Prof. Dr. Sinsi
|
Bayramlarda beslenmenize dikkat edin!
Hamileliğinizde ağzınıza koyduğunuz her lokma, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir
Bu yüzden mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekir
Diyetisyen Duygu Baydur: “Sağlıklı bir bebeğin dünyaya gelişini etkileyen birçok faktör bulunur Anne adayının yaşla ilgili bazı özellikleri ve kalıtımsal faktörleri kontrol edilemeyebilir, ancak hamilelik süresince yeterli ve dengeli beslenerek, sağlıklı bebekler dünyaya getirebilir ” diyor
Hamilelikte sağlıklı beslenme
Hamileliğiniz süresince ortalama aldığınız enerji 2200–2500 kalori olmalıdır 1800 kaloriden az enerji almamanız ve şişman olsanız bile asla düşük kalorili zayıflama diyeti uygulamamanız gerekir Hamileliğiniz süresince alacağınız enerji, ortalama olarak normal dönemdeki gereksiniminizden 300 kalori kadar fazladır Hamileliğinizde enerji ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için tüm besin gruplarından (Süt grubu, et grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu, yağ grubu) tüketmeliniz
Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu proteinin %60’ını, biyolojik değeri yüksek besinlerden karşılamalısınız Protein değeri yüksek besinler; hayvansal kaynaklı et, süt, peynir, yumurta gibi ürünlerdir Hamileliğinizde ortalama 20gr/gün ek protein almanız önerilir (Bu protein ihtiyacınızı karşılamanız için günde 2 köfte kadar et ve 2 su bardağı süt veya yoğurdu ek olarak tüketilmeniz gerekir )
Kurban bayramında et tüketimi
Kırmızı et, çok iyi bir protein kaynağıdır Olumsuz yanı ise, sağlıksız yağlar yönünden zengin olmasıdır Sonuçta gıdalardan aldığınız yağın türü, sağlığınız açısından önemlidir
Et ürünleri, kolesterol yönünden oldukça zengindir Vücudunuz için kolesterol seviyenizin belli bir düzeyde bulunması çok önemlidir Kolesterol, hücrelerin yapı taşıdır ve yaşamınız için gerekli bazı hormonlarınızın oluşumunda önemli bir role sahiptir Bu nedenle değerli bir protein, vitamin ve demir kaynağı olan kırmızı et, kolesterol kaynağı olarak da sağlıklı yaşam için en önemli hayvansal proteinlerden biridir
Kırmızı et sağlığı tehdit ediyor
Kırmızı eti tükettiğiniz miktar, vücudunuz için gerekli olan düzeyi aşarsa veya eti sağlıksız bir şekilde pişirirseniz, sizin için zararlı olabilir Peki, kırmızı eti sağlıklı olarak nasıl tüketebilirsiniz? Bunun için öncelikle etin yağsız kısımlarını kullanmalısınız Sucuk, salam, sosis, pastırma gibi doymuş yağ ve sodyum açısından oldukça zengin olan işlenmiş et ürünlerini ya da kızartılmış etleri daha seyrek yemelisiniz Kolesterol bakımından özellikle zengin olan karaciğer, böbrek, beyin gibi organların tüketimini ise oldukça azaltmalısınız
Kırmızı eti doğru pişirin
Kırmızı eti pişirirken; ızgara, haşlama, buğulama, kapalı bir kapta veya fırında ağır ağır pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz Tüm bunlara uyduğunuz taktirde, haftada 2 gün 150gr kadar haşlanmış ya da ızgara edilmiş, yağsız kırmızı et tüketmenizde bir sakınca yoktur Kanınızdaki kolesterolün %70'i genetik olarak belirlenir, ancak zaten kolesterolünüz yüksekse ve bir de üstüne bol bol kırmızı et tüketiyorsanız, kolesterol dengeniz kolayca bozabilir Özet olarak, ölçüyü kaçırmamanız şartı ile bu kadar önemli bir besin kaynağından uzak kalmamanızı tavsiye ediyoruz
Omega 3
Hamileyken uyguladığınız diyetinizde, günlük aldığınız enerjinin %30’unu yağlardan sağlamalısınız Yağlar, hem bebeğinizin sağlıkla gelişmesini hem de sizin obezite, diyabet ve koroner kalp hastalıkları riskinden korumanızı sağlar Hamilelik diyetinizde, omega 3 yağ asidinden zengin besinleri özellikle almanız, bebeğinizin sinir sistemi ve gözün gelişiminde etkin olacaktır Omega 3 yağ asidinin en iyi kaynakları; balık çeşitleri ve deniz ürünleridir Bilhassa tuna, morina ve somon balığı gibi yağlı balık türlerinde omega 3 miktarı daha fazladır Başta semizotu olmak üzere, yeşil sebzeler, kanola yağı, soya yağı, ceviz yağı, badem ve avokado da omega 3’den zengindir
Hamilelik döneminde beslenmenizde demir, kalsiyum, çinko gibi minerallerin ve folik asit, B12, A, C, D vitaminlerinin önemi artmaktadır
Beslenmenizde bunlara dikkat edin!
• Kalsiyumun zengin kaynağı olan süt, yoğurt ve peyniri düzenli tüketin
• Her gün 1 adet yumurta veya 1 porsiyon etli sebze ya da kuru baklagil yemeği yemeye özen gösterin
• Kuru baklagil, bulgur karışımı yemekleri, C vitamininden zengin sebze ve meyvelerle birlikte sık tüketin
• Vitaminlerin zengin kaynağı olan taze sebze ve meyveleri her gün, düzenli olarak tüketin
• Salam, sosis, sucuk gibi katkı maddeleri içeren yiyecekleri, mümkün olduğu kadar seyrek tüketin ya da hiç yemeyin!
• Kuru meyveler ve kuru yemişler yoğun enerjileri yanında, demir ve kalsiyum gibi minerallerden zengin oldukları için beslenmenizde mutlaka şekilde yer verin
• Yemeklerinizde muhakkak iyotlu tuz kullanın Doğal besinlerde yeteri kadar alamadığınız iyotu, ancak iyotlu tuz kullanarak giderebilirsiniz
• Sebzelerin, makarna, erişte, mercimek, nohut ve kuru fasulyenin haşlama sularını dökmeyin, ancak bu tarz yiyecekleri pişirmeden önce yıkayıp, ıslattıktan sonra tüketin
• Yediğiniz yiyeceklerin besleyici değerini korumak ve özellikle anemiyi (Kansızlığı) önlemeniz açısından, yemeklerinizle birlikte çay içmeyin Yemeğinizi yedikten 1–2 saat sonra açık olarak çay için ya da ıhlamur, nane, papatya gibi bitki çaylarını tercih edin
• Pekmez, demir minerali içeriğine sahip bir besindir Şeker yerine tatlı olarak tercih etmelisiniz Böylece kansızlığa karşı da önleminizi almış olursunuz
• Hazır meyve suları, gazoz ve kolalı içecekler yerine, taze sıkılmış meyve sularını, ayranı, bitki çaylarını, meyvenin kendi tadı ile yapılmış kompostoları içecek olarak tercih etmelisiniz Kilo kontrolü için çok fazla taze sıkılmış meyve suyu değil, meyvenin kendisini tercih etmelisiniz
• Sigara ve alkolü kullanmamalısınız
• Tarım artıklarının olabileceğini düşünerek, sebze ve meyveler iyice yıkamalısınız
• Yiyecekleri hazırlarken ellerinizin temiz olmasına dikkat etmeli ve sık sık sabunlu su ile yıkamalısınız
• Sıvı alımınızı asla ihmal etmemeli, günde en az 8–10 bardak su içmelisiniz            
|