Suyun Biyolojik Özellikleri |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Suyun Biyolojik ÖzellikleriSuyun Biyolojik Özellikleri Su alındığı kaynağa bağlı olarak, insan sağlığına zararlı bakteri, virüs, parazit gibi mikroskopik canlılar içerebilirÖzellikle çevresel yerleşime açık sular, baraj, göl, deniz suları, sanayi bölgelerine yakın sular, su taşıma ve kanalizasyon sisteminin bozuk olduğu bölgelerdeki sular, kullanılmayan dezenfekte edilmemiş durgun sular, insan sağlığına zararlı mikroskopik canlıların üremesi ve yayılması için uygun ortam sağlamaktadırSuya kanalizasyon atıklarının karışıp karışmadığının ve hastalık yapıcı canlıların (Patojenlerin), bulunup bulunmadığının anlaşılmasında koliform bakterileri gibi gösterge niteliği taşıyan canlılara bakılırPatojenler, eğer suda çok az miktarda bile olsa bulunuyorsa, uygun ortam bulduklarında hızla çoğalır Bu nedenle kullanıma verilmeden önce, şehir şebeke sularına, klorlama gibi dezenfeksiyon (mikrop öldürme) işlemleri uygulanırŞebeke sularında klorun olmaması, virüs, bakteri gibi sağlığa zararlı canlıların artmasına neden olabileceği gibi, çok fazla miktarlarda olması veya uygun bir şekilde klorlama yapılmaması da, insan sağlığını olumsuz etkileyebilirAyrıca her patojen üzerinde etkili olan dezenfeksiyon yöntemleri bulunmaktadırÖrneğin, sodyum hipoklorit ile dezenfeksiyonda, işlemin etkinliği, suyun asitliği (pH 'ı ), sıcaklığı, sudaki organik maddelerin miktarı, risk derecesi gibi faktörlere bağlıdırİçme sularında ideal olan, suda herhangi bir patojen bulunmadığı garanti altına alındıktan sonra, klorun bulunmamasıdırNe yazık ki bu garanti, suyun, arıtma tesisinden evimizdeki musluğa kadar olan yolculuğunda, bir dezenfektan (mikrop öldürücü) olmadan tam olarak sağlanamamaktadırÇeşitli standartlarla, içme kullanma sularında, klorun ancak belirli limit değerlere kadar bulunmasına izin verilirYukarda görülen mikroorganizmalar herkesin sağlığını tehdit etmekle birlikte, özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı bir hastalığı bulunanlar için öldürücü olabilir Suda bulunma riski olan bazı virüs, bakteri ve parazitler, şunlardır; Acinetobacter Aeromonas Bacillus Burkholderia pseudomallei Campylobacter Escherichia coli pathogenic strains Helicobacter pylori Klebsiella Legionella Mycobacterium Pseudomonas aeruginosa Salmonella Shigella Staphylococcus aureus Tsukamurella Vibrio Yersinia Adenovirusler Astrovirüsler Calicivirüler Enterovirüsler Hepatitis A virus Hepatitis E virus Rotavirüsleri and orthoreovirüsler Protozoan patojenler Acanthamoeba Balantidium coli Cryptosporidium Cyclospora cayetanensis Entamoeba histolytica Giardia intestinalis Isospora belli Microsporidia Naegleria fowleri Toxoplasma gondii Helminth patojenler Dracunculus medinensis Fasciola spp Toxic cyanobacteria Intestinal enterococci Clostridium perfringens Coliphages Bacteroides fragilis phages Enterik virusler |
|