![]() |
Tevessül - Himmet Konusu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Tevessül - Himmet KonusuHazret-i Allah’a ulaştıran bütün yol ve vasıtaların tümü vesiledir ![]() ![]() ![]() Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime’sinde: “Ey iman edenler! Allah’tan korkun, ona ulaşmaya vesileler arayın ![]() ![]() Duâlarımızda Peygamber Efendimiz’i, Mürşid-i kâmilleri, velileri, sâlihleri vesile edinmemiz onların Hazret-i Allah’ın yanındaki değerleri, makamları, rütbeleri ve sâlih amelleri sebebiyledir ![]() ![]() İbadetimizi, duâmızı Hazret-i Allah’a arzederiz ![]() ![]() ![]() ![]() Âyet-i kerime’de: “Yardım sadece ve sadece Allah katındandır ![]() ![]() Hayır da, şer de Hazret-i Allah’tandır ![]() ![]() Âyet-i kerime’de: “Eğer onlar kendilerine zulmettikleri vakit, sana gelip de Allah’tan tevbekâr olarak günahlarının bağışlanmasını isteselerdi, sen Peygamber de kendileri için af isteyiverseydin, elbette Allah’ı affedici ve merhametli bulurlardı ![]() ![]() Hazret-i Allah bizzat bu Âyet-i kerime’sinde bütün insanlara sevgili Peygamber’imize tevessül etmelerini ferman buyuruyor ![]() Peygamber Efendimiz biricik ümmetine tevessülü bizzat vasiyet etmiştir ![]() Gözü görmeyen bir kişi Peygamber Efendimiz’e gelerek: “Yâ Resulellah! Beni iyileştirmesi için Allah’a duâ buyur ![]() ![]() Bunun üzerine Peygamber Efendimiz ona “Abdest almasını iki rekât namaz kılmasını sonra da şu duâyla duâ etmesini” emretti ![]() “Allah’ım! Peygamberin rahmet peygamberi Muhammed ile sana yönelerek yalvarıyorum ![]() ![]() ![]() Ve devamla: “Bir ihtiyacın olduğunda hep aynısını yap ![]() ![]() ![]() O kimse bu duâ ile duâ edip kalktığı zaman görmeye başladı ![]() Vesilelerin en güzeli şüphesiz Resulullah Efendimiz’dir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onu âlemlere rahmet kıldı ![]() ![]() ![]() Hazret-i Allah, sevgilisini tevessül ederek istenilen bir duâyı gerçi çevirmez ![]() Hadis-i şerif: “Adem cennetten çıkarılmasına sebep olan zelleyi işlediğinde, hatasını anlayıp ![]() ‘Yâ Rabb’i! Sen beni yaratıp bana ruhundan üflediğinde başımı kaldırdım arşın sütûnları üzerinde ‘Lâ ilâhe ill ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Allah-u Teâlâ: ‘Doğru söyledin ey Adem! Hakikaten o bana göre mahlûkatın en sevimlisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Resulullah -sallu aleyhi ve sellem-Efendimiz ve Ashâb-ı kiram’ı duâlarında hususiyetle Hazret-i Allah’a tevessül ederlerdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hatta o kadar değerini bilirlerdi ki hayatında giydiği cübbesini Esma -radiyu anhâ- vefatında sonra şifâ dilenmek üzere cübbeyi yıkayıp suyunu hastalara verirdi ![]() Duâ yalnız Hazret-i Allah’a yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunların başında Vehhabîler gelir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Peygamberimiz ve seçkin varislerinden istenilen himmet; müslümanların Hakk’a ulaşmalarına, sıkıntılı, zor durumlarda yardıma sebep olmaları, duâ etmeleri ve yüksek nazarlarını celbetmek içindir ![]() ![]() Her zaman himmetleri ümmet-i Muhammed’in üstündedir ![]() Hadis-i şerif’lerinde: “Vefatımdan sonra amelleriniz bana arz olunur ![]() ![]() ![]() ![]() Buyurarak vefatından sonra dahi yüce himmetlerini ümmetinden esirgemeyeceklerinin açık bir delilidir ![]() Himmetin sahih oluşunun pek çok delilinden bir tanesi de Hazret-i Ömer Efendimiz’in Basra tarafına gönderdiği Sariye’nin komutasındaki ordunun düşman tarafından kuşatıldığı ve zor durumda kalıp, bir çok şehit vermeye başlamasıdır ![]() Bu sırada Sariye “Dağa, dağa, dağa” diye Hazret-i Ömer Efendimiz’in sesini duydu ![]() ![]() Askerleri “Duyduk” diye cevap verdiler ![]() ![]() ![]() ![]() Hazret-i Ömer Efendimiz ordunun zor durumda olduğunu gördüğünü ve dağa çekilmelerini söylediğini anlattı ![]() ![]() Kendisinden himmet istenilen zât insan-ı kâmil derecesine çıkmış, Allah ve Resul’ünde var olmuş, varlığını eritmiş, nurlarıyla nurlanmıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Onların yardımı meleklerin yardımı gibi Hakk’ın izniyle olur ![]() ![]() Güç ve kuvvet Hazret-i Allah’a âittir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|