İlk Yardım Kuralları Nelerdir İlk Yardım Kuralları Hakkında Bilgi Genel İlkyardım |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
İlk Yardım Kuralları Nelerdir İlk Yardım Kuralları Hakkında Bilgi Genel İlkyardımİlk Yardım Kuralları Nelerdir İlk Yardım Kuralları Hakkında Bilgi Genel İlkyardım kuralları İlk Yardım Kuralları Nedir Aniden ileri derecede hastalanan ya da yaralanan bir kişinin hastaneye ulaştırılıncaya ya da sağlık görevlileri hastaya ulaşıncaya kadar, hastanın hayatta kalmasını sağlamak ya da sorununun daha da ciddileşmesini önlemek amacıyla alınan önlemlerdir Kaş yaparken göz çıkartmayın ! Hastayı tedavi etmeye çalışmayın Sizin yardımınız sorunun büyümesini önlemeye yönelik olmalıdır Sorunu tam olarak anlamamış ve ne yapılacağını çok iyi bilmiyorsanız, bazen hiç bir şey yapmayıp sadece ambulans çağırmak daha doğru olabilir Örneğin bacağı kırık bir yaralıyı taksi koltuğuna tıkıştırıp hastaneye götürmeye kalkışmak, kırık kemik uçlarının büyük atardamarı yırtıp yaralının iç kanamadan ölümüne neden olabilir Böyle bir durumda, yaralıyı düştüğü yerden kaldırmadan, ambulans gelmesini beklemek daha doğru olacaktır Öğrenmeye zamanınız olmayabilir: Düşünün! Allah korusun, canınızdan çok sevdiğiniz bir kişi yaralı, ambulans da trafiğe takılmış, gelmek bilmiyorBir şeyler yapmazsanız, hayatı tehlikeye girecek Ne yapacağınızı, nasıl yapacağınızı bilmiyorsunuz, kitap karıştırmaya, ne yapacağınızı öğrenmeye zamanınız olmayabilir İlk yardım bilgilerini, gerekli olmadan önce, adınız gibi öğrenin Örneğin kanamalarda ilk yardım kurallarını iyi biliyorsanız, atardamarı kesilmiş bir yaralıda sadece parmağınızı bastırarak - eğer doğru yere bastırıyorsanız- hayat kurtarıcı olabilirsiniz Sakin olun: Panik, doğru kararı vermenizi engeller Önce bir iki derin nefes alıp durumu kavramaya çalışın, sonra da ne yapacağınızı kararlaştırın Hastayı da sakinleştirin: Hastanın paniği şikayetlerini arttırabilir Ayrıca hareket etmeye çabalaması da sorunun artmasına neden olabilir Omuzuna koyacağınız bir el, sakin bir sesle size güvenmesini ve ona yardımcı olacağını söylemeniz, rahatlamasına yol açar Böylece size daha çok yardımcı olabilir Yaşam belirtilerini kontrol edin: Hastaya yaklaştığınızda öncelikle solunum ve dolaşım gibi yaşam belirtilerini kontrol edin Kalbi atmıyorsa kalp masajı, solunumu yoksa yapay solunum gereklidir Kalp atışı kontrolsüzse ve atmıyorsa yapılacaklar için kalp durması bölümüne, solunum kontrolsüzse ve durması halinde yapılacaklar için solunum durması bölümüne bakınız Hareket ettirmeyin: Hastayı sakinleştirdikten sonra herhangi bir ağrısı olup olmadığını öğrenin Yoğun ağrısı olan yeri hareket ettirmeden dikkatlice gözleyin, kanama ve şekil bozukluğu olup olmadığına bakın Şekil bozukluğu varsa düzeltmeye çalışmayın, olduğu gibi sabitleyerek hareketsiz hale getirme yolları arayınBoynunda şiddetli ağrı varsa başını hareketsiz hale getirmeye çalışın Boyun omurlarındaki kırık tüm vücudun yaşam boyu felçli kalmasına neden olabilir Ambulans gelinceye kadar yattığı yerde kalması daha doğru olabilir Yardım çağırın: Siz hastayla ilgilenirken başkalarının profesyonel sağlık yardımı çağırmalarını sağlayın Eğer yalnızsanız, hastayı güvenceye aldıktan sonra yardım çağırmaya gidin Acil yardım ekiplerine Türkiye'nin her yerinde 112 numaralı telefondan ulaşılabilir Aradığınızda, sakin bir şekilde, hastanın durumu ve bulunduğu yer hakkında ayrıntılı bilgi verin Ambulans gelinceye kadar hastanın yanından ayrılmayın |
|