|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
karadeniz, mutfağı, yemekleri, yemekleriyöresel |
![]() |
Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz YemekleriKaradeniz Mutfağı ![]() Karadeniz Mutfağı, yemekleri ana sayfasına dönmek için tıklayın: Karadeniz mutfağı, Karadeniz yemekleri Coğrafya ve iklimsel özellikler dünyadaki mutfak kültürlerini şekillendiren en önemli etkenlerin başında gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() KARADENİZ COĞRAFYA VE MUTFAK KÜLTÜRÜ Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() EN LEZZETLİ BALIKLARIN DENİZİ Karadeniz dünyanın en lezzetli balıklarına sahip ![]() ![]() ![]() ![]() KARALAHANA VE SEBZE TURŞULARI Karadeniz Mutfağı'nın simgelerinden biri de karalahana ![]() ![]() ![]() Bölge mutfağını diğerlerinden farklı kılan başka bir özellik ise sebze turşularından yapılan yemekler ![]() ![]() ![]() MISIR MUTFAĞIN BAŞ KÖŞESİNDE Karadeniz halkı asırlar boyu yeniliklere açık kalmış, bölgeye getirilen her yeni ürünü kısa zamanda geleneksel hayata uydurmuştur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Karadenizliler tereyağ, peynir çeşitleri ve kavurma da üretir ![]() ![]() ![]() KARADENİZ’İN RAMAZAN LEZZETLERİ Özellikle Ramazan ayında hamur işleri, sahur ve iftar sofralarını donatır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Muhlamasından mısır ekmeğine, karalahana çorbasından Laz böreğine her damağa hitap edebilecek tatlara sahip Karadeniz Mutfağı tüm dünya tarafından keşfedilmeyi hak ediyor ve belli ki bir gün keşfedilecek ![]() Karadeniz yemekleri tarifleri Muhlama Malzemesi: 1,5 su bardağı rende kaşar peynir 1,5 su bardağı dil peyniri 1 tatlı kaşığı tulum peyniri 2 yemek kaşığı mısır unu 2 yemek kaşığı tereyağ 1 su bardağı su Hazırlanışı: Önce tencerede mısır ununu 1/2 tereyağında kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sıcak olarak servis edin ![]() Pazı kavurma Malzemesi: 5 bağ taze pazı 6 soğan 1 çay bardağı haşlanmış barbunya tuz Hazırlanışı: Pazıları ince ince doğrayın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsili ekmek Malzemesi: 1 bağ pazı 2 bağ taze soğan 1 bağ taze nane 1 kg hamsi 8 su bardağı mısır unu Yeterince tuz Hazırlanışı: Önce hamsilerin kılçıklarını temizleyin ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laz böreği Malzemesi: 10 yaprak yufka 4 yumurta 8 su bardağı süt 2 paket vanilya 3 su bardağı kıyılmış fındık içi 5 su bardağı tozşeker 2 paket buğday nişastası 5 çay bardağı eritilmiş tereyağı 1 su bardağı su Şerbeti için: 10 su bardağı su 10 su bardağı toz şeker 1/2 limon suyu Hazırlanışı: Sekiz su bardağı süte şeker ekleyerek kaynatın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Laz helvası Malzemesi: 3 kg süt 1 kg şeker 3 paket vanilya 3 yumurta sarısı 300 gr beyaz un 200 gr irmik unu Hazırlanışı: Bütün malzemeyi tencereye koyun ve kısık ateşte muhallebi kıvamına getirin ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz YemekleriÇorum Mutfağı, Çorum yemekleri Leblebisi ile ünlü olan Çorum, yöresel yemekler bakımından oldukça zengindir ![]() ![]() ![]() ÇORUM’DAN YEMEK TARİFLERİ KEŞKEK ![]() Malzemeler: (6 kişilik ) 500 gr yarma (gendirme) 500 gr koyun eti 2-adet soğan 3 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı tuz 1 çay kaşığı kırmızı biber 11 su bardağı su Hazırlanışı : Yarmalar akşamdan ıslatılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kaynamaya başladıktan sonra ateş kısılır ![]() ![]() ![]() Not: Geleneksel bir çorum yemeğidir ![]() ![]() ![]() ![]() İSKİLİP DOLMASI ![]() 2 kg pirinç 1,5 kg et 500 gr tereyağı 5 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber 15 su bardağı su 5 adet kuru soğan Hazırlanışı :Pirinçler tuzlu suda yarım saat bekletildikten sonra yıkanıp süzülür, Tencereye 300 gr tereyağı konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Çorum’un İskilip ilçesinde yapılmaktadır ![]() ![]() MANTI : Malzeme (4 kişilik ) 1 kg un 1 kg kıyma 1 demet maydanoz 1 yemek kaşığı salça veya varsa domates 150 gr margarin 2 yemek kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı karabiber 1 çay kaşığı kırmızı biber 2 su bardağı su 2 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 4 diş sarmısak 1 adet kuru soğan Hazırlanışı : Mantı 2 çeşittir ![]() 2-Sulu Mantı Kuru Mantı : Un, tuz, yumurta, su ile beraber kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Margarin, tuz, salça, kırmızı biber, karabiberle birlikte 2 su bardağı su ilave edilerek sos hazırlanır ![]() ![]() ![]() Sulu Mantı ise; Hamur aynı ölçülerde hazırlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Geleneksel Çorum yemeklerindendir ![]() ![]() ![]() ![]() ÇATAL AŞI : Malzemeler ( 6 kişilik ) ![]() 1 su bardağı yeşil mercimek 1 su bardağı yarma (kırık) 1 adet soğan (kuru) 2 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı tuz 1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz) 1 çay kaşığı nane 6 su bardağı su Hazırlanışı : Tencereye yağ konulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Geleneksel Çorum yemeğidir ![]() ![]() ![]() ÇORUM BAKLAVASI (GÜL BURMA) Malzemeler ( 6 kişilik ) 500 gr birinci kalite un ![]() 1 çay bardağı zeytinyağı 150 gr tereyağı 1 yemek kaşığı sirke 1 yemek kaşığı yoğurt 1 çay kaşığı tuz 1 çay bardağı su 200 gr ceviziçi 200 gr nişasta 500 gr şeker Hazırlanışı : Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir ![]() Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle büzdürülerek getirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Not: Çorum’un yöresel tatlılarındandır ![]() ![]() ![]() LEBLEBİ : ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz YemekleriKabak ve kabak yemekleri Karadeniz mutfağı, Karadeniz yemek tarifleri Lahana, karalahana yemekleri ![]() Trabzon Çaykara bölgesi yemekleri Mısır, Lağus, darı, Lazut Vakfıkebir geleneksel yemekler Çorum Mutfağı, Çorum yemekleri Karadeniz yemekleri tarifleri Hamsili poğaça olurmu? Giresun mutfağı, Karadeniz yemekleri ![]() Keşap Mutfağı Bolu Göynük Yemekleri Şebinkarahisar mutfağı Artvin yemekleri Bayburt mutfağı geleneksel yemekleri galacoş, yemek tarifleri Bayburt mutfağı Bayburd yemekleri ![]() Amasya mutfağı Amasya yemekleri ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri |
![]() |
![]() |
#4 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Yöresel Karadeniz Mutfağı, Karadeniz YemekleriKaradeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri-Karadeniz Mutfağ- Karadeniz Yemekleri Karadeniz Mutfağı, Karadeniz Yemekleri ![]() Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hamsi, mısır unu ve karalahana diğer Karadeniz illerinde olduğu gibi Trabzon'da da beslenmenin temelini oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|