Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bilgi, hakkında, kasıkotu

Kasıkotu Kasıkotu Hakkında Bilgi

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kasıkotu Kasıkotu Hakkında Bilgi





Kasıkotu, Bruchkraut, Herniaria glabra
Türkotu
Atyaran
Bozkırotu

Familyası: Karanfilgillerden , Nelkengewaechse, Caryophylaceae
Drugları: Herniariae herba
Kasıkotunun kökleri hariç tamamı çay ve natürel ilaç yapımında kulanılır

Giriş: Latince herniaria kasık anlamına gelir, yine almanca bruchkraut: kasıkotu anlamaına gelir Eskiden Avrupalılar tarafından bilinmeyen bu bitkinin Türkler tarafından Avrupa’ya getirildiği ve Türkler tarafından oldukca sık kulanıldığından Türkotu diyede anlır Neden Türkotu diye anılır, çünkü eskiden Türkler atüzerinde yaşar ve ölürlerdi, bu nedenle oldukca sık fıtığa yakalanırlardı İşte böyle bir rahatsızlığa karşı bir ot bulmuşlardır

Botanik: Vatanının Türkistan olduğu tahmin edilen bu bitki zamanla Avrupanın ve Asyanın ılıman iklimi olan bölgerlerine yayılmışlardır Kasıkotu killi, kireçli, taşlı ve kumlu topraklarda yetişir Gövdesi yere yatık bir bir kısmı hafif kalkık vaziyette 10-30 cm büyüklüğünde ve dallları çevresine yayılır

Yaprakları karşılıklı 3-8 mmm büyüklüğünde, oval, koyu yeşil renkte, ayrıca ana yaprakalrın yanında 4-8 adet yan yaprak bulunur Çiçekleri oldukca küçük, takriben 0,5-1 mm büyüklüğünde, sarımsı yeşil renkte ve beş adet taç yaprağa sahiptir

Yetiştirlmesi: Türkiyenin hemen her bölgesisinde yetiştirilebilir, özel bir itinaya gerk yoktur

Hasat zaamnı: Kasıkotu Hazirandan Eylüle kadar toplanarak kurutuluur ve taze olarak tentürü veya natürel ilaçı yapılır Malesef şifalı bitkileri toplama, kurutma, paketleme ver depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır Bitkinin şifalı kısmı yaparak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır Ayrıca öreneğin bitki 5 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğünden kalitesi düşer Sadece bitki kökleri Güneş'te kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip diploması gerekir Şifalı bitkilerin Aktarlar'da açıkta satılması kalitesini kısa sürede sıfırlar

Birleşiminde:

Tesirşekli:

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2 sınıf bir şifalı bitkidir Kasıkotu yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır Örneğin mesane ve böbreklerdeki taş ve kumlarına karşı A Başakotu preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir

b-) Halkarasında mesane ve böbrek taş, kum ve zararsız urlara karşı kulanılır Bir diğer kulanım alanı ise Türkiyede ve Avrupada kasık yırtılmasına (fıtık) karşı kulanılır Kasıkotu mesanekaslarını gevşetir, bu nedenle mesane kramplarını çözücü olarak ve böbrekler ve mesanedeki taş ve kumların düşürülmesinde önemli rol oynar Bu nedenle mesane ve böbreklerdeki taş ve kumları düşürmek için hazırlanan çay harmanlarına katılır

Çay: Kasıkotundan iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edilerek 10-15 dakika demlenmesi beklenir Kasıkotu asla kaynatılmamalıdır, şayet kaynatılır (dekokt) ise birleşimindeki eteryağ türevlerini kaybeder

Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur

Alıntıdır

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.