İçme Suyunun Özellikleri |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İçme Suyunun Özellikleri- Su; kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır - Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır - Su tortusuz ve renksiz olmalıdır - Su; hastalık yapan mikroorganizma ihtiva ermemelidir - Suda bulunan vibrio cholera, salmonella typhi, hepatit virüsü gibi mikroorganizmalar sudan geçerek hastalığa sebep olurlar İçme sularının kesinlikle bakteriyolojik kirlilik taşımaması gerekir - Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir Arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, civa gibi Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir Aynı zamanda bazıları suya kirli suların karıştığının göstergesidir - Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır - İçme suyu ve sanayide, kullanma sularında demir, manganez ve sertlik değerleri önemlilik arzeder - Sular agresif olmalıdır - Suların agresifliği, serbest karbondioksit ( CO2 ) ile bikarbonat ( HCO3-) iyonunun dengede olmasından ileri gelir Suların agresifliği boruların korozyonuna sebebiyet verir Ayrıca boruların aşınması halinde borudan ayrılan elementler su kalitesinin bozulmasına sebep olur |
|