|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
ilk, kafa, organ, yaralanmaları, yardım, önemli |
![]() |
Önemli Organ Yaralanmaları İlk Yardım Önemli Kafa Yaralanmaları Önemli Organ |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Önemli Organ Yaralanmaları İlk Yardım Önemli Kafa Yaralanmaları Önemli OrganÖnemli Organ Yaralanmaları İlk Yardım Önemli Kafa Yaralanmaları Önemli Organ Yaralanmaları Tedavisi Kafa yaralanması : Kafa içi yaralanmanın en belirgin özelliği bulantı ve kusmadır ![]() - Başa alınan darbe sonucu kulak ve burunda kan geliyorsa, beyinde hasar var demektir ![]() ![]() ![]() - Bilinci kaybolmuş bir kişinin göz bebekleri farklı büyüklükte ise beyin hasarı olduğu anlaşılır ![]() - Beyin hasarında ışık uyarısına cevap yoktur ![]() - Kazazedenin vücudu sıcak tutulur, başa soğuk uygulanır ![]() ![]() Göğüs yaralanması : Göğüsteki açık yara ıslak temiz sargı beziyle kapatılarak, göğüs kafesine hava girmesi engellenmeye çalışılır ![]() ![]() - Kazazedenin göğüs kafesine batan yabancı cisim duruyorsa, dokunmadan yara kenarları sarılarak sevk edilir ![]() Karın yaralanmaları : Darbe alınan yerde görülen sertlik kapalı karın yaralanmalarının en önemli belirtilerindendir ![]() ![]() ![]() Kapalı karın yaralanmasında darbe alınan yere buz tatbik edilir, Kesinlikle sulu gıda beslenme yaptırılmamalıdır ![]() Açık karın yarası olan kazazedeye verilecek pozisyon yaranın yönüne göre değişir ![]() ![]() Kazazedenin karın bölgesinde yukarıdan aşağı (boylamasına ) yara varsa yara kenarlarının birbirine yanaşmasını sağlamak için ayakların gergin tutulması sağlanmalıdır ![]() Omurga yaralanması : Boyun, sırt ve bel omurları kırıklarında, kazazede uygun şekilde tesbit ve nakledilmezse ( sert zeminli sedyede kazazede sırt üstü yatar pozisyonda ) felç olur ![]() ![]() Omurga yaralanması olan kazazede hasar alan bölgeden aşağıda hissizlik belirtisi görülür ![]() |
![]() |
![]() |
|