|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
bingöl, or bingöl, or bingölde, tarihi, turizm, yemekleri, yöresel |
![]() |
Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel YemekleriBingöl Yöresel Yemekleri Yöresel Yemekler Yöre ürünlerine dayanan Bingöl mutfağında yemeklerin çoğu bulgur, ayran, süt, et, çökelek ve yenilebilir bitkilerden yapılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() Pek çok yörede olduğu gibi Bingöl yöresinde de yaz ve kış mevsiminde yenilen yemekler farklılık göstermektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yöre mutfağında dikkati çeken bir başka özellikte pişirilen ekmeklerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Köfteler: İçli köfte, sulu köfte, yoğurtlu köfte, kuru köfte, kabak köftesi, yumurtalı köfte, ayranlı köfte, kızartma köfte, gıldırık köfte, çiğ köfte ![]() Turşular: Acı biber turşusu, lahana turşusu, domates turşusu, fasulye turşusu, patlıcan salamura, yaprak salamura, biber salamura ![]() ![]() ![]() Tatlılar : Burma kadayıf, silki baklava, aşure, zerde, sütlaç, revani, un helvası, dolanger ![]() ![]() ![]() Yukarıda adı geçen köfte, tatlı ve turşu çeşitlerinin çoğu Bingöl yemek kültürüne zaman içinde etkileşimler neticesinde girerek ona zenginlik katmıştır ![]() Löl (gömme), mastuva, ayran çorbası (germe dui), turakin (patıfe), tutmaç çorbası, kılç, lopık, maliyez, parmar (semiz otu), pılık ![]() Bu mahalli yemeklerin malzemesi ve yapılışına ayrıntılı olarak bakalım: GÖMME : Malzemesi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AYRAN ÇORBASI : Malzemesi : 1 veya 2 kğ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() MASTUVA : Malzemesi : 2 kğ ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tutmaç Çorbası Malzemesi: 500 gr ![]() ![]() ![]() ![]() Yapılışı : Un biraz tuz ile yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sorina Pel Malzemesi : Yufka ekmek, yoğurt, Sarımsak, tuz ve Tereyağı ![]() Yapılışı : Pişirilip hazırlanan yufkalar 4-5 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Keldoş Malzemesi : Un, tuz, ılık su, ayran, tereyağı ![]() Yapılışı : Mayasız una ılık su katılarak iyice yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel YemekleriBingöl Adının Oluşumu Bingöl'ün bilinen en eski ismi Cebel-cur dur ![]() ![]() ![]() ![]() Evliya Çelebiye göre bu isim Büyük İskender tarafından verilmiştir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra Bingöl'e Çevlik denmiştir ![]() ![]() ![]() 1874 yılında yapılan bir idari düzenlemeye dayanılarak 1881 de Bitlis vilayeti kuruldu ![]() ![]() Cumhuriyetin ilanından sonra 1926 yılında Elazığ, 1929 senesinde Muş'a bağlanan Bingöl, 1936 yılında çıkarılan bir kanunla il haline getirildi ![]() ![]() Kanunun numarası:2885 Kabul Tarihi:25-12-1935 Resmi Gazete ile Neşir ve ilanı: 4 Ocak 1936 Numara:3197 Madde 5: Muş vilayetinin Çabakçur, Genç, Solhan, Bingöl kazaları ile Erzincan vilayetinin Kiğı kazasından teşekkül etmek ve merkezi Çabakçur kasabası olmak üzere Bingöl vilayeti kurulmuştur ![]() 1945 yılında il merkezi olan Çabakçur'un adı Bingöl olarak değiştirilmiştir ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel Yemekleri |
![]() |
![]() |
#3 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Bingöl /Bingölde Turizm /Bingöl Tarihi /Bingöl Yöresel YemekleriTurizm Bingöl İli, özellikle doğa zenginliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekebilecek potansiyele sahiptir ![]() ![]() Bingöl'ün doğa güzelliğini ünlü Türk yazarı ve gezgini Evliya Çelebi , seyahatname adlı eserinde uzun uzadıya anlatır ![]() ![]() ![]() Yaylalar ve doğal göllerin yanında göletler, ormanlar, mesire yerleri, soğuk sular, termal su kaynakları, içmeler, Güneşin Doğuşu, Yüzen Ada, av turizmine ve kış sporları etkinliklerine uygunluk doğaya dönük turizm potansiyeli içinde sayılabilir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|