![]() |
Diyet Yapacak Olanlara Öneriler.. |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..diyet Uzmanı Uz ![]() ![]() ![]() Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır ![]() ![]() ![]() BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır ![]() Boy (m)2 BKI 18 ![]() Zayıf 18 ![]() ![]() Normal (sağlıklı) 25-29 ![]() Fazla Kilolu 30-39 ![]() Obez 40 kg/m2 üstü Morbid Obez Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Obezite Risk Faktörleri · Fiziksel aktivitede azalma · Beslenme alışkanlıkları · Yaş · Cinsiyet (kadın) · Irksal faktörler · Eğitim düzeyi · Evlilik · Doğum sayısı · Sigarayı bırakma · Alkol Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır ![]() Enerji alımı= Enerji tüketim Enerji tüketimi= Bazal metabolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursa, alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur ![]() Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları *Metabolik Hiperinsülinemi, Tip 2 ![]() *Mekanik Solunum hastalıkları, Reflü özofajit, Safra kesesi taşı, Osteoartroz, Tapuk dikeni, Deri hastalıkları Obezite Tedavi İlkeleri 1) Eğitim 2) Diyet 3) Egzersiz 4) Davranış tedavisi 5) İlaç tedavisi 6) Cerrahi tedavisi Obezite Tedavisinde Diyet Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, aktivite düzeyi, sosyo-ekonomik durumu, çalışma koşulları, eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır ![]() Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığı, yemek yeme sıklığı, zamanı, yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri, sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir ![]() |
![]() |
![]() |
|