En masum doğum kontrol yöntemini seçmenin yolları / En masum doğum kontrol yöntemi... |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
En masum doğum kontrol yöntemini seçmenin yolları / En masum doğum kontrol yöntemi...En masum doğum kontrol yöntemini seçmenin yolları Gebelikten korunmak için ertesi gün haplarından, tüpleri bağlatmaya kadar pek çok yöntem olsa da bunların yan etkileri var Depresyon, kıllanma, cinsel isteksizlik yapan bazı korunma yöntemleri, kısırlığa bile neden olabiliyor Kadının değil de erkeğin korunmasının en kolay çözüm olduğunu söyleyen Prof Dr Süleyman Engin Akhan, en masum doğum kontrol yöntemini seçmenin yollarını anlattı DEPRESİF OLAN KADIN ETKİLENİR Doğum kontrol hapları depresyona sürükler mi? Herkes, her hapı kullanabilir mi? Doğum kontrol hapları, depresyon riskini artırır ancak bunu şöyle düşünmek gerekir: Normal ve depresif hal olarak, arada bir çizgi vardır Bazıları çizgiye daha yakın bazıları daha uzaktır Yaşamın getirdiği yükler, çizgiden uzak olan kişilerin sosyal durumuyla çok alakalıdır Doğum kontrol hapları, kişide zaten depresif ruh hali varsa, yüzde 3-7 oranında depresyona sürükleyebilir KANSERLE İLGİLİ SPEKÜLASYON VAR Doğum kontrol hapları kanser yapar mı? Her ilacın belli dozlarda kanserojen etkisi vardır Bununla ilgili yapılan en büyük spekülasyon, meme kanseri ve rahim ağzı kanseri ile ilgilidir Tam aksine doğum kontrol hapı, beş yıl kullanıldığı zaman rahim kanseri riskini beş kat, yumurtalık kanseri olma ihtimalini de altı-yedi kat azaltır Gerçekliği ispatlanamamış da olsa, 10 yılın üzerinde kullanıldığında bazı veriler vardır Özellikle HPV’si olan kadınlarda meme kanseri yapma olasılığı bildirilmiştir Eğer kadına HPV virüsü bulaştıysa, sigara içiyorsa ve özellikle de 10 yıldan uzun süredir doğum kontrol hapı kullanıyorsa, kansere gidişi hızlanabilir Esasında şu anda ‘biyoidantik’ ilaçlar yapmaya çalışıyorlar Kişinin vücuduna uygun olan bu ilaçlardan, önümüzdeki 20 yıl içinde daha iyi sonuçlar çıkacak ENFEKSİYONDAN KORUR Sizce en doğrusu kadının korunması mı, erkeğin korunması mı? İdeal olan, erkeğin prezervatif ile korunmasıdır Uygun şekilde kullanıldığında prezervatif hiçbir yan etki yapmaz Hormonal açıdan hastaya bir etkisi olmaz Bulaşıcı hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korur Uzun süren bir tedavi olmadığından unutulma ihtimali de olmaz Bunun yanında kadın kondomları da var Dünyada kullanan ülkeler de var ancak bunların kullanımı daha zordur En ideal doğum kontrol yöntemi hangisi? En ideal korunma; çiftin yaşam kalitesini (ki cinsellik de bunların en önemlilerinden) en olumlu etkileyen yöntem hangisi ise odur Hem tüplerin bağlanması, hem de erkeklere uygulanan vasektomi, cerrahi ve geri dönüşümsüz yöntemdir Bunlar bazen yaptırılır Ancak genellikle ve özellikle erkekler, cinsellikleri etkilenecek diye istemez Etkili ve hızlı bir yöntemdir ama Türkiye’de bunu yaptıracak erkek sayısı parmakla gösterilecek kadar azdır Geri dönüşümlü olarak, erkekte ideal yöntem olarak sadece prezervatif var Kadında ise doğum kontrol hapı ve spiral KENDİSİ SEÇEBİLİR Herkes kendi doğum kontrol hapını, kendi seçebilir mi? Doğum kontrol hapı almak için mutlaka doktora mı gitmeli? Bence kesinlikle seçebilir ama sonrasında doktoruyla görüşmesi lazım “Bu hapı kullanmak istiyorum Arkadaşım memnun kalmış, ben de kullanabilir miyim?” demesi gerekir Doğum kontrol hapını bıraktıktan ne kadar sonra hamile kalmak lazım? Doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra ortalama sekiz-oniki hafta içinde yumurtlama normale döner Gebe kalan hastaların büyük bir kısmı 12’nci haftadan sonra gebe kalır Ben ise olumsuz bir durum olup olmadığını üç ayın üzerine bir yıl katarak, yani 15 ay olarak hesaplarım Gebelik için 15 ay beklerim Hemen hamile kalan istisna hastalar da vardır ama onların sayısı düşüktür ALTI AYDAN UZUN HAP KULLANMAK TÜYLENDİRİR Doğum kontrol hapları tüylenme yapar mı? Özellikle altı aydan uzun kullanımlarda yapabilir Hepsinin içeriğinde aynı östrojen var Progesteron bileşenleri ise farklı Farklı östrojen, farklı vücutlarda, farklı etkiler yapıyor Bunlardan bir tanesi de tüylenme O nedenle hasta hapı kullanırken bazı şikayetlerde bulunabilir, bu durumda ilaç değiştirilir Şu an bu tarz ilaçlar sıklıkla kullanılmıyor Tüylenme daha çok eski jenerasyon hapların yan etkisi DOĞUM YAPMAMIŞ KADINA SPİRAL YOK Hiç doğum yapmamış kadınla, çocuğu olan kadının korunması aynı mı olmalıdır? Çocuğu olmayan bir kadının korunması söz konusu olduğunda, doğum kontrol hapı açısından ortada bir problem yoktur Doğurganlığı asla ve asla etkilemez Hiç çocuğu olmayan biri, doğum kontrol hapı kullanabilir Rahim içi araç (spiral) açısından ise ben hâlâ çok temkinliyim Dünya Sağlık Örgütü “Uygun ellerde takıldığında asla enfeksiyona neden olmaz” diyor, çocuğu olmayanlara da takılabileceğini söylüyor Ben buna biraz temkinli yaklaşıyorum Spirali doğum yapmış kadınlara takmayı öneriyorum HAP KULLANIRKEN GEBE KALMAK RİSKLİ Hap kullanırken hamile kalındığı zaman, bebeğin sakat doğma ihtimali artıyor mu? Doğum kontrol hapı kullanırken gebe kalmış bir kadının gebeliğini sırf bu nedenle sonlandırmam Tüm şüpheli ilaç durumlarında, hastalarımı Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ndeki GETAM’a (Genetik Hastalıklar ve Tanı Merkezi) gönderirim Buradan danışmanlık hizmeti alırlar Genç ve sağlıklı bir kadın gebe kaldığında, çocuğunun anormal doğma olasılığı yüzde 2’dir Dolayısıyla hangi ilaç olursa olsun, problem olmaz Ama bu yüzde 2’lik risk oran da gebelere söylenmelidir Çocuğun başının olmamasından, parmağının yapışık olmasına kadar pek çok anormallik olabilir Anne adayının bu oranı bilmesi şarttır ERTESİ GÜN HAPI AMACINI AŞIYOR Ertesi gün hapları çok sık kullanılıyor Bunların sakıncası var mı? Kullanılmamasını öneririz Çok sık kullanıyorsa, ortada bir problem var demektir Bu hapları kullanmak, kürtajı doğum kontrol yöntemi diye seçmek gibi bir durumdur Gebe kalınırsa bebek üzerinde herhangi bir yan etkisi olacağını düşünmüyorum Bu haplar yüksek dozda hormon içerir Erkeklere yönelik hap neden çıkmıyor? Erkeklere yönelik haplar için uzun süre çalışıldı ancak çok fazla yan etkisi olduğu için piyasaya sürülemedi Haplar, erken ereksiyonu etkiliyordu Ayrıca başka birçok yan etkisi vardı Hapın, spermlerin hareketini engellerken hormonları etkilememesi gerekir ama erkek fizyolojisinde bunu gerçekleştirmek oldukça güç Bu yüzden de erkeklere yönelik hap olmuyor |
|