KALPve KOLESTROL DÜŞÜRÜCÜ DİYET |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
KALPve KOLESTROL DÜŞÜRÜCÜ DİYETÖnerilen Gıdalar Ölçülü Yenecek Gıdalar Kaçınılması Gereken Gıdalar Ekmek-Tahıl Kepekli buğday Çavdar ekmeği Yulaf ezmesi Mısır Geverği Makarna Pirinç Bulgur Açma Kruvasan Poğaça vBulletin Sütlü Ürünler Yağsız süt Az yağlı peynir ve eritme peyniri Yağsız yoğurt Yumurta akı Yarım yağlı süt yarım yağlı peynir (dil peyniri) Yarım yağlı yoğurt Yumurta (Haftada 2) Tam yağlı süt Konsantre süt Taklit sütü Yağlı peynir ve yoğurt Kaymak, şanti Çorbalar Sebze Çorbası Et suyu çorbası İşkembe Çorbası Paça Balık Bütün beyaz etli ve yağlı balıklar (Izgara, buğulama) Uygun yağda kızartılmış balık Belirsiz yağda kızartılmış balıklar Balık yumurtası Havyar Deniz Ürünleri İstiridye Midye Istakoz Karides Kalamar Et Tavuk Hindi Dana Av eti Yağsız sığır Kuzu (Haftada 1-2) Ciğer (Ayda 1) Dana jambon Dana ve tavuk sosis Yağlı görünen tüm etler Kümes hayvanları derisi Ördek, kaz Sosis, salam Pastırma, sucuk Yağlar Çoklu doymamış yağlar (Ayçiçeği, mısır özü, soya) Tekli doymamış yağlar (Zeytinyağı, hidrojene olmamış yumuşak margarin) Tereyağı Hidrojene yağlar Sert margarinler İç yağı, kuyruk yağı Sebze ve Meyva Tüm taze ve dondurulmuş sebzeler Kuru baklagiller Haşlama patates Uygun yağda kızartılmış patates ve sebze Belirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze Cips Tuzlu konserve sebzeler Tatlılar Yağsız sütle yapılan tatlılar (Muhallebi, sütlaç, vs) Meyva salatası Limon dondurması Aşure, pestiller Kuruyemişli sucuklar, cezerve Çoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler Badem tatlısı Helva Dondurma Baklava Kremalı pasta Hazır pasta ve bisküviler Hazır pudingler Çikolata ve tüm hazır tatlılar Kuruyemiş Ceviz Badem Kestane Yer fıstığı Antep fıstığı Hindistan cevizi Tuzlu eğlencelik İçecekler, Soslar Çay Kahve, neskafe Az kalorili meşrubat Az yağlı soslar Fazla tuz Hazır salata sosları Mayonez *Kaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu (199 Kolesterol ve Trigliserid Düşürücü Diyet Önerilen Gıdalar Ölçülü Yenecek Gıdalar Kaçınılması Gereken Gıdalar Ekmek-Tahıl Kepekli buğday Çavdar ekmeği Yulaf ezmesi Mısır Geverği Makarna Pirinç Bulgur Açma Kruvasan Poğaça vBulletin Sütlü Ürünler Yağsız süt Az yağlı peynir ve eritme peyniri Yağsız yoğurt Yumurta akı Yarım yağlı süt yarım yağlı peynir (dil peyniri) Yarım yağlı yoğurt Yumurta (Haftada 2) Tam yağlı süt Konsantre süt Taklit sütü Yağlı peynir ve yoğurt Kaymak, şanti Çorbalar Sebze Çorbası Et suyu çorbası İşkembe Çorbası Paça Balık Bütün beyaz etli ve yağlı balıklar (Izgara, buğulama) Uygun yağda kızartılmış balık Belirsiz yağda kızartılmış balıklar Balık yumurtası Havyar Deniz Ürünleri İstiridye Midye Istakoz Karides Kalamar Et Tavuk Hindi Dana Av eti Yağsız sığır Kuzu (Haftada 1-2) Ciğer (Ayda 1) Dana jambon Dana ve tavuk sosis Yağlı görünen tüm etler Kümes hayvanları derisi Ördek, kaz Sosis, salam Pastırma, sucuk Yağlar Çoklu doymamış yağlar (Ayçiçeği, mısır özü, soya) Tekli doymamış yağlar (Zeytinyağı, hidrojene olmamış yumuşak margarin) Tereyağı Hidrojene yağlar Sert margarinler İç yağı, kuyruk yağı Sebze ve Meyva Tüm taze ve dondurulmuş sebzeler Kuru baklagiller Haşlama patates Uygun yağda kızartılmış patates ve sebze Belirsiz yağda kızartılmış patates ve sebze Cips Tuzlu konserve sebzeler Tatlılar Yağsız sütle yapılan tatlılar (Muhallebi, sütlaç, vs) Meyva salatası Limon dondurması Aşure, pestiller Kuruyemişli sucuklar, cezerve Çoklu doymamış yağ ve margarinle yapılan pasta ve bisküviler Badem tatlısı Helva Dondurma Baklava Kremalı pasta Hazır pasta ve bisküviler Hazır pudingler Çikolata ve tüm hazır tatlılar Kuruyemiş Ceviz Badem Kestane Yer fıstığı Antep fıstığı Hindistan cevizi Tuzlu eğlencelik İçecekler, Soslar Çay Kahve, neskafe Az kalorili meşrubat Az yağlı soslar Fazla tuz Hazır salata sosları Mayonez *Kaynak:Türk kardiyoloji derneği koroner kalp hastalığından korunma ve tedavi kılavuzu Herkese sağlık bir ömür dileğimle |
|