|
|
Konu Araçları |
acıktıran, besinler, hakkında, iştah, kapatan, or acıktıran |
Acıktıran veya iştah kapatan besinler /Acıktıran veya iştah kapatan besinler hakkında |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Acıktıran veya iştah kapatan besinler /Acıktıran veya iştah kapatan besinler hakkındaAcıktıran veya iştah kapatan besinler Bazı kişiler hem fazla kiloları yüzünden kendisinden şikayetçidir ve iştahını dizginleyemez Yeme eylemine başladığında adeta hiçbir kuvvet engel olamaz Ancak şu bir gerçek ki; o kişi kilo vermeyi çok ama çok istemektedir Peki o zaman sorun nedir? Sorun, muhtemelen o kişinin yanlış beslenme tarzıdır Zira, kimi besinler vardır ki acıktırır, kimileri de iştah kapatır Bu nedenle hem iştahını dizginlemek hem de bu sayede kilosunu kontrol altında tutmak, hatta fazla kilolarını vermek isteyenler tükettikleri besin maddelerini iyi tanımak zorundadırlar Alman Hastanesi’nden Diyetisyen Esra Aran, doğru beslenmenin, tüketilen besin maddelerini tanımaktan geçtiğini ifade ederek şu bilgileri verdi: Önünüze geleni yemeğin! Gün içerisinde bir türlü doymak bilmiyorsanız, sürekli acıkıyorsanız, kendinize ‘dur’ diyemiyorsanız ve bir şeyler yeme ihtiyacı hissediyorsanız yapmanız gereken tek şey doğru besini tercih etmektir Çünkü bazı besinler sizin kurt gibi acıkmanıza neden olurken, bazı besinlerde uzun süre tok kalmanızı sağlamaktadır Yani diğer bir değişle, önünüze her konulanı yememeniz ve kitabına göre beslenmeniz gerekiyor Bunun aksini yaptığınızda ise her geçen gün vücudunuzdan sarkan fazlalıkların farkına varmanız içten bile değildir” Diyetisyen Esra Aran acıkmamızı sağlayan besinleri, iştahımızı kapatan besinleri ve iştahımızı kapatmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Acıkmanızı sağlayan besinler: Tuz: İştahınızın açılmasına yardımcı olur Tuzlu bir besinin hemen arkasından tatlı bir besin tüketme ihtiyacı hissedersiniz Bunun nedeni kan şekerinizdeki iniş çıkışlardır Aşırı tuz tüketiminden uzak durunuz Kırmızı biber(acı biber): Diğer bir iştah açıcı besin maddesi de acı biberdir Acı biber tükettiğinizde doygunluk hissinizi anlamanız zor olmaktadır Patates: Glisemik indeksi en yüksek besinler arasındadır Nohut: Midenin temizlenmesine yardımcı olur Aynı zamanda iştahı da açar Tüketimi hafta da 3 porsiyonu(yani 12 çorba kaşığı) geçmemelidir Havuç: Glisemik indeks değeri en yüksek sebzelerdendir Mısır: Glisemik indeks değeri yüksek olan besinlerdendir Yendikten sonra açlık hissi uyandırır Diyet esnasında çok fazla tercih edilmemelidir Tarçın, Greyfurt, Karalahana : İştahınızın açılmasına yardımcı olan diğer besinlerdir İştah kapatan besinler: Avokado: Kansere karşı korur Aynı zamanda yüksek miktarda B6 vitamini içerir Sardalya: Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur Yüksek miktarda protein içermektedir Balık: yüksek miktarda iyot içerir İyot, tiroit hormonlarının yapımında kullanılır Açlık duygusunun oluşumuna engel olur Yumurta ve dil peyniri: Protein yönünden zengindir Tok tutucu özelliğe sahiptir Kepekli makarna: Lif içermektedir Tüketildikten sonra hacimlerinin % 20’si kadar genişleme özelliğine sahiptirler Esmer pirinç: Glisemik indeks değeri düşük olan besinlerdendir Kan şekerini dengede tutar Uzun süre tokluk sağlar Brokoli: Krom içerir İnsülin dengesinin korunmasına yardımcı olur Böğürtlen: Antioksidant yönünden zengindir Yoğurtla beraber tüketeceğiniz böğürtlen uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur Yulaf ezmesi, Elma, Badem, Ihlamur çayı: İştahınızın kapanmasına yardımcı olan diğer besinlerdir İştahınızın kapanması için yapmanız gerekenler: -Tercih ettiğiniz besinleri tüketirken iyice çiğneyin Besinler en minik hale geldikten sonra yutma işlemini gerçekleştirin Yani, hızlı besin tüketimi yerine yavaş besin tüketimini seçin, -Öğün aralarında atıştırma duygunuzu dişlerinizi fırçalayarak erteleyebilirsiniz, -Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat edin, -Düşük glisemik indeks değerine sahip besinleri tercih edin (Örneğin; kurubaklagiller, tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler gibi) |
|