten kesme zamanının geldiğinin habercisi değildir Profesyonel yardım ve bebeğinizin tepkileri doğrultusunda hareket edin ve huzurunuzu bozmadan yolunuza devam edin Önünde sonunda bütün insanlar yemek yemeği başarabilmişlerdir Annelerinin bunun gerçekleşeceğine hiçbir zaman inanmadıklarında bile  
Başlangıçta  
Artık sadece süt yerine, yemekten de bahsedeceğiz Bunun için yeni araç-gereç edinmeye hiç de gerek yok Bebeğinizin ihtiyaçları gayet basit şeyler Başlangıç için ihtiyacınız olan; kenarları keskin olmayan küçük kaşıklar, (en iyisi plastik olanlardır) melamin bir tabak ve yemek önlükleri Sonuçta epey bir karışıklık ve dağınıklığın çıkacağı kesin!
Çocuğunuzun yaşına göre, yüksek bir sandalyeye veya bebeğin oturacağı bir şeye de ihtiyacınız olabilir
Henüz yürümeye başlamış çocukların kendi masa ve sandalyeleri olabilir Ya da masada özel bir sandalyede oturtabilirsiniz Her iki şart altında da yemek yemek için belirli bir yerinin olduğunu bilmesi gerekmektedir Dolaşarak yemek yeme alışkanlığı kazanmasına engel olun Yemeğin belirli bir yeri ve zamanı olduğunu göstermeye çalışın
Pişirme aletleri  
Yemeklerin yumuşaklığı konusunda hassas bebekler için yemek öğütücüler ve el blenderları, kullanışlı araçlar; ancak bir püre aleti veya değirmen de yumuşak gıdaları daha masrafsız bir şekilde püre haline dönüştürmeye yetecektir Az miktarda yumuşak gıdayı kevgirden geçirerek de aradaki katı parçaları yok edebilirsiniz
Hijyenin önemi  
Yemeği hazırlamaya başlamadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız
Yemek için kullandığınız tüm araç ve gereçlerin dikkatlice temizlenmiş olması gerekmektedir Bunları şişe ve emzikler gibi sterilize etmenize gerek yoktur
Çiğ et, pişmiş yemekler ve sebze için ayrı ayrı kesme tahtaları kullanın Böylece gıdaların birbirine bulaşmasını engellemiş olursunuz
Hazırladığınız bakliyat türü gıdaları gereğinden fazla yapmayın Bunları bir sonraki gün tüketmekten kaçının
Tabakta artan hiçbir gıdayı saklamayın Bebeğin salyası bu kalan gıdaların bozulmasına yol açacaktır Kalan yemeği atın
Genel bir kural olarak çocuğunuza katı gıda vermeye 4-6 aylar arasında (aşağıdaki belirtilerle karşılaşıyorsanız) başlayabilirsiniz:
Miktarı yükseltmenize rağmen anne sütüyle beslediğiniz bebeğiniz alması gerektiği kadar kilo almamaya başladıysa  
Biberonla beslenen bebeğiniz, normal miktardaki gıdayla tatmin olmuyor ve sürekli aç ve sıkıntılı gözüküyorsa  
Bebeğiniz artık altı aylık ve hala sadece sütle besleniyorsa 
Eğer katı gıdaya geçiş konusunda şüpheleriniz varsa doktorunuza veya konu hakkında bir yetkiliye danışın
Katı mamaya geçiş  
Her şeyden önce, katı gıdayı bebeğinize sütün ardından vermeye başlamalısınız; çünkü süt onun hala en önemli besin kaynağı ılk başlarda, normalin yarısı kadar süt, ardından katı gıda verebilirsiniz Bu durum onun açlığını bastıracak ve ardından vereceğiniz katı gıdayla sakinleşecektir Daha sonra kalan (daha alışık olduğu gıda olan) sütü vererek öğünü bitirebilirsiniz
Pilav, kolay hazmoluşu nedeniyle genellikle ilk verilen gıdadır Bunun dışında biraz meyve veya sebze püresiyle de başlayabilirsniz
Değişik gıdalarla tanışma  
Bebeğiniz büyüdükçe verdiğiniz gıdaların çeşidi de artmalı ılk kez verdiğiniz bir gıdadan rahatsız olursa, zorlamayıp hoşuna giden başka gıdalar verin; ancak değişik zaman aralıklarıyla yeni gıdalar vermeye devam edin Tabii siz de bir bebek restoranı işletmecisi olmadığınızdan, kendinizi ona her seferinde farklı bir şey vermek zorunda hissetmeyin Değişik aromalar ve tatlar konusunda önceden bir bilgileri olmadığı için devamlı aynı şeyleri yemekten sıkılmayacaklardır
Aynı şey yemeğindeki tuz miktarı için de geçerli Sizin tuzsuz olduğunu düşündüğünüz yemek bebeğinize böyle gelmeyecektir Bu yüzden 12 ayın altındaki bebeğinizin yemeğine hiç tuz koymamalısınız Fazla sodyumun, tam gelişmemiş böbreklere zarar verme ihtimali yüksektir Şeker de bebeğinizin sağlığı açısından aynı şekilde nadiren kullanılmalıdır
Hazır bebek mamaları  
Hazır gıdalar seyahatte veya acil durumda rahatlık açısından idealdir Bunları tek başına veya ev yapımı gıdalarla beraber kullanabilirsiniz Hazırlaması hızlı, güvenli ve çok çeşitlidirler; ancak çoğu zaman evde kendi hazırladığınız yemekten daha masraflıdır Hazır gıdaları satın almadan içeriklerinden emin olmak için mutlaka etiketi kontrol edin Bebeğinizi direkt kutudan besliyorsanız kalan gıdayı saklamadan atın
Eğer kutunun tümünün bir seferde bitmeyeceğini düşünüyorsanız, kutudan bir kaşık alıp ayrıca ısıtın Kalan gıda, üzeri sıkı bir şekilde kapandığı taktirde buzdolabında iki gün korunabilir
Cam kaptaki hazır gıdalar üzerine biraz su koyarak ocakta yeniden ısıtılabilirler Bunları mikrodalga fırında da ısıtabilirsiniz Mikrodalgaya koymadan önce metal kapakları çıkarmayı sakın unutmayın
6-9 ay / Lezzet testleri 
Yemek artık bir zevk haline gelmeye başladığında bebeğinizi sandalyesinde mutluluk içinde yemek saatini beklerken bulacaksınız
Artık onu daha da değişik tatlarla tanıştırmanın zamanı geldi Birkez daha yeni gıdalar konusunda esnek davranmanız gerektiğini hatırlayın Ona verdiğiniz her şeyi aynı derecede sevmeyebilir
Pürüzsüz pürelerden sora yemeğindeki en ufak bir katılık onu rahatsız edebilir Israrcı olmayın, yavaş yavaş hepsine alıştırmaya çalışın
Unutmayın ki, ona daha çok çeşit sunarak daha dengeli bir beslenme sağlamış olacaksınız Danışmanınız tam tersini önermediği taktirde katı gıdayı sütten önce vermeye başlayın
9-12 ay / Artan çeşitler
Bu dönemde karşılaşacağınız en büyük değişiklik bebeğinizin dişlerinin olmasıdır Zaten dişlerinin olmaması yumuşak yiyecekler yiyemeyeceği anlamına gelmez; çiğneme lastikleri onu her çeşit sertlikteki yemeğe alıştıracaktır Bu tip yiyecekler ile yepyeni lezzetler keşfetmenin tadını yaşayacaktır
Yemeğin sonunda hem siz hem bebeğiniz savaş alanından çıkmışa dönebilirsiniz Yerlerin bir miktar kirlenmesini göze alın ve yemeğini denemesine izin verin, isterse eline bir de kaşık verebilirsiniz Kendi kendine yemek yeme keyfini ilk kez tattığı için onu mümkün olduğunca serbest bırakın
ıştahsız bebeklere  
Konu yemeğe geldiğinde bazı bebekler kitaplarda yazanın tam tersi davranışlar sergileyebiliyorlar Sakın üstüne gitmeyin, nasıl olsa aç kalmayacaktır Yemediğinde gördüğü aşırı ilgiden memnun kalıp bunu bir alışkanlık haline bile getirebilir
Yemek saatleri arasında çok fazla yedirip içirmeyin Bu, yemeği reddetmesine yol açabilir Ancak sık ve az yemeğe alışmış ise bu şekilde yenen yemeğin de ana öğünde yenen kadar besin değeri olduğunu unutmayın
Bebeğe kendi beğendiğiniz kombinasyonları zorla empoze etmeye çalışmayın Bırakın kendi beğendiği karışımı kendisi bulsun
Eğer bebeğinizin sadece bir çeşit sevdiği yemek varsa bunu onu devamlı vermekte hiçbir sakınca yoktur Ona alternatifler de sunun, ama reddederse üzülmeyin
Yemek zamanının güzel geçmesine özen gösterin Bunun için yemeği bir şova dönüştürmenize gerek yok Bir şarkı veya masalla bu vakitleri neşelendirebilirsiniz Ondan doyduğuna dair bir sinyal aldığınız anda yemeği bitirin Son bir kaşık daha yemesi için kendinizi parçalamayın
12-18 ay / Isırmalık yiyecekler 
ıkinci yılın başında çocuğunuz artık sofrada yenilen birçok şeyi yiyebilecektir Ancak bütün çocukların gelişimi farklı seyrettiğinden, bazıları kendi yemeği tercih edecek, diğerleri her lokmayı ağızlarına isteyeceklerdir Yetişkin insanlar gibi onların da damak zevkleri ve iştahları birinden diğerine değişiklik gösterecektir
Bu yüzden kitaplarda gördüğünüz örnek mönüleri bire bir uygulamaya çalışmayın, onlar sizin için sadece yol gösterici olsunlar Yürümeye başlamış çocuklar hareketsiz olanlara oranla daha fazla enerji tükettiğinden onların daha fazla yemeğe ihtiyaçları olacaktır Eğer çocuğunuz kendi başına rahatlıkla yiyebiliyor ise artık ona daha gelişmiş yemekler verebilirsiniz
Ağız tadı yavaş gelişmekte olan bebekleri yeni tatlara daha yavaş alıştırmalısınız Bu sırada kendi kendine güven kazanması da önemli Kaşığı ağzına vermektense kendi kendine yemesini desteklemek için dolu kaşığı eline verip yemesini bekleyin Böylece yediği besinler konusunda karar verme insiyatifinin kendinde olduğunu düşünecektir
2-3 yaşlar / Hızlı ve kolay yemekler 
2 yaşından sonra, artık ağız tadıyla yemek yemeyi unutun! O da sizinle birlikte sofrada oturacak ve yediğiniz her şeyden yemek isteyecektir Karşınızda 2 yaşını henüz doldurmuş, enerji dolu, cıvıl cıvıl bir insan var ve yemek yeme konusunda en ufak bir açığınızı yakalama peşinde   Oyuna gelmeyin; reddettiği yemeği sofradan kaldırın!
Size garip gelebilir ama 2 yaşında gibi düşünmeye çalışın Yardıma meraklı çocuğunuza yemek hazırlıklarında ufak görevler verin Hazırlıkta yardımcı olmak yemesini de kolaylaştıracaktır
Tabağını tepeleme doldurmak da görüntü açısından ona itici gelebilir Porsiyonları ufak tutun
Ona her seferinde gülümseyerek servis yapmak zorunda değilsiniz Yeter ki ona, zevk alacağından emin olduğunuz yemekler verin Devamlı aynı şey olmasından endişe etmeyin Sevmediği yemeğin yerine geçebilecek şeyler bulmaya çalışın Mesela sebzeden hoşlanmıyorsa daha fazla meyva verin, ya da sütü sevmiyorsa peynir ve yoğurt deneyin Kendinizi tamamen yenik hissettiğiniz zamanlarda, unutmayın ki siz bir yetişkinsiniz, o değil!
Yasak gıdalar ve demir
Yasak gıdalar
Bal, fıstık ve çilek, bebek 12 aylık olmadan verilmemelidir
Yumurta beyazı da 9-12 aya kadar beslenmede kullanılmamalıdır
Bebeğiniz ve demir
6 aydan sonra, bebekler ekstra demire ihtiyaç duyarlar Bu ihtiyacı, onun diyetine et ekleyerek karşılayabilirsniz
Demir, zaten aldıkları birçok gıdada vardır (yeşil yapraklar, yumurta sarısı, ekmek, kuru fasulye, mercimek )
C vitamini içeren gıdalar yukarıda yazılı olanlarla birlikte tüketildiği taktirde daha fazla yarar sağlanacaktır
Çifte besin; sütlü makarna
Çocuklarda 0-3, 3-6 yaş dönemindeki sağlıklı beslenme, zeka düzeyini ciddi düzeyde olumlu etkiler
Beyin, gelişiminin % 90ı 3 yaşına kadar tamamlanır Bu dönemdeki protein yetersizliği zeka gelişimini olumsuz yönde etkiler Yeterli beslenmeyen çocukların % 80inde zeka geriliği görülür
Gelişim çağındaki çocuğun hücre yapıtaşında her gıdadan gelen besinlerin çok dengeli kullanılması gerekir Yeni doğan bebekte anne sütü ne kadar önemli ise, sonrasında günlük beslenmede, her yaştan kişilerde yeterli oranda süt ve yoğurt bulunmalıdır
Süt ve süt ürünleri, beyinsel ve bedensel gelişimin yanı sıra kemiklerin oluşumunu ve güçlenmesini sağlar Süt; su, yağ, protein, karbonhidrat, mineraller ve vitaminlerden oluşur
Sütün ortalama % 87 3ü su, % 3 5i yağ, % 3 4ü protein, % 0 7si mineraller ve % 5i karbonhidrattır Gelişim çağındaki çocukların beslenmelerinde süt ve yoğurdun özel bir yeri vardır
Günde en az iki porsiyon (400 gram) süt ve yoğurt yeterlidir Özel durumlarda günlük tüketime bir porsiyon daha ilave edilmelidir
Öğle yemeklerinde çocuklarda mutlaka et olmalıdır (en az 100 gram) Etle beraber kalsiyumu karşılayabilmek için 1 kase yoğurt, ayran ya da cacık verilmelidir Bu mönüyü tamamlayacak olan ekmek, pilav ya da makarna grubudur Makarnanın protein değeri pirinçten daha fazladır Aynı zamanda kalsiyum, magnezyum, demir bakımından da pirince nazaran daha zengindir
Diğer besin öğeleri bakımından da makarna daha yararlıdır Iyi bir karbonhidrat deposu olan makarna, çocukların gün içerisinde beslenme planlarında en az bir porsiyon olarak yer almalıdır
Iyi karbonhidrat grubuna giren makarna, çocukların hızlı şeker tüketimini de frenlemiş olur
Gün içerisinde tüketilen makarna, çikolata ve şekere olan gereksinimi azaltır Dengeli beslenmede gün içerisinde; çocuğunuzu mutlaka süt ve makarnayı tüketmesi konusunda bilinçlendirin
Çocuklar için beslenme çantası
Beslenme çantaları hazırlamak, çocukların rutin kullanımları dışında okul öncesi çocuklar için de beslenme saatini zevkli hale getirebilir
Hiç hoşlanmadıkları veya yedirmekte zorlandığınız yemekleri değişik bir konumda verdiğiniz zaman, örneğin; bahçenizde, iki oyun arasında hiç farkına varmadan yiyebilirler
Bahçede ya da bir çocuk parkında vakit geçirirken, beslenme çantasına koymak için seçeceğiniz yiyecekler, paketlenmesi, taşıması ve tabii ki elle yemesi kolay yiyecekler olmalı
Fazla pahalı olmayan, çeşitli ebatlarda plastik kaplardan seçmek uygun olacaktır Tabii ki kapağı emniyetli, kırılmaz şişeler kullanmak da önemlidir ıstenmeyen durumlar için yanınızda mutlaka ıslak mendil bulundurun
Çocuklar yemeklerini çantalarında taşımaktan çok hoşlanırlar Bu onlara tek başlarına yemek yemenin keyfini yaşatır ve kendilerine güven duygusu kazanmalarında atılan en önemli adımlardan biridir Tabii onları buna özendirmek için size de görev düşüyor Dikkat edilecek birkaç önemli nokta size bu konuda yardımcı olacaktır
Bir beslenme çantası hazırlarken çocuğun yaşı ve bir öğünde ne kadar yiyecek tüketebileceği göz önünde bulundurulmalıdır Tabii çocuğunuzun damak zevki de önemli bir nokta
Okul öncesi çocuklar çantalarında poşete sarılı çeşitli yiceklerin olmasını bir adet büyük sandöviç ve bir meyvaya tercih ederler Zaten genellikle tam bir meyvayı hiçbir zaman bitiremezler Bu yüzden en iyisi yiyecekleri küçük porsiyonlarda poşetlere bölmektir
Kurutulmuş meyvalar de taze meyvaya alternatif olarak çantaya konulabilir Bu tarz ürünleri bulmak da ayrıca çok kolay
Daha eğlenceli olması için bir yağ bıçağı yardımıyla sandöviçleri değişik şekillerde kesebilirsiniz
Her zamankinden farklı olarak sosis, salam ya da jambon gibi soğuk etleri lavaş ekmeğinin içine sararak küçük rulolar halinde kesmek daha pratik bir çözüm olacaktır
Ya da ekmeği dilimleyin ve kabuklarını ayırın Yumuşak kısmına basit malzemeler sürün Nugat, fındık ezmesi, fıstık ezmesi gibi  Daha sonra bu ekmekleri rulo yapıp bir poşet içinde buzdolabında bekletin Soğuyunca da 1 cm kalınlığında dilimler halinde beslenme çantasına koyabilirsiniz
Bütün yiyecekler koymak yerine en sevdiği ekmek, domates, peynir, salam vs gibi  yiyecekleri parmak kalınlığında küçük parçalara bölüp uygun bir kabın içerisinde karıştırarak da çantaya koyabilirsiniz
Çocuklar ne ister?
Ya da yemek konusunda neler onları çıldırtır? ılk kural, hiçbir konuda ısrarcı olmamanızdır ıtiraz ettiklerinde alternatifler sunarak onları şaşırtabilirsiniz Çerez ve aburcubur konusunda ise yapabileceğiniz bir şey yok; özenli sofralarla damak zevkini geliştirmek dışında 
Çocuklar sebze sevmez mi?
Maalesef genellikle sevmezler Bu durumda, çocukların ihtiyaçları olan besin maddelerini, mineralleri, vitaminleri alabilmeleri ebeveynlerinin yaratıcılıklarına bağlıdır
Mesela, püre haline getirilmiş sebzeleri çorbalara, soslara ve fırın yemeklerine koyarak çocuklara yedirebilirsiniz ya da bol bol patates ve meyve yemelerini sağlayabilirsiniz
Çocuklar kaç yaşından ıtibaren yemek pişirebilir?
Basit malzemeler ve basit mutfak aletleri kullanmaları koşuluyla, çocuklar 5-6 yaşlarından itibaren yemek pişirmeye başlayabilirler (domatesli çubuk makarna gibi)
Çocukların besinleri küçük yaşlardan itibaren tanımaya başlamaları çok önemlidir Okula başlamadan önceki yaşlarda ilk mutfak deneyimlerini yaşamalıdırlar
Çocukların atıştırmalık yiyeceklere ihtiyaçları var mıdır?
Tabii ki hayır; ancak günümüz yaşam tarzında etkili olan bu kolay ve hızlı yemek kültürü, çocuklarımız için çok çekici görünüyor ve çocuklarla fast-food dükkanlarının önünden geçip de içeri girmemek pek mümkün olmuyor
Fazla aşırıya kaçılmadığı takdirde, pişman olunacak bir durum değil Atıştırmalık yiyecekleri seven yavrularınız için en iyisi, bunların annelerinin mutfağında hazırlanmış olması
Evde pizza veya hamburger yapılırken, çocuklar da pişirme işine katılabilir
Beslenme alışkanlıkları üzerinde ailenin rolü
Sofra ailenin bir araya toplanması, gülerek, söyleşerek yemek yemesi için en olumlu fırsattır
Bunu bir gelenek haline getirmek ve yemekleri keyifli bir zaman dilimine dönüştürmek ise anne ve babaların görevidir
Bunun için ilk olarak sofraları özenle kurmak, temiz ve çekici olmasını sağlamak gerekir
Yemek yemenin keyif veren bir alışkanlık olduğunu hiçbir zaman unutmayıp yemeğe oturulduğu anda günün tüm stresinden uzaklaşmak gerekir
Sofrada asla sinirli olmayıp sıkıntılardan ve dertlerden bahsetmemelidir
Ayrıca sofralar eğitim yeri değildir Bunun için yemekte çocukları eleştirmekten, azarlamaktan, korkutmaktan ve zorlamaktan kaçınmalısınız
Saygı, sevgi ve neşeli bir hava içinde geçen yemek saatlerinin çocuk üzerinde aile bağlarına karşı olumlu etkiler bırakacağını unutmayın
Yaş gruplarına göre beslenmenin püf noktaları
Bebeğin beslenme dönemleri
1- Emme dönemi: Yeni doğmuş bebek bu dönemde sadece anne sütü ya da hazır mama ile beslenir Özellikle bu dönemde verilen anne sütünün bebeğin sağlıklı gelişiminde büyük rolü vardır Bebek emme refleksi ile doğar Emme refleksi bebek anne karnında iken geliştiği için, bir ay erken doğan bebekler de emebilir Yeni doğan bebeklerin yutma refleksi tam olarak gelişmediğinden kaşıkla beslenemezler
2- Geçiş dönemi : (4 -6 aydan 10 aya kadar): Bebekler bu dönemde anne sütü veya hazır mamanın yanında diğer gıdaları da denemeye başlar
3- Erişkin tipi beslenme dönemi (8-10 aydan sonra): Bebek 8-10 aydan sonra ufak parçalara bölünmüş yetişkin yemeklerini boğulmadan yutabilir ve yiyebilir Karışık beslenmeye geçiş bebekten bebeğe değişiklik gösterir Çünkü her bebeğin sinir, sindirim, ve böbrek işlevinin gelişmesine göre olgunlaşma süreci farklıdır
Geçiş döneminde çok sabırlı olmak gerekir Çünkü bebekler bu geçişi yadırgayıp kaşıkla beslenmeyi reddedebilir, verilen lokmaları ağızlarından çıkarabilirler Bu durumda zorlamak yerine sabırlı davranıp ertesi gün kaşıkla beslenme yeniden denenebilir Altıncı aya doğru bebek verilen gıdalara karşı tepki göstermeye ve daha seçici olmaya başlar Örneğin tadını sevmişse ağzını açar, sevmemişse ağzından çıkarır ve yutmaz Farklı ve yeni besinler özellikle bebek açken verilmelidir Yeni besine olumsuz tepki veren bebeğin alıştırılması için bir diğer yöntem, yeni besini tanıdığı ve sevdiği başka bir besinle birlikte verilmesidir Bir erişkinin hiçbir zaman yiyemeyeceği böyle bir karışımı bebek büyük bir iştahla yiyebilir Geçiş dönemindeki bebeklerin oturmaya başlamaları artık katı gıdaları da yiyebileceklerini gösterir Yeni besinle tanıştıktan sonra diğerine başlamak için en az 5 gün ara verilmelidir Bu beş gün, bebeğin yeni besine alerjisi olup olmadığını anlamak için gereklidir Besine karşı alerji ya da tahammülsüzlük durumunda, o besini vermeye en az iki üç hafta süreyle vazgeçilmelidir
Ek beslenmeye geçiş
Çoğu anne, çocuklarının bir an önce gelişmesi arzusuyla hemen karışık beslenmeye geçmek ister Ancak ek gıdalara en erken dördüncü, en geç de altıncı ayın bitiminde başlanmalıdır
Dikkat etmeniz gerekenler  
Bir yaşına kadar bebeklerin mamalarına tuz, şeker, baharat ya da başka bir tatlandırıcı konulmamalıdır Katı gıdalar kaşıkla verilmelidir Kaşıkla yedirirken sabırlı davranmak önemlidir Yeni besinlere, annenin yorgun olmadığı, keyifli bir zamanda başlanırsa, bebeğin bu gıdaya alışması daha kolay olur Yumuşak kıvamlı gıdalardan daha katılara, aşamalı olarak geçilmelidir
ıki yaş ve daha büyük çocuklarda sofra beslenmesi
Bu yaştaki çocuklar kapris yapmayı ve annelerinin zayıf noktalarından istifade etmeyi iyi bilirler ve bu becerilerini kullanmak için seçtikleri en ideal yer de sofradır Çünkü annenin beslenme konusunda ne kadar hassas olduğunu biliyorlardır Bu durumu farkında olmayan bir anne sofrada çocuğuna yapılacak en doğru davranışın ne olduğunu bilmezse, yemek yeme problemini daha kötüye götürebilir Sofrada dengeli ve yumuşak bir otorite kurmak gerekir Ne çok taviz vermeli, ne de gereksiz sertlik göstermelidir Çocukların bir yemekten çok miktarda yemesindense, her çeşitten az miktarlarda yemesi daha yararlıdır Bu yüzden sofrada mümkün olduğunca çok çeşit bulundurmak ve çocuğun seçim yapmasını sağlamak gerekir Bunun için öğle ve akşam yemeklerinde daima bir çeşit çorba, yoğurt, salata veya domates, ekmek, süt, mönüdeki yemeklere ilave olarak bulunmalıdır Et suyuyla hazırlanan çorbalar çocuk için ideal bir besindir Özellikle kabak, havuç ve maydanoz ile çeşnilendirilmiş olanları daha da yararlıdır
Günde bir ya da iki kez sebze ve meyva yedirilmelidir Günde üç dilim ekmek ve 1-2 kez nişastalı yiyecek beslenme listesinde bulunmalıdır
Öğünler arasında çocuğa şekerleme vermek iştahı azaltarak yetersiz beslenmeye yol açtığı gibi, diş çürüklerinin de başlıca nedenidir Çay, kahve, içerdikleri uyarıcılar nedeniyle sinirliliğe yol açtığı için hiç tattırmamak en iyisidir Ayrıca çocuğun sabah, öğle ve akşam yemeklerinde süt içmesi ve bunu bir alışkanlık haline getirmesi de önemlidir Çocuğun bu okul öncesi yaşlardaki beslenmesi fiziksel gelişiminin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin gelişmesinde de önemli derecede etkilidir
Okul çağındaki çocukların beslenmesi
Okul çağı 6-12 yaş grubu çocukları kapsar Okul bu yaşlardaki çocukları hayatlarının büyük bir bölümünü kapsamakta ve düzenlerini etkilemektedir Bu sebeple okula giden çocukların beslenmesine ayrı bir özen göstermek gerekmektedir Dengesiz beslenme çocukların duygusal ve kişilik gelişimlerini olumsuz etkilediği gibi geçiştirilen öğünler derslerinde başarısız olmasına bile neden olabilir
Ayrıca okul çağı, çocukların sosyal çevrelerinin ve aktivitelerinin de geliştiği ve arttığı bir dönemdir Çocuğun gelişiminde artık aile çevresi dışında bazı faktörler de etkilidir Gerek okul kuralları, arkadaşlarının davranışları, gerek öğretmenlerinin yaklaşımları çocuğun başarılarını, kişiliğinin şekillenmesini etkiler
Okul çağındaki çocuklarda ilk önemli konu sabah kahvaltısıdır Okula gitmek için erken kalkmak zorunda olan çocuklar, genellikle kahvaltı yapmaları gereken saati de uyku ile geçirir ve beslenmenin üzerinde çok etkisi olan zihinsel faliyetlerine günün en önemli öğününü atlayarak başlarlar
Eğer okulda öğle yemeği veriliyorsa, besinlerin miktarı çocuğun günlük ihtiyacının 1/3'nü karşılmalı Evden getirilen besinlerin de gene çocuğun ihtiyaçlarına göre hazırlanması ve bu konuda bilinçli davranılması gerekir
Okul çağındaki çocuklar artık dışarıda kendi başlarına da yemek yiyebileckleri için, onlarında yiyecekler konusunda bilinçlerdirilmesi gerekir Örneğin kolalı içeceklerin, şekerli yiyeceklerin çok tüketilmesi halinde yaratacakları zararlar anlatılmalı, okulun kantininde sağlıklı yiyecekler satılıp satılmadığı denetlenmelidir Okul çevresindeki yiyecek yerleri kontrol edilmeli, mümkünse çocuğun okul dışında bir yerde yemesi engellenmelidir
3-5 yaş çocuğunun beslenmesi
Okul öncesi 3-5 yaş grubu çocuklara aile yaşamına daha çok katılan bireyler gözüyle bakılmalıdır Bu yaşta yemek alışkanlığının gelişmesinde aile primer rol üstlenir, çocuklar genelde aile içi bireyleri taklit ederek öğrenirler
Bu dönemde çocuk aile sofrasını bir taraftan dengeli beslenme modeli olarak, diğer taraftan ise aile büyüklerinin bir arada bulundukları keyifli bir sosyal olay olarak algılamalıdır
Yemek sırasındaki çocuk davranışlarındaki olumsuzluklarda aşırı tepki, cezalandırma,aşırı beklenti içinde bulunma yemek zamanını çocuk için işkenceye çevirebilir
Çalışan anneler çocuklarını akşam yemeklerinin mutlu bir ortamda geçmesine özen gösterilmelidirler Yemek öncesi sakin yorucu olmayan bir oyun veya istirahat yemeğin keyifli geçmesini kolaylaştırır Okul öncesi enerji gereksinmesi arttığı için bunun karşılanmasına özen gösterilmelidir
Bu yaşta televizyon ve oyun çok çekici oluşundan yemeğe ilgisizlik sık bir sorundur Ayrıca yemek seçme de sıktır, haftalarca hep aynı şeyleri yemek istenmesi nadir değildir Bu dönemde çocuğun çikolata, şeker, pasta, kola gibi besleyici özelliği olmayan şeylere alışmamasına özen gösterilmeli Yemek saatleri düzenli olmalı ve yemek arasında bu gibi besinlerin verilmesinden kaçınılmalıdır
Örnek Günlük Beslenme
Kahvaltı (07 00-08 00)
1 yumurta (gün aşırı)
Ekmek, tereyağı, beyaz peynir, bal-pekmez veya reçel
1 bardak süt
Ara Öğün (Saat 10 00) 1 Bardak meyva suyu
Öğle Yemeği ( Saat 11 00-12 00)
Köfte (veya balık, tavuk, karaciğer)
Sebze (veya salata)
Patates (veya pilav, makarna)
1 Bardak süt veya yoğurt
Ara Öğün
Meyva
Akşam Yemeği (18 30-19 00)
Şehriye çorbası (veya makarna, pilav)
Yoğurt (veya süt, muhallebi)
2-5 yaş arası çocukların beslenmesi
2-5 yaş arası çocukların beslenmesi
Bu yaş grubundaki çocukların çoğu için yemek yemek, hayatın koşmak, zıplamak, oynamak gibi zevkleri yanında sanki bir tür zaman kaybıdır Yemek zamanı geldiğinde, onları sofraya oturtmak bile başlı başına sorun olabilmekte Sağlıklı bir yemek alışkanlığı/disiplini kazandırabilmek, çocuğun tüm hayatını olumlu yönde etkileyecektir, ve biraz ciddiye alınmalıdır
Sağlıklı yemek alışkanlığı
Çocuğun sağlıklı yemek alışkanlığı kazanabilmesi için, ailenin sağlıklı yemek alışkanlığı olmalıdır Yemekler, tüm ailenin- en azından o anda evde olanların biraraya geldiği, bir seremoni, sohbet havası içinde olmalıdır, ki, çocuk da o ortamın içinde olmak istesin 2 yaşından itibaren, çocuğunuz, sofradaki yerini almalıdır 3 öğün uygun yemek ve 2 ara öğün, sağlıklı beslenmeiçin yeterlidir
Yine bu yaştan itibaren, çocuk kendi yemeğini kendi yemesi yönünde cesaretlendirilmelidir 3 yaşına gelmiş çocuk, artık nerdeyse tamamen kendi yemeğini yeme yeteneğini kazanmıştır Bu yaşta çocuğa, yemek yedirmek değil, yemek konusunda öneriler gereklidir; "yemek yerken konuşma", " küçük lokmalar al" gibi Yine de, 3 yaşında çocuk, yemek yerken tek başına bırakılmamalı, özellikle fındık, şeker, çiğ sebze-meyve vb gıdaları yerken gözlem altında tutulmalıdır, tatsız kazalarla karşılaşabilirsiniz
Aileyle birlikte yemek yemek
Gıda allerjisi olmayan 2 yaşında bir çocuk, sofraya oturup, herkesle birlikte yemeğini yemelidir Bu durumda, çocuk, çevresinde gördüğünü uygulayacak, siz ne yapıyorsanız onu yapacaktır Siz su içiyorsanız o da içecek, siz çorbayı bırakıp, kimi sebzeleri yemiyorsanız, o da benzer tercihlerde bulunacaktır Çocuğa yemek alışkanlığı kazandırmak, aynı zamanda siz anne-babaların da yemek alışkanlıklarını gözden geçirmesini gerektirmektedir Biz hekimler, günlük işimiz sırasında, en çok "yemeyen çocuk" yakınmasıyla karşılaşırız, ve biraz soruşturunca, yemeyen çocuğun, "yemeyen aile"nin ürünü olduğunu görürüz En azından çocuğunuzun iyiliği için, bu arada, yemek düzeninizi organize etmeye çalışın İşte, sağlıklı beslenme ve beslenme alışkanlığı için yapabileceklerimiz:
Sağlıklı gıda maddeleri satın almak, sebze ve meyve çeşitleri, değişik tahıllar, baklagiller çocuğun, yemek seçimini, sizin sağladığınız gıdalardan yapmasını sağlamak, düzenli yemek ve ara öğün saatleri belirlemek, her sabah düzenli kahvaltıya oturmak, şekerli içeceklerden ve yağlı ara öğünlerden kaçınmak, zira bu tür gıdaların kendi sağlıksız olmakla kalmıyor, sağlıklı gıdaları yiyecek "yer" kalmıyor fazla tuzdan kaçınmak; 1 yaşına kadar yemeklere hiç tuz katılmamalı, ancak biz hekimler "doktor bey, sebze maması çok tatsız, biraz tuz atınca daha severek yiyor" diyerek, 6-7 ayda bebeklerimizi tuza alıştırıyoruz yüksek kalorili meyvalı ve kolalı içecekler yerine çocuklara su içirmek, sofrada ailece su içmek kafeinli gıda ve içeceklerden kaçınmak-çikolata gibi yemek saatlerinde ailece sofraya oturmak
3-5 yaş çocuklarında, her öğünde aynı yemeği istemek, yada reddetmek yaygın bir davranış biçimidir Çocuğun ne yediğini, her öğünde ayrı ayrı hesap yaparak ona baskı uygulamak yerine, ona sürekli uygun gıdalardan oluşan bir menü sunarak, genelde sağlıklı beslenmesini sağlayabiliriz Porsiyonları küçük tutmak, onda bitirme isteği uyandıracaktır Biraz büyüdükten sonra, çocuğu yemek işine alışveriş aşamasından katarak, yemeğin hazırlanışında , sofranın kurulmasında ondan yardım isteyerek daha iyi sonuç alabiliriz Ona sunulan farklı tatları bir lokma bile almadfan reddetse de, umudunuz kırılmasın Bebeklikten itibaren, yeni bir gıda verirken allerjik bir tepki olup olmadığına dikkat edin, döküntü, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler oluşursa, hemen doktorunuzu arayın
Ev dışında sağlıklı beslenme
2-5 yaş arası çocuk, değişik nedenlerle sık sık ev dışında yemek yiyebilir Dışarda ya da başka evlerde yenen "sağlıksız" yemekler, ne yazık ki, çocukların daha çok hoşuna gider Önemli olan, çocuğun bunun "kırkyılda bir" olacağının bilincinde olması
Okulda ya da kreşde çocuğunuz düzenli olarak yemek yiyorsa, her bir öğünde ne verildiğiyle ayrıntılı olarak ilgilenin, öğrenin Yemekleri uygun bulmuyorsanız müdahale etmekten çekinmeyin Gerekirse, diğer anne-babalarla görüşerek, daha sonuç alıcı girişimlerde bulunabilirsiniz Eminiz ki, bilinçli anne baba, çocuklarının sağlıklı beslenmesi için elinden geleni yapacaktır
SEBZE ÇORBASI-1-
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Yukarıdaki gibi pişirilir Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır
3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir
Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır
Sebze çorbasI-2-
İçindekiler
2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir
SEBZE ÇORBASI -3- (260 Kal, 3 gr protein )
(2 Porsiyon)
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir 
Not: Çocuklara TUZ 12 aydan sonra çok az olarak verilebilir 
YOĞURTLU SEBZE ÇORBASI (225 Kal, 5gr protein):
(1 porsiyon)
1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir
Mercİmek çorbasI-1-
İçindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir
MERCİMEK ÇORBASI-2- (200 Kal, 3gr protein)
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
PİrİnÇ-mercİmek ÇorbasI
İçindekiler
1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir
TARHANA ÇORBASI-1- (360 Kal,3 5 gr protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
YAPILIŞI
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir Ocaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir 
Tarhana çorbasI-2-
İçindekiler
1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir Tarhana acısız olmalıdır
Yayla çorbasI
İçindekiler
3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Yapılışı
Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir
SÜTLÜ ÇORBA (150 Kal, 4 gr protein)
(1 porsiyon)
1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir
Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir
Nohut ve kuru fasulye ezmeSİ
İçindekiler
2 yemek kaşığı nohut veya fasulye
1 çay kaşığı yağ
2 su bardağı su
Yapılışı
Nohut, fasulye ayıklanır, yıkanır ve 8-10 saat süreyle ıslatılır Islatma suyu dökülür Yumuşayan nohut ve fasulyenin kabukları soyulur Üzerini 1-2 parmak geçecek kadar su ile yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişen nohut, fasulye haşlama suyu içinde çatalla ezilir Haşlama suyu dökülmez
ETLİ SEBZE YEMEKLERİ (tavuk, dana kıyma) (250 Kal, 8 gr protein)
(2 porsiyon)
30 gr (1 köfte kadar) et
1 yemek kaşığı pirinç
1 sebze( ıspanak, kabak, domates, semizotu)
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 küçük soğan
HAZIRLANIŞI: Sebzeler doğranarak bir tencereye konur, 1yemek kaşığı pirinç,mercimek, bulgur ile 1 tatlı kaşığı zeytinyağı az su konup pişirilir Sebzenin türüne göre dolma şeklinde veya kıymalı sebze yemeği olarak yedirilir
IZGARA KÖFTE (70Kal, 6gr protein)
(1 porsiyon)
30 gr yağsız iki kere çekilmiş dana kıyma
çok az ekmek içi
çok az maydanoz
HAZIRLANIŞI: Ekmek içi az ıslatılır maydanoz ve kıyma ile yoğrulur, ıslıtılmış fırında veya ekmek yerine pirinç konularak sulu köfte yedirilebilir
YOĞURT (60 Kal , 3 gr Protein):
100 cc süt
1 çay kaşığı yoğurt mayası
Hazırlanışı : Süt kaynatılır, 36-37 dereceye kadar (vücut ısısı) soğuması beklenir 1 çay kaşığı yoğurt -maya olarak- eklenir Üstü örtülür, oda sıcaklığında kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir
MUHALLEBİ -1- 4 ay-1 yaş arası
100 cc su (1 çay bardağı)
5 g pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
3 ölçek formül mama
Hazırlanışirinç unu soğuk suda karıştırılarak pişirilir Ocak söndürüldükten sonra 3 ölçek doktorunuzun önerdiği formül mama eklenir Ilık kıvamda yedirilir
MUHALLEBİ-2-(100 Kal, 6 7 gr Protein):1 yaş ve üzeri
(1 porsiyon -100 cc) / 1 çay bardağı
100 cc süt
5 gr pirinç unu (1 tatlı kaşığı)
5 gr şeker (1 tatlı kaşığı)
HAZIRLANIŞ : Soğuk süt temiz bir kaba konur 1 tatlı kaşığı pirinç unu ilave edilerek ezilir, yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir Ocaktan indirdikten sonra şeker ilave edilir, ılık kıvamda bebeğe verilir
NOT: Kilolu bebeklerde şeker eklenmesi yapılmadan verilebilir Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ konulabilir
Not: Alıntıdır  !!
|