Prof. Dr. Sinsi
|
karnın doyması beslenme değildir.
Küçük bilgilerle doğru beslenme mümkün
Beslenmeyi, çoğu kişinin 'açlık duygusunu bastırmak ya da canının istediğini yemek' olarak algıladığını söyleyen Dr Murat Topoğlu, "Beslenme vücudun gelişimi, yenilenmesi ve çalışması için her kişinin yaş, fiziksel aktivite düzeyine uygun miktar ve çeşitte besin öğelerinin alınmasıdır" diyerek yeterli ve dengeli beslenebilmek için öneri ve uyarılarda bulundu Biraz dikkat ve özen göstererek herkesin kolaylıkla uygulayabileceği öneriler şöyle:
Öğün atlamayın
Yeterli ve dengeli beslenmek için öğün atlamayınız Çünkü atlanan her öğünden sonra bir sonraki öğüne kadar daha çok acıkacaksınız ve karşınıza çıkan her yemeğe zararlı, zararsız, fazla, az demeden saldıracaksınız Bu nedenle azar azar, sık sık beslenmelisiniz Bu sayede eğer yediklerinizin miktarını değiştirmeden öğün sayınızı arttırırsanız vücutta sindirim işlemi artacağından daha fazla kalori yakarsınız, metabolizmanızı hızlandırırsınız
Kahvaltı çok önemli
Kilo vermeye çalışıyorsanız kahvaltı sizin için çok önemlidir Düzenli olarak kahvaltı edenlerin, etmeyenlere göre daha ince kaldıkları kanıtlanmıştır Eğer kahvaltı etmezseniz kan şekeriniz iyice düşer Bu da, yüksek miktarda yağ ya da şeker içeren besinleri yeme arzusu uyandırır
Öğününüz çeşitli olsun
Mümkün olduğu kadar çok çeşitli beslenmeye özen gösteriniz Her öğünde tüm besin gruplarına yer vermeye çalışın Süt (yoğurt, peynir vBulletin ), et (yumurta, tavuk, balık vBulletin ) sebze (meyve) ve tahıl olmak üzere toplam dört besin grubu vardır Örneğin tavuk, bulgur pilavı, salata ve yoğurt gibi bir öğün tüm grupları içerdiğinden oldukça yeterli ve dengelidir
Bol sebze ve meyve tüketin
Artık hepimizin bildiği gibi sebze ve meyveler bol su ve vitamin-mineral içerip, az kalorilidirler Bol miktarda ve değişik renklerde sebze, meyve tüketmeniz hem kilo kontrolünü sağlamak hem de bir çok hastalıktan (kanser, kalp-damar hastalıkları) korunmanızı sağlayacaktır Örneğin soğan, sarımsağın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, enfeksiyonlara ve kalp hastalıklarını önlediği saptanmıştır
Sebzeyi az suda pişirin
Sebzeler; vitamin ve minerallerden zengindirler Ancak yanlış hazırlama ve pişirme yöntemleri kayba neden olmaktadır Bu nedenle sebzelerimizi ayıklayıp, yıkayıp sonra doğramalıyız Az suda pişirmeli, haşlama suyunu dökmemeliyiz Aslında iyi ve doğru şekilde yıkanmışsa sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketmek en yararlısıdır Limonlu, az yağlı salataları her öğünde tüketmeye çalışın ancak yemeğe oturmadan az önce hazırlamaya özen gösterin
Beyaz eti tercih edin
Protein kaynaklarının (et, süt, yumurta, peynir, kurubaklagil) çeşitli ve yeterli olmasına dikkat edin Et olarak daha çok tavuk, balık gibi beyaz etleri tercih edin, kırmızı eti haftada 1-2 kez tüketin ve yağsız olanlarını kullanın
Süt grubundan günde 3 öğün alın
Kemik, diş gelişiminin sağlanması, kemik erimesinin önlenmesi için kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurt, peynir tüketiminize dikkat edin Bunlar aynı zamanda fazla miktarda yağ içerdiğinden light (düşük kalorili) olanlarını tercih etmelisiniz Günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için süt grubundan günde en az 3 porsiyon almalısınız Yapılan bir araştırma alınan kalsiyumun azalması durumunda, vücuttaki yağın artabileceğini ortaya koymuş Bunun nedeni, kalsiyumun vücudu ısıtması ve bunun da yağın daha etkili bir biçimde yakılmasını sağlaması olabileceği belirtilmiş
Yoğurdun suyunu atmayın
Yoğurt da çok iyi bir protein kaynağıdır Ancak çok sık yapılan bir yanlış yoğurdun suyunu atmaktır Oysa en yararlı kısmı sayılabilecek suyunda birçok vitamin vardır
Çiğ yumurta içmeyin
Yumurta anne sütünden sonra en yararlı protein kaynağıdır Kolesterol içeriğinin fazla olmasından dolayı eleştiri oklarına maruzdur Ancak sağlıklı bireyler haftada 1-2 defa haşlanmış yumurta yiyebilirler Kolesterol yumurtanın sarısındadır, akında hiç kolesterol yoktur Yapılan bir diğer yanlış ise çiğ yumurta içilmesidir Bunun hiçbir yararı olmadığı gibi bazı vitaminlerin emilimini engelleyip, zararlı bakteri içermesi gibi zararları da vardır
Yağ tüketimini azaltın
Diyetinizdeki yağ tüketimini azaltın Özellikle katı yağlardan (margarin, tereyağ vBulletin ) uzak durun, daha çok bitkisel sıvı yağları tercih edin Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı yağ tüketin (bu miktara yemeklerden aldığınız yağlar da dahildir)
Soğanı suyla kavurun
Yağ yemeklere yakılmadan eklenmelidir Soğan, sebze kavuracaksanız suyla kavurup yağı daha sonra konmalıdır
Kızartma yerine ızgara tercih edin
Besinlerinizi hazırlarken kızartma yerine ızgara, fırın kullanın
Yanmış yağ kullanmayın
Kızartma yaparsanız besinleri koyacağınız tabağa 1-2 kat peçete serip, yağı çekmesini sağlayın Kızartma yaptığınız yağı en fazla 3-4 kez kullanın her kullanım sonrası yağı süzün, cam kavanoza koyup, buzdolabında muhafaza edin Yanmış yağ kanserojen maddeler içerdiğinden sağlık için çok zararlıdır
Kurubaklagil ve kepekli besinleri tüketin
Karbonhidratlı besinler zayıflama diyetlerinden çıkarılmamalıdır Bunun yerine tüketilen karbonhidrat türü ve miktarına dikkat edilmelidir Şeker, unlu besinler gibi basit şekerler yerine tokluk hissini arttıran, kabızlığı engelleyen ve kilo kontrolünü kolaylaştıran kurubaklagil ve kepekli besinler gibi kompleks karbonhidratlar tercih edilmelidir
Abur cuburdan uzak durun
Abur cubur, cips, çikolata gibi besinler fazla miktarda yağ ve kolesterol içerdiğinden hem kilo yapıcı hem de hastalıklara yatkınlığı arttırıcıdır Bunlardan uzak durmaya çalışın
Günde 2 litre su için
İnsan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğe de su'dur İnsan açlığa haftalarca dayanabilirken suzuz ancak birkaç gün yaşayabilir Vücut ısısının dengelenmesi, metabolizmanın devamı ve vücuttan zehirli artık maddelerin atılması için su çok elzemdir Unutmayın insan vücudunun %60-70'i sudur Bundan dolayı günde 2,5-3 litre sıvı tüketin ve bunun yaklaşık 2 litresi mutlaka su olmalıdır Bardak bardak çay, neskafe içip "ben bol su alıyorum" diye düşünmeyin
Alkol alıyorsanız, azaltın
Alkollü içki tüketme alışkanlığınız varsa bundan vazgeçmeye çalışın, bırakamıyorsanız da azaltın Ayrıca içkinin çeşidi de önemlidir Viski, konyak, votka gibi sert alkollü içkiler bira ve şaraba oranla daha yüksek kalorilidir Alkol boş enerjidir, bize dönüşü yağ şeklinde olmaktadır Araştırmalara göre kilolu kişiler alkol de içiyorlarsa daha kolay kilo alırlar Alınan bu fazla kaloriler de daha çok karın bölgesinde depolanır Alkol alırken, yanında atıştırdığınız kuru yemiş, cips türünde besinlerin son derece kalorili olduklarını da unutmamalısınız
Egzersizi ihmal etmeyin
Diyetin daha yararlı olması için mutlaka egzersizle takviye edilmelidir Yalnız diyet yapıldığında yağ kitlesinin yanısıra kas ve su kitlesi de kaybedilir, egzersiz bunu engellemektedir Yapılacak egzersizde doğru seçilmelidir Kişinin yaşam boyu alışkanlık haline dönüştürebileceği, günlük işlerini aksatmayacak şekilde ayarlanmalıdır Bunun için en kolay yapılabilecekler; yürüyüş yapmak, asansör yerine merdiveni kullanmak, müzik eşliğinde dans etmek olabilir
|