Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Aşk & Sevgi - Bayanlar, Erkekler > Bayanlara Özel > Bebek & Çocuk

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
dili

Ben ve Sen Dili

Eski 06-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Ben ve Sen Dili

Çocuk sahibi olmak her anne-babanın yaşamındaki dönüm noktasıdır Bu mutluluk kişinin yaşayacağı en mükemmel duygudur Her anne-baba çocuğu için her şeyin en güzelini ister kuşkusuz

Çocuğun sağlıklı gelişebilmesi anne-babanın bu role hazır olması ve çocuk eğitimini bilmesine bağlıdır Öncelikle eşler evlilik ilişkilerini değerlendirmeli ebeveynliğe hazır olup-olmadıklarını tartışmalı sonra çocuk sahibi olmaya karar vermeliler Bu tartışma kişilerin özgüveni evliliğe yükledikleri anlam eşlerin birbirinden beklentileri güven duygularını kapsamalıdır

Yapılan en büyük hatalardan biri enliliği kurtarmak eve bağlamak hedefiyle çocuk sahibi olma kararı almaktır

Çocuğun dünyaya gelmesiyle ailenin yaşam tarzı değişecektir Bu değişimin sağlıklı oluşması önem taşımaktadır Günümüzde pek çok klinikte etkili anne-baba olmak iyi anne-baba olmak gibi çalışmalar yürütülmektedir Amaç ebeveynlerin çocuklarını tanımaları ve onların bilişsel sosyal duygusal gelişimlerinin en sağlıklı biçimde oluşması için imkan sunmalarını sağlamaktadır

Ebeveynlerin çocuklarıyla konuşurken kullandıkları dil çok önemlidir Duygularımız doğaldır birbirlerinin duygu ve düşüncelerini sözel ifadeler ve beden diliyle algılarız

İletişim kişilerin birbirlerine (bilinçli ya da bilinçsiz olarak) duygu ve düşünceleri aktardıkları süreçtir

Çocuğuyla güçlü iletişim kurmanın birinci basamağı onun duygularını ve düşüncelerini olduğu gibi kabul etmek ve dinlemektir Dinleme etkin dinleme (katılımla dinleme) pasif dinleme (edilgin dinleme) kapı aralayıcı mesajlarla dinleme şeklinde olur

Pasif (edilgin) dinleme herhangi bir yorum katılmadan jest ve mimiklerle çocuğunuzu dinlediğinizi hissettirmeniz şeklindedir

Etkin dinleme (katılımlı) söylediği sözleri açarak tekrar etmek ve kendi çözümlerini bulmasında yardımcı olmak şeklindedir

Kapı aralayıcı mesajlar

"Ben sen dili" ne demektir?

Ben dili bireyin karşılaştığı davranış ve durum karşısında bireysel tepkisini kendi duygu ve düşüncelerini açıklayan ifade şeklindir Kendimizi "ben"li cümlelerle anlattığımız zaman karşımızdakini incitmemiş fakat kendi mesajlarımızı da vermiş oluruz

"Sen" dili suçlama içerir ve karşımızdaki kişi doğal bir savunmaya geçer Dolayısıyla sonuç anlaşılamama tartışma kavgaya kadar gidebilir Sen ve ben diline örnek vermek gerekirse;

Sen dili: Ör Sen hatalısın! Çok yanlış davranıyorsun!

Ben dili: Ör Senin bu davranışın beni incitti üzüldüm!

Şeklinde ifade edilebilir

Çocuklarımızla iletişimi engelleyici etmenler nelerdir?

Öğüt vermek çözüm getirmek kendi düşüncelerimizle yönlendirmek

Yargılamak eleştirmek kıyaslamak

Sürekli sorular sormak incelemek

Teselli vermek veya çocuğunuzun anlatmaya çalıştığı konuyu değiştirmek

Etiketlemek tahlil etmek

Çocuğunuzla başarılı iletişim kurmak için neler yapmalısın?

Çocuğunuzun duygu ve düşüncelerini anlayın (empati)

Çocuğunuza saygı duyun

Gerçekçi ve doğal davranın

Onu dinleyin

Onunla göz teması kurun

Dokunsal teması artırın

Nerede ne zaman nasıl ne söyleyeceğinizi iyi belirleyin

Akıcı sade bir dil kullanmaya çalışın

Size güvenebileceğini hissettirin

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com