Dut Dut Dut Hakkında Bilgi |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Dut Dut Dut Hakkında BilgiDut, Maulbeere, Morus nigra Karadut Familyası: Dutgillerden, Maulbeergewaechse, Moraceae Drugları: Karadut meyvesi: Mori nigra fructus Karadut yaprağı: Mori nigra folium Karadut kabuğu: Mori nigra radix cortex Dutun yaprak ve kök kabuklarının çayı, meyvelerinin ise reçel ve şurubu yapılır veya kurutularak kurusu veya taze olarak yenir Botanik: Vatanı Türkistan olan dut batıda İran, Irak, Türkiye, Akdenizülkeri, Avrupaya ve doğuda Çin’e kadar çok geniş bir alana yayılmıştır Dutun karadut (morus nigra) ve beyaz dut (morus alba) dışında ayrıca Hint dutu veya noni (morinda citrifolia) olarak bilinen bir dut daha vardırki familya olarak kökboyabiller ailesine aittir Bizi burada ilgilendiren bu üç tür olup kısaca herbirini inceliyeceğiz Karadut genelikle 4-7 metre boyunda küçük bir ağaçtır, bayazdut ise 10-30 metre boyunda oldukca iri bir ağactır Karadutun yaprakları kalp şeklinde ucu hafif sivri, kenarları kertikli, üst yüzeyi parlak ve koyu alt yüzeyi mat, ortadan başa kadar ana bir damar ve ondan sağa sola ayrılan yan damarlardan oluşur Dişi çiçekleri yumurta şeklinde oturmuş vaziyette ve oldukca küçük iken erkek çiçekleri eliptik bir şekilde olup topluca bir arada başak görünümü verir Meyveleri önce yeşil sonra beyazımsı yeşil sonra pempe ve sonra kırmızımsı vede en nihayet morumsu siyah bir renk alır Hasat zamanı: Meyveleri olğunlaştıktan sonra toplanır, ya kurutulur kışa saklanır, ya şurubu yapılır veya yenir Yaprak ve kök kabukları iyice kurutulduktan sonra porselan kaplarda muhafaza edilir Birleşiminde: Tesirşekli: Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde yeterince tedavi denemesi ve araştırma yapılmamıştır Bu nedenle dut yerine daha etkili olan şifalı bitkiler mevcuttur Örneğin çocukların ağızdaki pamaukcuğa karşı Mirra-, Paptya-, Beşparmak-, Limon-, Kekik veya Gökçek İksiri daha etkildir b-) Hakarasında kök kabuğu ateşdüşürücü özeliğe sahiptir bu nedenle kök kabuklarından yapılan çay ateş düşürmek için kulanılır Meyveleri veya meyve şurubu ise çocukların ağzındaki pamukcuğu önlemek için kulanılır c-) Yaprakları halkarasında bağırsak kurtlarını düşürmek için çayı yapılır ve içilirse kurtları düşürür vede kök kabukları gibi ateş düşürücü özeliğe sahiptir Çay: İki tatlı kaşığı dut yaprağı veya kök kabuğu demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu doldurulur ve 5-10 dakika demlemeye bırktıktan sonra süzülerek içilir Yantesiri: Meyvesinin fazla yenmesi ishale sebep olur B-) Beyazdut, Weisse Maulbeere, Morus alba Drugları: Beyazdut meyvesi: Mori alba fructus Beyazdut yaprağı: Mori alba folium Beyazdut kökkabuğu: Mori alba radix cortex Beyazdutun meyve, yaprak, kök kabuklarında aynı karadut’da olduğu gibi kulanılır Beyazdut karadut farkı oldukca büyük bir ağaç olması ve ipekböceği yetiştirmek için yapraklarının kulanılmasıdır Alıntıdır |
|