Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bitkisi, çemen, faydası

Çemen Bitkisi Faydası

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çemen Bitkisi Faydası



Çemenin Faydaları nelerdir



Bilgi :
Baklagiller familyasındandır Anayurdu Güney Avrupa ve Akdeniz havzası olan çokyıllık otsu bitkidir Yarım metreye kadar boylanabilen çemenotu ülkemizde yabani olarak yetiştiği gibi Orta ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde kültürü de yapılmaktadır Gövdesi açık yeşil renkli, yuvarlak kesitli, ince tüylü ve dallara ayrılan yapıdadır Bitki dikine ve kimi zaman da yere yatarak gelişir Kenarları ince dişli ve oval biçimli üç yaprakçıktan oluşan yaprakları da açık yeşil renklidir Sarımsı beyaz çiçekleri yaz ortasında açar Bu çiçekler olgunlaşınca her biri 10-20 adet sarı-kahverengi minik tohum taşıyan tohum zarfına dönüşür Bol güneşli yerleri; suyu iyi akıntılı, bitek ve alkalik toprakları seven çemenotu, tohumlarıyla çoğaltılır Bazı ülkelerde baharat olarak kullanılan bu tohumların bizdeki başlıca kullanım alanı pastırma imalatıdır Burada tohumlar ezilip pastırmanın üzerine sıvanan keskin kokulu “çemen” adlı macunun içine ana madde olarak katılır Bazı yerlerde çemenotunun yaprakları salatalara eklenip çiğ olarak yendiği gibi, haşlanarak sebze olarak da tüketilir

Bilinen Birleşimi :

Çok keskin kokulu olan çemenotu tohumları, % 30′a varan oranda yapışkan bitki sıvısı ile uçucu ve sabit yağlar; trigonellin, kolin ve kumarin adlı maddeleri içerir

Faydaları

Öksürüğü hafifletir, göğsü yumuşatır ve balgamı söktürürBronşiti ve boğaz ağrılarını hafifletir, rahatlama sağlarAcı oluşu nedeniyle sindirim sistemini uyarır, sindirim işlemini kolaylaştırır Mide ve bağırsak gazlarım söktürür Diyarenin iyileştirilmesinde yararlı olur

Bedeni güçlendirici bir toniktir Özellikle nekahat halindeki hastalara iyi gelir

Afrodizyak (cinsel gücü artırıcı) etkisi vardır

Emzikli (süt veren) annelerde süt gelişini artırır

Kadınların aybaşı dönemini rahat atlatmalarına yardımcı olur

Çemenotu ayrıca çıban ve yaraların iyileştirilmesinde de etkili olur Bunun için tohumlan ezilip toz haline getirilir Biraz suyla karıştırılıp yara lapası hazırlanır Bu lapa yara ve çıbanlara dıştan uygulanır

Kullanım Şekli

Çay Hazırlama :

Çemenotunun tohumları sonbaharda olgunlaştıkları zaman toplanır 1,5 tatlı kasığı tohum l bardak sıcak suya konulup 10 dakika süreyle ağır ağır kaynatılır Böylece elde edilen dekoksiyondan günde üç kez birer bardak içilirÜyeler Görebilir ]

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.