06-25-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Suyun Biyolojik Özellikleri
Suyun Biyolojik Özellikleri
Su alındığı kaynağa bağlı olarak, insan sağlığına zararlı bakteri, virüs, parazit gibi mikroskopik canlılar içerebilir Özellikle çevresel yerleşime açık sular, baraj, göl, deniz suları, sanayi bölgelerine yakın sular, su taşıma ve kanalizasyon sisteminin bozuk olduğu bölgelerdeki sular, kullanılmayan dezenfekte edilmemiş durgun sular, insan sağlığına zararlı mikroskopik canlıların üremesi ve yayılması için uygun ortam sağlamaktadır Suya kanalizasyon atıklarının karışıp karışmadığının ve hastalık yapıcı canlıların (Patojenlerin), bulunup bulunmadığının anlaşılmasında koliform bakterileri gibi gösterge niteliği taşıyan canlılara bakılır Patojenler, eğer suda çok az miktarda bile olsa bulunuyorsa, uygun ortam bulduklarında hızla çoğalır Bu nedenle kullanıma verilmeden önce, şehir şebeke sularına, klorlama gibi dezenfeksiyon (mikrop öldürme) işlemleri uygulanır Şebeke sularında klorun olmaması, virüs, bakteri gibi sağlığa zararlı canlıların artmasına neden olabileceği gibi, çok fazla miktarlarda olması veya uygun bir şekilde klorlama yapılmaması da, insan sağlığını olumsuz etkileyebilir Ayrıca her patojen üzerinde etkili olan dezenfeksiyon yöntemleri bulunmaktadır Örneğin, sodyum hipoklorit ile dezenfeksiyonda, işlemin etkinliği, suyun asitliği (pH 'ı ), sıcaklığı, sudaki organik maddelerin miktarı, risk derecesi gibi faktörlere bağlıdır İçme sularında ideal olan, suda herhangi bir patojen bulunmadığı garanti altına alındıktan sonra, klorun bulunmamasıdır Ne yazık ki bu garanti, suyun, arıtma tesisinden evimizdeki musluğa kadar olan yolculuğunda, bir dezenfektan (mikrop öldürücü) olmadan tam olarak sağlanamamaktadır Çeşitli standartlarla, içme kullanma sularında, klorun ancak belirli limit değerlere kadar bulunmasına izin verilir Yukarda görülen mikroorganizmalar herkesin sağlığını tehdit etmekle birlikte, özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı bir hastalığı bulunanlar için öldürücü olabilir
Suda bulunma riski olan bazı virüs, bakteri ve parazitler, şunlardır;
Acinetobacter
Aeromonas
Bacillus
Burkholderia pseudomallei
Campylobacter
Escherichia coli pathogenic strains
Helicobacter pylori
Klebsiella
Legionella
Mycobacterium
Pseudomonas aeruginosa
Salmonella
Shigella
Staphylococcus aureus Tsukamurella
Vibrio
Yersinia
Adenovirusler
Astrovirüsler
Calicivirüler
Enterovirüsler
Hepatitis A virus
Hepatitis E virus
Rotavirüsleri and orthoreovirüsler
Protozoan patojenler
Acanthamoeba
Balantidium coli
Cryptosporidium
Cyclospora cayetanensis
Entamoeba histolytica
Giardia intestinalis
Isospora belli
Microsporidia
Naegleria fowleri
Toxoplasma gondii
Helminth patojenler
Dracunculus medinensis
Fasciola spp
Toxic cyanobacteria
Intestinal enterococci
Clostridium perfringens
Coliphages
Bacteroides fragilis phages
Enterik virusler
|
|
|