Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Bebek & Çocuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
alımı, beslenme, gebelikte, planlanmalıdır, sıvı

Gebelikte Beslenme ve Sıvı Alımı Nasıl Planlanmalıdır ?

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Gebelikte Beslenme ve Sıvı Alımı Nasıl Planlanmalıdır ?



Gebeliğin başından itibaren annenin beslenmesi, bebeğin metabolizmasının gelişmesi ve gelecekteki iyilik hali üzerinde önemli bir faktördür Yetersiz ve dengesiz beslenme, hem anne karnındaki bebekte hem de annede sağlık riskleri oluşturabilir Gebelikte beslenme sık aralıklarla ve az miktarlarda planlanmalıdır Gebelik sürecinde artan enerji, protein, vitamin ve mineral ihtiyacı dikkate alınarak beslenme düzeni organize edilmelidir

Gebelik sırasında 300 cal/gün ve emzirme sırasında 500 cal/gün fazladan kaloriye ihtiyaç vardır Gebelik süresince alınan enerji günde 2200-2500 kalori olmalıdır Gebe şişman olsa bile düşük kalorili zayıflama diyeti yapmamalıdır Günlük alınan enerjinin %30’u yağlardan oluşmalıdır Omega 3 yağ asitinden zengin besinlerin alınması bebeğin sinir sistemi ve gözün gelişiminde etkilidir Omega 3 yağ asiti morina , somon gibi yağlı balık türlerinde, yeşil sebzelerde, soya yağı, badem, avokadoda bol bulunur

PROTEİN: Ortalama yaklaşık 80 gr/gün alınmalıdır Protein ihtiyacı süt, et, yumurta, peynir, kümes hayvanları ve balık gibi hayvansal kaynaklardan sağlanmalıdır Çünkü bu besinler optimal kombinasyonlarda amino asid sağlarlar
KALSİYUM: Gebelik ve laktasyon (emzirme) sırasında 15 gr/gün kadar ihtiyaç vardır Bu ihtiyaç için süt,yoğurt, peynir,fındık, kurubaklagil,pekmez tüketilmelidir
ÇİNKO: Günde 20 mg gereksinim duyulur Bu gereksinim et,süt, yumurta, deniz ürünlerinden sağlanır
İYOT: Tüm gebe kadınların iyotlu tuz kullanmaları önerilmektedir
VİTAMİN B 12: Kırmızı et, süt,peynir, yumurta ve balık gibi sadece hayvansal gıdalardan sağlanır
VİTAMİN A: Günde 800-1000 IU alınmalıdır Yeşil yapraklı sebzeler, havuç, domates, yumurta,süt, balık tüketerek yeterli A vitamini alınır
VİTAMİN D: Günde 400 mikrogram alınmalıdır Bu şekilde vücuttaki kalsiyumun etkinliği arttırılır D vitamini beslenmenin yanında en çok güneş ışınları ile sağlanmaktadır
VİTAMİN C: Günde 70mg alınmalıdır Özellikle demirin emiliminde çok önemli rol oynar En çok patates, turunçgiller, yeşil-kırmızı biber, kuşburnunda bulunur
DEMİR: Demir eksikliği anemisini önlemek için, 30 mg/gün demir takviyesi önerilmektedir Eğer demir eksikliği anemisi tanısı konulursa 60-120 mg/gün demir takviyesi yapılır Gebeliğin ilk 4 ayında demir gereksinimi az olduğu için, bu süre boyunca demir desteği gerekli değildir Besinlerden demir ihtiyacını karşılamak için kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuru üzüm, kuru incir,pekmez tüketilmelidir
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir Günde en az 2-3 litre sıvı alınmalıdır Yeterli sıvı alımı ile gebelerin bağırsak sistemi hareketlenir, sık rastlanan kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) probleminin önüne geçilir Yeterli sıvı alımı ile idrar yolu enfeksiyonları önlenir Yetersiz sıvı alımı rahim kasılmalarına sebep olup erken doğuma neden olabilir Erken doğumu engellemek için de gebelerin sıvı alımına dikkat etmeleri gerekir

Beslenmede dikkat edilmesi gereken noktalar:
· Vitaminden zengin taze sebze ve meyve her gün tüketilmelidir
· Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddesi içeren gıdalar mümkünse tüketilmemelidir
· Kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, peynir düzenli tüketilmelidir
· Her gün kurubaklagil yemeği veya 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze yemeğe özen gösterilmelidir
· Kuru meyve ve kuruyemişler kilo kontrol edilerek, demir ve kalsiyumdan zengin olduğu için tüketilmelidir
· Alınan gıdalardan demir emilimini önlememek için yemeklerle birlikte çay içilmemeli, yedikten 2 saat sonra açık olarak içilmelidir
· Taze sıkılmış meyva suları, ayran, ıhlamur, papatya, nane gibi bitki çayları tercih edilmelidir Kilo kontrolü için meyve suları yerine meyvenin kendisi tüketilmelidir
· Sebze ve meyveler iyice yıkanarak tüketilmelidir
· Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olmasına dikkat edilmelidir Bu yüzden eller sık sık sabulu su ile yıkanmalıdır
· Kahve, sigara, alkol kullanılmamalıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.