Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
beslenme, düzeni, olmalı, ramazan

Ramazan da beslenme düzeni nasıl olmalı?

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazan da beslenme düzeni nasıl olmalı?



Ramazan’da beslenme düzeni nasıl olmalı?

Bütün günü aç geçirmenin vermiş olduğu hisle özel yemeklerin hazırlandığı davetlerin verildiği Ramazan ayında; yapılan beslenme hataları sonucu alınan kilolar ve ortaya çıkan rahatsızlıklar, bayram sevincinizi gölgeleyebilir Oysaki yapılan araştırmalar doğru ve yeterli beslenildiği takdirde orucun vücudu toksinlerden temizleyici etkisi olduğunu gösteriyor

Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Elif Keskin, Ramazan ayında uygulanan dengeli bir beslenme ile

•Kan kolesterol düzeyi düzenlenmekte
•Mide asidi azalmakta
•Kabızlık ve diğer sindirim sistemi hastalıkları önlenmektedir, diyor

Ramazan Ayı’nda da 3 öğün beslenilmesi gerektiğini vurgulayan Elif Keskin; besin alımı eşit olarak sahur, iftar, sahur arasına düzenli olarak dağıtılmalı, öğün atlanmamalıdır İftar ile beraber yine 3 öğün şeklinde besin dağılımı yapılmalıdır, dedi

Ramazanda mutlaka sahura kalkılması gerekiyor Sahurda proteinden zengin, sindirimi uzun süren (yumurta, peynir gibi) besinler tercih edilmeli; bal pekmez, reçel gibi besinler çok fazla tercih edilmemelidir Sahurda aşırı şeker tüketmek, insülin hormon salınımını arttırarak gün içinde şeker düşmelerine neden olabiliyor


Ramazan’a özel örnek beslenme programı

İftar
•1,2 adet hurma
•1 bardak su
•1 kase çorba
•1 kase salata

Akşam
•60- 90 gram tavuk, hindi ya da balık ( kuru baklagil yemeğiyle birlikte olabilir)
•2 dilim kepekli ekmek veya 4 yemek kaşığı pilav ya da makarna
•1 su bardağı süt ya da yoğurt
•Bol salata

Ara
•1–2 porsiyon meyve ya da taze sıkılmış meyve suyu
•1 bardak süt ya da yoğurt

Sahur
•1 bardak süt ya da yoğurt
•4–5 adet zeytin
•60 gram yağsız beyaz peynir ya da 40 gram kaşar peynir,
•2–3 dilim ekmek
•Biber, domates, salatalık
•1-2 porsiyon meyve

İftarda ve sahurda fazlaca yemek yenilmemesi gerektiğini vurgulayan Elif Keskin, aşırı besin alımı, dengesiz beslenme ve yetersiz uyku birtakım sağlık problemlerini de beraberinde getirir, ayrıca midenin aniden dolması, hem tansiyon yükselmesine hem de hormonların hızlı salgılanmasına yol açar diye belirtti
Bu nedenle; az ve sık aralıklarla yemek en idealidir İftarda yenen ağır yiyecekler kan şekerini hızla yükselteceğinden, baş ağrılarına neden olabilmektedir
Ramazan ayı sonrası mide rahatsızlıkları oluşabiliyor Bunu önlemek için tahıl, sebze, meyve, kurubaklagil, yulaf, kabuklu pirinç gibi diyet posası açısından zengin besinler tüketmek, besinleri küçük parçalara ayırarak ve yavaş yavaş yemek yararlı olabilir
Ramazan ayı boyunca özellikle posadan zengin beslenme sindirime yardımcı olduğu gibi kabızlığı da önler Kabuklu meyveler ve bol sebze tüketimi tercih edilmeli
Yağlı ve şerbetli ağır tatlılar yerine, komposto ve sütlü tatlılar tüketmekte fayda var

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.