Türkiyede Arıcılık Yapılan İller |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Türkiyede Arıcılık Yapılan İllerTürkiyede Arıcılık Yapılan İller Bal ve balmumu elde etmek için arı beslenmesi işleri "aracılık" adı ile söylenir Günümüzde türlü yönleriyle ancılık bir bilim ve teknik durumuna gelmiştir Balarıları, insanlar tarafından beslenmeden önce de tabiatta ağaç kavuklarında ve taş deliklerinde, inlerde ve ma*ğaralarda yine peteklerini kurmuş ve buralarını bal ile doldurmuşlardır Arılar arasında yine işbölümü olmuştur Memleketimizin türlü yerlerinde Balkaya, Ballıkaya, Ballı, Ballıca, Ballık gibi adlarla anılan yerlerin bir kısmında bunun olmuş bulunduğunu belirtmek mümkündür Bal, Anadolu'da pek eskiden beri bilinen besin maddesidir Türkiye'nin her bölgesinde an kovanları vardır Buralardan çeşit çeşit bal elde edilir Balın kokusu, rengi, tadı arıların dolaştığı' yere ve çiçeklerin çeşidine göre değişir Bazı yerlerimizin ballan pek ün*lüdür: Şemdinli, Bitlis, Ankara, Ege bölgesi, Erzurum, Kars, Konya ballan gibi Birçok yerlerimizde bal ilkel kovanlar yolu ile elde edildiği gibi, yer yer modem bal elde etmek yollan da gelişmiştir 1982 verilerine göre, memleketimizde eski tip kovan sayısı 1 milyon, yeni tip kovan sayısı 1,7 milyona (1982) yakındır Yıllık bal üretimi 34 bin tonu bulmuştur Balmumu üretimi ise 2300 ton kadardır İpek böcekçiliği İpek, dut yaprağına bağlı bir hayvansal üründür |
|