06-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
MÜrted Haddİ 2
Ömer'den önce Ebu Bekir de aynı şekilde hareket etmişti Darakutni ve Beyh**ı şu olayı naklederler: "Ebu Bekir, Ümmü Karfe denilen ve Müslüman olduktan sonra küfre dönen bir kadını tevbe etmeye çağırdı, tevbe etmeyince de onu öldürdü " Bu rivayetlere göre, Rasul (sav)'in ve ondan sonra da Ebu Bekir ve Ömer'in, mürtedi tevbe etmeye çağırdıkları sabittir Mürted öldürülmeden önce tevbe etmeye çağrılmalıdır, ancak üç kere tevbe etmeye çağrılması, bağlayıcı bir husus değildir Zira adet olarak üç kere çağırmakla özrün ortadan kalkması gerçekleşmiş olur Yoksa üç kereden daha fazla sayıda da tevbeye çağrılması caizdir Çünkü İslâm'ın ona tekrar hatırlatılmasından maksat onun İslâm'a dönmesini sağlamaktır, dönmesi için mürtede yeterli sürenin verilmesi gerekir Rivayet edildiğine göre Ebu Musa, Muaz'ın tekrar tekrar öldürmesini talep ettiği mürtedi Muaz gelinceye kadar iki ay boyunca tevbeye çağırmıştır Ömer'den rivayet edildiğine göre de tevbenin süresi üç gündür, bu süre içerisinde tevbe ederse tevbesi kabul edilir aksi takdirde öldürülür
Ancak mürtedin tevbesi irtidat olayının tekrarlanmaması durumunda geçerlidir Dinden dönmesi tekerrür ederse tevbesi kabul edilmez Tevbe etse de etmese de hemen öldürülür Çünkü Allah Teala şöyle buyurmaktadır:
"Doğrusu inanıp sonra inkar edenleri, sonra tekrar inanıp tekrar inkar edenleri sonra da inkarları artmış olanları Allah bağışlamaz; onları doğru yola eriştirmez " *
Ayette yer alan; "Allah onları bağışlamaz" ifadesi, Allah'ın onların tevbelerini kesinlikle kabul etmeyeceği anlamına gelmektedir Allah tevbelerini kabul etmeyince elbette ki devlet de kabul edemez El-Eşrem, Zıbyana b Ammara'dan şunu rivayet etmektedir: "Sa'd oğullarından bir adam Beni Huneyfe mescidine uğradı ve oradakilerin Müseyleme'nin recezelerini (bir çeşit şiir türü) okuduklarını gördü Hemen İbni Mes’ud'a giderek durumu bildirdi İbni Mes’ud onlara adam göndererek onları getirtti, onları tevbeye çağırdı ve onlar da tevbe ettiler İbni Nevvaha denilen bir adam dışındakileri serbest bıraktı Sonra da ona: Ben bir keresinde sana gelmiştim, sen de tevbe ettiğini iddia etmiştin Fakat şimdi görüyorum ki sen tekrar küfre dönmüşsün dedi ve onu öldürdü "
Mürted, hakimin verdiği hüküm ile devlet tarafından öldürülür Şayet Müslümanlardan bir kimse kasten bir mürtedi öldürürse kısas gerekir Çünkü bu, devlet raiyesinden herhangi bir kafiri öldürmek gibidir
Mürted, Müslüman olduktan sonra küfre dönen kimsedir Müslüman olduktan sonra küfre dönen herkes mürted sayılır Müslüman bir kimsenin tekfir edilmesi için ise dört şart aranır:
1- İtikat
2- Şüphe
3- Söz
4- Fiil
ABDURRAHMAN MALİKİ
|
|
|