06-24-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Medinenin İsimleri - Medine-i Münevvere'nin İsimleri
Medine-i Münevvere'nin İsimleri
Medine-i Münevvere'nin Kur'an-ı Kerim'de ve sahih hadislerde geçen isimleri şunlardır:
1- El-Medine: Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Medine halkına ve onların çevresinde bulunan bedevi Araplara, Allah'ın Rasulü'nden geri kalmaları ve onun canından önce kendi canlarını düşünmeleri yakışmaz ) (1)
2- Tâbe: Bu kelime, ya "tıyb (güzel kokudan)"dan gelmedir Veya "tıybu'l ayş bihâ (ondaki hoş yaşantı)"dan, "hulûlu't tıybi bihâ (iyiliğin ona inmesi)"nden veya alimlerin buna benzer zikrettiği sözlerden gelmektedir
Câbir b Semura radıyallahu anh'tan şu rivayet edilir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle derken işittim: "Allah Teâlâ Medine'yi "Tâbe" olarak isimlendirdi " (2)
3- Taybe: Bu şekilde isimlendirilmesinin nedeni, "Tâbe" olarak isimlendirilmesindeki neden gibidir Çünkü iki kelimenin kökü aynıdır
Fatıma binti Kays'tan rivayet edilen Cessâse hadisinde, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: "Bu Taybe'dir Bu Taybe'dir Bu Taybe'dir " (3)
4- Ed-Dâr: Burada kastedilen, "Dâru'l Hicra (Hicret Yurdu)"dur Allah Teâlâ şöyle buyurur: (Daha önceden ed-Dâr'ı (Medine'yi) yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler, kendilerine hicret edenleri severler ve onlara verilenlerden dolayı içlerinde bir rahatsızlık hissetmezler Kendileri zaruret içinde bulunsalar bile, onları kendilerine tercih ederler ) (4) İbni Kesir rahimehullah şöyle der: "Allah Teâlâ daha sonra Ensar'ı överek; onların faziletini, şerefini, değerini, haset etmediklerini ve ihtiyaçları olmasına rağmen fedakarlık yaptıklarını açıklayarak şöyle buyurur: (Daha önceden ed-Dâr'ı (Medine'yi) yurt edinmiş ve gönüllerine imanı yerleştirmiş olan kimseler  ) Yani, Hicret Yurdu'na Muhacirlerden önce yerleştiler ve onların bir çoğundan önce iman ettiler
Medine-i Münevvere ile ilgili sahih hadislerde geçen ve bazı alimlerin Medine'nin isimleri arasında saydığı sıfatlar ise şunlardır:
1- Ed-Dır'u'l Hasıyne: (Sağlam Zırh) Câbir b Abdillah radıyallahu anh, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu rivayet eder: "Rüyamda sağlam bir zırh (dır'un hasıyne) içinde olduğumu gördüm Onu, Medine olarak yorumladım " (5)
2- Medhalu's Sıdk: (Doğruluk Kapısı) İbni Abbas radıyallahu anhuma'dan, şöyle dediği rivayet edilir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Mekke'de idi Sonra, hicret etmesi emredildi ve kendisine şu ayet indirildi: (Ve şöyle de: "Rabbim! Gireceğim yere beni doğrulukla girdir ve çıkacağım yerden benim doğrulukla çıkmamı sağla! Bana senin tarafından hakkıyla yardım edici bir kuvvet ver!"
|
|
|