Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla

Konu Araçları
diyet, olanlara, yapacak, öneriler

Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Diyet Yapacak Olanlara Öneriler..

diyet Uzmanı Uz DrAydın Kırışık diyetuzmanicom

Obezite: Bedenin yağı kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır Hastalığın oluşumunda genetik ve çevresel faktörler değişik oranlarda rol oynar Şişmanlığın tanısında kullanılan en pratik yöntem Beden Kitle Endeksi (BKI)'dir

BKI= Beden Ağırlığı (kg) formülüyle hesaplanır

Boy (m)2

BKI
185 kg/m2
Zayıf
185-249 kg/m2
Normal (sağlıklı)
25-299 kg/m2
Fazla Kilolu
30-399 kg/m2
Obez
40 kg/m2 üstü
Morbid Obez

Bedenin yağ dağılımını belirlemede bel çevresinin, kalça çevresine oranı kriter olarak alınır Bel/kalça oranı kadınlarda 08'I, erkeklerde, 1'I aşmamalıdır Bel çevresi ölçümü: Kadın 88 cm Ve üstü ise obezite riskinin artığı görülür

Obezite Risk Faktörleri

· Fiziksel aktivitede azalma

· Beslenme alışkanlıkları

· Cinsiyet (kadın)

· Irksal faktörler

· Eğitim düzeyi

· Evlilik

· Doğum sayısı

· Sigarayı bırakma

· Alkol

Obezitenin oluşumunda asıl neden enerji dengesindeki bozulmadır
Enerji alımı= Enerji tüketim
Enerji tüketimi= Bazal metabolizma (%70) + Termogenez (%10) + Fiziksel aktivite (%20) Şayet enerji alımı enerji tüketiminden fazla olursa, alınan fazla enerji vücutta yağ olarak depo edilir ve obezite oluşur

Obezitenin Sonuçları ve Komplikasyonları

*Metabolik
Hiperinsülinemi, Tip 2 Diabetus Mellutus, Hipertansiyon, Hiperlipidemi, Kardiyoavsküler problemleri, Steatoz

*Mekanik
Solunum hastalıkları, Reflü özofajit, Safra kesesi taşı, Osteoartroz, Tapuk dikeni, Deri hastalıkları

Obezite Tedavi İlkeleri
1) Eğitim
2) Diyet
3) Egzersiz
4) Davranış tedavisi
5) İlaç tedavisi
6) Cerrahi tedavisi

Obezite Tedavisinde Diyet
Obezite tedavisinin amaçları: Bireyin; yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, boy, aktivite düzeyi, sosyo-ekonomik durumu, çalışma koşulları, eğitim düzeyi ve beslenme alışkanlıklarına uygun, yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamak ve bunun neticesinde bireyi zayıflatmaktır

Bireyin beslenme alışkanlıklarını saptamak için: Daha önce diyet yapıp yapmadığı, yemek yeme sıklığı, zamanı, yemek yeme hazırlama ve pişirme yöntemleri, sevip sevmediği besinler öğrenilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla

Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »

forumsinsi.com