![]() |
Mührüsüleyman |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() MührüsüleymanMührüsüleyman, Salamonsiegel, Polygonatum multiflorum Mührüsüleymankökü Mühürotu Boğumlucaotu Familyası: Zamabakgillerden, Liliengewaechse, Liliaceae Drugları: Mührüsüleyman kökü: Sigillli salamnis rhizoma Mührüsüleymankökü genelikle haricen lapası yapılır ve nadirende çayı içilir ![]() Botanik: Mührüsüleyman çok yıllık bir bitki olup, 30-80 cm boyunda yay gibi eğik bir şekilde, toplu halde kümeler oluşturan bir bitkidir ![]() ![]() Çiçekleri 3-5 tanesi birarada sarkık vaziyett, uzun bir çan şeklinde, beyazımsı yeşil renkte ve kısa saplıdır ![]() ![]() Güzel kokulu Mührüsüleymanotu: polygonatum odoratum ise genelikle seyrek kümeler oluşturur ![]() ![]() Üçüncü fark ise küme Mührüsüleymanotu 30-80 cm boyuna ulaşırken, güzel kokulu Mührüsüleymanotu sadece 15-40 cm’e ulaşır ![]() ![]() Yetiştirilmesi: Kuzey Anadolu ormanalarında yabani olarak kendiliğinden yetişir ![]() ![]() Hasat zamanı: Kökleri çiçek açamaya başladığı andan ihtibaren sökülerek toplanır ve kurutulur ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Teirşekli: ![]() ![]() ![]() Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Halkarasında eskiden dahili olarak diabete karşı ve haricen romatizmaya karşı kulanılmıştır, fakat günümüzde daha etkili şifalı bitkiler olduğu için kulanılmaması daha uygundur ![]() Yantesiri: Tarife uyulmayarak fazla kulanılırsa zehirlenmelere neden olabilir ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|