![]() |
Genel İlk Yardım Bilgileri Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durum |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Genel İlk Yardım Bilgileri Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durumGenel İlk Yardım Bilgileri Herhangi bir kaza veya hayatı tehlikeye düşüren bir durum karşısında sağlık personelinin yardımı sağlanıncaya kadar hayatın kurtarılması yada durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla ilaçsız olarak yapılan uygulamalara ilkyardım denir ![]() İlkyardımcı kişiler aldıkları eğitimlerle sağlık mesleğine mensup kişilerin yetki ve sorumluluklarını kazanmadıklarını bilmelidirler ![]() ![]() İlkyardımcı uygulamalarda kesin karar verme yetkisinin sağlık personelinde olduğunu bilmelidir ![]() ![]() ![]() İlkyardım yapan kişinin özellikleri: Sakin olmalıdır, telaşa kapılmamalıdır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkyardım ilkeleri ve öncelikler: Öncelikli amaç yaralı kişinin hayatının korunması ve mevcut sağlık durumunun daha kötüleşmesini önlemektir ![]() ![]() ![]() ![]() Hastanın boynunu sıkan kravat düğme vs ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Çevredekilerin hastanın başına toplanıp onu huzursuz edecek biçimde konuşmaları engellenir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İlkyardımın A B C si: A: Hava yolunun açılması B: Solunumun düzenlenmesi C: Dolaşımın sağlanması Hastaya saplanmış herhangi bir şey varsa bunlar çıkartılmaz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hastanın veya ilkyardımcının hayatını tehdit eden bir durum yoksa hastanın durumu kontrol altında değilse hareket ettirilmemelidir taşımaya en elverişi araç sedyedir ![]() Bilinç Kaybı ve Koma: Bilinç kapalı kişilerde 5 duyu ile algılama ortadan kalkar ![]() ![]() ![]() 1- Yardım isteyemez ![]() 2- Dikkatli değerlendirilemez ise ölü sanılabilirler ![]() 3- Nedene yönelin tahmin hayat kurtarabilir ![]() 4- Kolayca zarar görebilirler ![]() 5- Solunum yolu tıkanmış olabilir ![]() 6- Hasta kusabilir kusmuk solunum yollarına kaçabilir ![]() 7- Refleksler ortadan kalkmıştır ![]() En ileri bilinç kaybına koma denir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kafa travmalarına bağlı komalar: Beyin sarsıntısı, zedelenme, kanama koma nedeni olabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alıntı |
![]() |
![]() |
|