![]() |
Çakal Eriği Çakal Eriği Hakkında Bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Çakal Eriği Çakal Eriği Hakkında BilgiÇakal Eriği, Schlehedorn, Prunu spinosa Familyası: Gülgillerden, Rosengewaeche, Rosaceae Drugları: Çakal Eriği Çiçekleri: Pruni spinosa flos Çakal Eriği Yaprakları: Pruni spinosa folium Çakal Eriği Meyveleri: Pruni spinosa fructus Çakal Eriğinin genelikle çiçekleri çay, tentür ve natürel ilaç yapımında kulanılır ve nadirende yapraklarından çay yapılır ![]() ![]() Giriş: Çakal eriği Avrupanın orta, doğu ve güneyi, Asyanın Türkiye, Kafkaslar, Türkistan ve Horasan, Afrikanın kuzeybatısına yayılmış olup en son kuzey Amarikaya taşınmıştır ![]() ![]() Türkcede neden çakal eriği diye anılır, muhtemelen çakallar tarafından sevildiğinden olsa gerek ![]() ![]() Botanik: Çakal eriği 1-3 metre boyunda gövdesi siyahımsı, esmser veya kahverengimsi ve üzeri pörtüklüdür ![]() ![]() ![]() Yapraklarını çiçek açtıktan sonra Mayıs ayından ihtibaren açmaya başlar ve kısa saplı, oval veya eliptik şekilde 3-5cm uzunluğunda, 1-3 cm eninde mat veya koyu yeşil rnkli ice doğru hafif kalkıktır ![]() Meyveleri önce yeşil ve sonra olğunlaşınca koyu mavi veya siyahımsı mavibir renk alır, 1 cm çapında, tek çekirdekli önce ekşi ve acı iken kardan sonra (Kasım ayında) olğunlaşarak kulanılabilir ![]() Yetiştirlmesi: Çekirdekleri ile yetiştirmek oldukca zordur, bu nedenle çeltikleri ile kumlu, killi, kireçli ve taşlı topraklarda yetiştirmek mümkündür ![]() ![]() ![]() Hasat zamanı: Çiçekleri Mart ve Nisan aylarında, yapğrakları Mayıstan Ekime kadar ve Meyveleri Ekimden Ocağa kadar toplanabilir ![]() ![]() ![]() Birleşiminde: ![]() ![]() ![]() Tesirşekli: ![]() ![]() ![]() Kualnılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri yapılmamıştır, bu nedenle Çakal eriği 2 ![]() ![]() ![]() ![]() b-) Komisyon E’nin 01 ![]() ![]() ![]() c-1) Halkarasında: Kandızlık, sindirim bozuklukjları, vücudun su toplaması (ödem), romatizma, nikris (gut hastalığı), şişmanlık ve üşütme rahatsızlıklarına karşı kulanılır ![]() c-2) Çakal eriğinin meyvelerinden elde edilen şurup dişeti iltihaplanmaları, bademcik iltihaplanması, kas zafiyet, ve gece yatağı ıslatmaya karşı kulanılır ![]() Açıklama: Çakal eriğinin çiçekleri ile meyve ve yaprakları farklı şekilde etkiederler, buda çiçeklerinin genelikle flavonlar ve flavonitglikozlar içermesindendir ![]() ![]() ![]() Çayı: a-) Taze veya kurutulmuş Çakal eriği çiçeklerinden 2 tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bırakıldıktan sonra süzülerek içilir ![]() b-) Yaprak veya kabuklarından 1tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() c-) Meyvelerinden 1-2 tatlı kaşığı demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilave edilerek 5-10 dakika demlemeye bıraktıktan sonra süzülerek içilir ![]() Çay harmanları: ![]() ![]() ![]() Yantesiri: Bilinen bir yantesiri yoktur, tarife uymak gerekir ![]() ![]() Alıntıdır |
![]() |
![]() |
|