|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
fiziksel, herhangi, ilkyardım, kimyasal, madde, organik, zehir, zehirlenmelerde |
![]() |
Zehirlenmelerde İlkyardım ZEHİR: Herhangi bir kimyasal, fiziksel veya organik madde |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Zehirlenmelerde İlkyardım ZEHİR: Herhangi bir kimyasal, fiziksel veya organik maddeZehirlenmelerde İlkyardım ZEHİR: Herhangi bir kimyasal, fiziksel veya organik madde sindirildiğinde, solunduğunda, emildiğinde (absorbsiyonunda) veya enjekte edildiğinde; küçük miktarlarda bile kimyasal etkileri ile yapılara zarar verebiliyor ve fonksiyonları bozabiliyorsa, bu maddeye zehir, olaya ise zehirlenme denilmektedir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ülkemizde en sık görülen zehirlenme nedenleri; Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığına bağlı olarak çalışan Zehir Danışma Merkezi?ne 2003 yılında yapılan 13 ![]() ![]() Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Zehir Danışma Merkezine en fazla başvuru Marmara Bölgesi?nden, en az başvuru ise Güney Doğu Anadolu Bölgesi?nden gelmektedir ![]() Başvuruların neredeyse tamamına yakınını doktor başvuruları oluşturmaktadır ![]() Zehirlenmelerin nasıl gerçekleştiği ile ilgili verilere bakıldığında başvuruların yarısından biraz daha fazlasının intihar amaçlı eylemler nedenli olduğu görülmektedir ![]() ![]() Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İlaç ve Zehir Danışma Merkezi web sitesinden alınan sonuçlara göre: İlaçlar (analjezik, anti-depresan forumdas ![]() Çok sayıdaki madde, farklı kişilerde farklı etkiler(alerjik etki) gösterdiklerinden bunlar da bazen zehir olarak adlandırılmaktadır ![]() ![]() ![]() Zehir vücuda girdikten sonra çeşitli şekilde hasar oluşturur ![]() ![]() ![]() ![]() Zehrin gerçek etkisi yapısına, miktarına, bazen de vücuda alınış yoluna bağlıdır ![]() ![]() Zehirlenmenin tedavisinden ziyade ortaya çıkmasını önlemek daha kolaydır ![]() ![]() Zehirlenme olayları, AABT açısından önemlidir ![]() ![]() Zehirlenme olayında AABT, etken maddenin özelliğini ve uygulanması gereken özgün tedaviyi bilemeyebilir, bu durumda bir uzman gerekir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sağlık Bakanlığı?na bağlı, ücretsiz aranabilen, Zehir Danışma Merkezinin numarası 114 dür ![]() Zehir danışma merkezinden yararlanabilmek için birkaç konuda bilgimiz olmalıdır ![]() ·Şüphelenilen madde iyi tanımlanmalıdır; rengi, şekli, katı-sıvı-gaz halinde oluşu vd ![]() ![]() ![]() ·Şüphelenilen veya bilinen giriş yolu tanımlanmalıdır ![]() ·Şüphelenilen maddenin, hasta tarafından alındığı bilinen veya tahmin edilen miktarı belirtilmelidir ![]() ·Hastanın yaşı, kilosu, boyu hakkında mutlaka bilgi verilmelidir ![]() AABT, çalıştığı bölgede, iletişim kurabileceği gerekli yerlerin telefon numaralarını bilmek zorundadır, buna ZDM dahildir ![]() |
![]() |
![]() |
|