Muz..! |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Muz..!Dünya üzerinde belki de en fazla tüketilen meyvelerden biri olan muzun bu kadar aranmasının sebebi sadece kolay erişilebilen ve kolay tüketilebilen bir meyve olması değildir Bu tüketimin ardında muzun çok besleyici bir besin kaynağı olması, birçok vitamin, protein, mineral ve aminoasiti içeriyor olması yatmaktadırÖzellikle B1, B2, C, A ve E vitaminlerini içeren muz, potasyum,demir, kalsiyum, fosfor, sodyum ve iyot açısından da çok zengindir Batı Avrupa ülkelerinde sadece tadı ve kokusu için aranan bir meyve konumunda ise de üçüncü dünya ülkelerinde çok önemli bir besin maddesidir Az gelişmiş ülkelerde çocuklar ihtiyaçları olan proteini muz yiyerek almaktadırlar Dünya üzerinde en fazla kaloriye sahip olan meyve muzdur Muzun kalori düzeyi çok yüksek olmasına karşılık hiç kolestrol içermemesi, kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddeleri içermesi tüketimin ve ilginin yoğun olmasının nedenlerinden sadece birkaçıdır Sporcular en fazla muz tüketen insan grubunu oluşturmaktadırlar Bunun sebebi de muzun yüksek dozajda potasyum içeriyor olmasıdır Potasyum terleme sebebiyle kapasitesini yitirmeye başlayan kasları canlandırır ve daha kolay hareket etmelerini sağlar Muz kolay sindirilir ve içerdiği B1 vitamini sayesinde vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olabilir Ayrıca içerdiği B1 vitamini sayesinde sinir dokularının normal çalışmasına da etki eder İçerdiği iyot sayesinde de tiroid guddesinin dengeli çalışmasına yardım eder Aşağıda muzun bir adedinin içerdiği vitamin, protein ve minerallerden bazıları verilmiştir Türler Kalori (100 gr) 96 Su ( gr) 69 Protein ( gr) 0,8 Yağ ( gr) 01 Karbonhidrat (gr) 15 Kalsiyum ( mg) 6 Fosfor ( mg) 20 Demir ( mg) 04 A Vitamini ( IU) 300 B1Vitamini ( mg) 003 B2 Vititamini ( mg) 003 C Vitamini ( mg) 7 Muzun dünyada yaklaşık 500 çeşidi bulunmaktadır Hem renkleri hem de boyları farklı olabilmektedir Bazı türleri 5 cm uzunluğunda olurken bazı türleri yarım metreyi bile geçebilmektedir Ülkemizde de muz yetiştirilmektedir Akla ilk gelen Anamur muzudur Muz ticaretinin bir numaraları Avrupa ülkeleri olmakla birlikte dünyadaki muz miktarının % 37'si yine bu ülkelere gitmektedir En fazla muz tüketilen ülke Papua-Yeni Gine'dir ve bu ülkede yılda kişi başına yaklaşık olarak 250 kg muz tüketilmektedir Ham muzun sindirimi zor olduğundan mümkünse yenmemelidir Muzlar yeşilken toplanır ve olgunlaşıp sararması için bir çeşit gaza tabi tutulur Ancak yeşilken alınıp kağıdın içine bir elma ile birlikte koyulur ve oda sıcaklığında 2 gün kadar bekletilirse, gaz verilmeden doğal şekilde olgunlaştırılmış olur ve ağaçta olgunlaşmalarına izin verilen muzlar kadar yüksek potasyum miktarına erişir |
|