|  | İl Özel İdaresi Nedir |  | 
|  06-25-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   İl Özel İdaresi Nedirİl Özel İdaresi Nedir İl özel idaresi, tüzel kişiliği olan yerinden yönetim birimi  İl sınırlan içinde yaşayan halkın yerel nitelikteki kamu hizmeti  isteklerini yerine getirmekle görevli, taşınır ve taşınmaz malları, ayn  gelir kaynakları ve kendi özel bütçesi olan bir kuruluştur 1982 anayasasının 126  maddesi "Türkiye merkezi idare ve kamu  hizmetlerinin gereklerine göre, illere; iller de diğer kademeli  bölümlere ayrılır" hükmünü getirmektedir  Merkezi hükümetin taşrada  örgütlenmesinin temelinde iller yer almaktadır  İl özel idareleri  görevleri bakımından merkezi yönetim ile  belediye ve köyler arasında "ara düzey" niteliğe sahip idari birimlerdir  Osmanlı Devleti'nde vilayet yönetimine ilişkin düzenlemelerde yerel yönetimi çağ-nştıracak ilk ilkeler 1856'daki Islahat Fer-manı'nda yer aldı  Günümüzdeki il özel  idarelerinin yasal temeli ise bir ölçüde, 1864'teki Vilayat  Nizamnamesi'yle atıldı  Vilayetlerin özerk yönetim birimlerine kavuşması  yönündeki asıl adım ise 1913'teki İdare-i Umumiye-i Vilayat Kariun-ı  Muvak-katı'ydı  1913'teki yasanın birinci bölümünü oluşturan  1-74  maddeler sonradan sayılı Vilayet İdaresi Kanunu ile kaldmldı  Bu yasa da  yerini 1949'da 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'na bıraktı  1913'teki  geçici yasanın 75  maddeden sonraki ikinci bölümü ise, Cumhuriyet  döneminde birçok değişikliğe uğramakla birlikte günümüze değin  yürürlükte kaldı ve il özel idarelerinin temel yasası olma özelliğini  korudu  İl özel idaresinin üç yasal organı vardır: Vali, il genel meclisi ve il daimi encümeni  Vali, il özel idaresinin temsilcisi ve yürütme organıdır  Meclis ve  encümen ise karar ve denetim organları niteliğindedir  İl genel  meclisine başkanlık eden vali, meclise sunulacak il özel idaresi  bütçesini ve çalışma programlarını hazırlar; il özel idaresi adına  alınan kararları yürütür  Öncelikle merkezî yönetimin temsilcisi olan  valinin il özel idaresi içindeki egemen konumu ve merkezî yönetime özgü  öteki yasal müdahale ola-naklan, il özel idaresinin üzerindeki yönetsel  vesayetin ağırlığını göstermektedir  İl özel idaresinin genel karar organı il genel meclisidir ve her ilçe bir seçim çevresi olmak üzere beş yılda bir, milletvekili seçim sistemine göre yapılan yerel seçimler sonucunda oluşur  Meclisin olağan toplantı dönemi, yılda bir  kez olmak ve aralık ayı içinde başlamak üzere 40 gündür  Meclis bunun  dışında hükümet ya da valinin isteği üzerine ya da üyelerin üçte ikilik  çoğunluğunca istenip valinin görüşü alınarak, içişleri Ba-kanlığı'nın  onayıyla olağanüstü toplantıya gidebilir  Meclisin yetki ve görevleri,  merkezde incelenip onanmak üzere il bütçesini kabul etmek, ili  ilgilendiren kamu hizmetleri konusunda kararlar almak ve il özel  idaresinin mal varlığını yönetmektir  Meclisin aldığı kararlar valinin  onayıyla kesinlik kazanır  Valinin, onaylamadığı kararlara karşı 20 gün  içinde Danıştay'a itiraz yetkisi vardır  Bu durumda Danıştay karanna  uyulur  İl özel idaresinin üçüncü organı olan il daimi encümeni, il genel meclisinin yıllık toplantısında kendi arasından ve ilçelerden bir yıl için seçtiği dört üyeden oluşur  Valinin çağrısıyla ve onun  başkanlığında toplanır  Başlıca görevleri, yıllık bütçe üzerinde görüş  bildirmek, aylık giderleri onaylamak, il genel meclisinin toplantı  dönemi dışında (ilk toplantısında meclise sunmak üzere) onun adına  kararlar almaktır  İl özel idarelerinin mali yapısı, 2 Şubat 1981'de yürürlüğe giren 2380 sayılı yasayla önemli değişikliğe uğradı  Bu tarihten önce en önemli gelir kaynakları bazı merkezî vergilerden  aldığı paylar iken, bu tarihten sonra genel bütçe vergi gelirleri  tahsilat toplamı üzerinden pay almaya başladı  İl özel idareleri bütçeleri Bakanlar Kurulu kararı ve cumhurbaşkanının onayıyla yürürlüğe girer   | 
|   | 
|  | 
|  |