![]() |
Kivi ve C Vitamini |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kivi ve C VitaminiC vitamini için kivi tüketin Bir insanın günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor ![]() Ordu Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü ve Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof ![]() ![]() ![]() Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültür çeşitleri olarak yetiştirilen kivinin 1930'lu yıllarda Yeni Zelanda'da ıslah edildiğini ve aynı yıllarda ilk kapama bahçelerinin de bu ülkede kurulduğunu belirtti ![]() Türkiye'de kivi üretim çalışmalarının ise 1988 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın İtalya'dan sağladığı bin 800 adet kivi fidanı ile 15 ayrı ekolojide birer dekarlık adaptasyon bahçeleri kurularak başladığını ifade eden Karadeniz, ''Çalışmalar sonucunda, Doğu Karadeniz'in kivi yetiştiriciliğine uygun en ideal bölge olduğu görülmüştür ![]() ![]() Doğu Karadeniz topraklarının asit karakterli, organik maddece zengin ve kireçsiz topraklar olduğunu, bu tip toprakların kivi için ideal olduğunu dile getiren Karadeniz, ''Diğer yandan, Batı Karadeniz ve Marmara bölgesinin, sanayi bölgelerine ve büyük şehirlere yakınlığı, tüketim ve değerlendirme bakımından büyük bir potansiyel oluşturmaktadır ![]() ![]() Turan Karadeniz, 1990'lı yıllardan sonra Türkiye'de hızlı bir şekilde yayılma gösteren kivinin, ticari olarak 14 ilde yetiştirilebilir durumda olduğunu kaydetti ![]() -KİVİNİN YARARLARI- Prof ![]() ![]() ''Öyle ki 100 gram kivi meyvesinde 400 miligrama kadar varan C vitamini bulunmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kivi meyvesinde proteinler ve çok sayıda mineral tuzlar bulunduğunu belirten Karadeniz, ''Kivi suyunda bulunan bazı maddelerin kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlediği bildirilmektedir ![]() ![]() saglikhaber |
![]() |
![]() |
|