![]() |
Sağlıklı Zayıflayın hakkında bilgi |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı Zayıflayın hakkında bilgiUzmanlar, bilinçsizce yapılan sağlıksız zayıflama diyetlerinin, kısa ve uzun dönemde bireyde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor ![]() ![]() Harcanandan fazla enerji alımına bağlı olarak oluşan bir sağlık sorunu olan şişmanlığın oluşumunda; aşırı yeme, fiziksel aktivite azlığı, psikolojik bozukluklar, metabolik veya hormonal bozukluklar önemli rol oynuyor ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, vücut ağırlığının denetlenmesinde, bir başka deyişle şişmanlığın kontrol altına alınmasında temel ilke, besinlerle vücuda alınan enerji ile günlük hayatta harcanan enerjinin dengede tutulması olarak belirtiliyor ![]() ![]() ![]() Sağlıksız zayıflama diyetleri ise sadece vücudun düşük enerji almasını sağlarken, vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineraller ve benzeri besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde karşılayamıyor ![]() ![]() ![]() Sağlıklı zayıflamak için, kısa sürede hızlı kilo kaybı sağlayan, çok düşük enerjili şok diyetler ve tek tip besine dayalı diyetlerden kaçınılmalı, doktor veya diyetisyen tarafından bireye özgü olarak hazırlanan, haftada 0 ![]() ![]() ![]() Harcadığınız enerji miktarını arttırın Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, sağlıklı bir zayıflama diyeti şu özelliklere sahip olmalı: - Zayıflama diyetinde yer alan yağ, tokluk hissi verdiği ve yağda eriyen A, D, E, K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağladığı için önemli bir yere sahip ![]() ![]() ![]() ![]() - Diyetin karbonhidrat içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 50-55'ini sağlayacak şekilde hesaplanmalı ![]() ![]() - Diyetin protein içeriği, günlük enerjinin yaklaşık yüzde 15'ini sağlayacak şekilde hesaplanmalı ve iyi kalite protein kaynaklarına yer verilmeli ![]() - Zayıflama diyetinin posa yani lif içeriği yüksek olmalı, posalı yiyecekler grubuna giren sebze, meyve, kuru baklagiller, kepekli un ve kepekli ürünlerin kişinin midedeki sindirimini ve mide boşalma hızını yavaşlatarak tokluk hissini uzattığı, ağırlık kaybetmesine yardımcı olduğu unutulmamalı ![]() - Sağlıklı bir ağırlık kaybı için günlük en az 2 litre su tüketilmeli ![]() - Yeterli ve dengeli beslenme, 4 besin grubunda bulunan besinlerin yeterli miktarda tüketilmesiyle sağlanır ![]() ![]() ![]() - Sık aralıklarla beslenme, gereğinden fazla yemeyi önler, acıkmayı geciktirir ve bir sonraki öğünde besin alımını azaltır ![]() ![]() - Yemekler pişirilirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli, aşırı yağ alımına neden olan kızartma ve kavurma yöntemlerinden kaçınılmalı ![]() - Zayıflama diyeti yapılırken sadece besinlere dikkat edilmemeli, aynı zamanda günlük hayatta fiziksel aktivite arttırılarak harcanan enerji miktarının da artması sağlanmalı ![]() |
![]() |
![]() |
|