![]() |
Menopozla gelen kilolar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Menopozla gelen kilolarMenopozla gelen kilolar Menopoz döneminde kadınların en büyük problemi hızla alınan kilolar ![]() ![]() Bu dönemde neden kilo alınır? "Menopoz döneminde hormon düzeylerindeki değişim metabolizma hızını etkiler ve vücut daha az enerji kullanır ![]() Bunun yanı sıra kullanılan bazı ilaçlarda metabolizmayı yavaşlatarak daha da iştah artışına neden olabilmektedir ![]() ![]() Menopoz yaşı genellikle kadınlarda emeklilik yaşına da denk geldiği için evde oturmak, daha az hareket yapmak da kilo artışını tetikleyen faktör ![]() ![]() Yapılan çalışmalar gösteriyor ki menopoz dönemindeki kadınlarda tat duyusundaki azalmayla daha çok tatlı yeme eğilimi de görülmektedir ![]() Neler yapılmalı? "Düzenli bir beslenme programı uygulanmalı, sık sık ve az az beslenmeli, yemeklerdeki yağ oranı azaltılmalı ![]() Posadan zengin sebze ve meyvelere ağırlık verilmeli, beyaz ekmek yerine kepekli veya çavdar ekmek tercih edilmeli, su tüketimine dikkat edilmeli ve günde en az yarım saat yürüyüş yapılmalıdır ![]() Menopoz döneminde sıklıkla rastlanan sağlık problemleri nelerdir? "Menopozda östrojen düzeyinin azalması ile kalp hastalığı riski yüzde 60 oranında artar ve yüksek kan basıncı görülür ![]() ![]() Yine hormonal değişimin etkisiyle metabolizmayı etkileyen tiroid hormonunun salgılanmasında problemler yaşanabilir ![]() ![]() Menopozda östrojen düzeyinde azalmayla kemiklerinden kalsiyum kaybı hızlanır ![]() ![]() ![]() Menopoz döneminde hangi yiyecekler dikkatli tüketilmeli? "Günde 500 ml yağsız süt veya iki kase yağsız yoğurt tüketilmelidir ![]() Kahve, alkol ve aşırı baharatlı yiyeceklerin sıcak basmasını artırmasından dolayı sakınılmalıdır ![]() ![]() Günde 2 litre su içilmelidir ![]() ![]() Tuz tüketimi azaltılmalı, yemekleri tatlandırmak için baharat veya sodyumu azaltılmış tuz kullanılmalıdır ![]() ![]() Sebze ve meyveler lifli yiyecekler olduğu için tüketimi artırılmalıdır ![]() ![]() Yağlı balıklar, fındık, badem, ceviz omega-3 yağ asidinden zengin olduğundan beyin ve genel vücut sağlığı için faydalıdır ![]() Tam tahıllı ürünler ve kurutulmuş meyveler, kuru üzüm, kuru erik de B vitaminlerinden zengindir ![]() ![]() Kuru üzümde bulunan elaidik asit sayesinde de kemik erimesi engellenip, östrojen seviyesi dengede tutulmaktadır ![]() Meyvelerin çoğu potasyumdan zengin olduğu için vücut su dengesinin sağlanmasına yardımcı olur, beyne oksijen iletiminde, kalp ve diğer kaslarımızın da sağlıklı yapısının korunmasında etkisi bulunur ![]() Yeşil yapraklı sebzeler, soya filizi, soya fasulyesi, nohut ve nar, vitaminle minerallerden zengin olduğu için beslenmede yer almalıdır ![]() ![]() Az yağlı süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, beyaz lahana, kurubaklagiller, fındık, susam, badem kalsiyumdan zengin besinlerdir ![]() kaynak: e-kolay ![]() |
![]() |
![]() |
|