|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
acil, acillerinde, bakım, hastane, ilkyardım, radyasyon, öncesi |
![]() |
Radyasyon acillerinde hastane öncesi acil bakım Radyasyon acillerinde ilkyardım |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Radyasyon acillerinde hastane öncesi acil bakım Radyasyon acillerinde ilkyardımRadyasyon acillerinde hastane öncesi acil bakım Radyasyon acillerinde ilkyardım Radyasyon yaşamın ayrılmaz bir parçası olup, zamanın başlangıcından beri mevcuttur ![]() ![]() ![]() Görünür ışık radyasyonu nesneleri görmek için gerekli iken, ani bir flaş görme bozukluğuna neden olabilmektedir ![]() ![]() Bununla birlikte toplumun geneli tarafından bilinen ve ilk akla gelen radyasyon türü ?iyonlaştırıcı? radyasyondur ![]() İyonlaştırıcı radyasyonun başlıca kaynakları : elektrik üretimine yönelik nükleer güç santralleri; endüstride tahribatsız kalite kontrolü amacıyla kullanılan radyografi ve radyoskopi cihazları; taşınabilir yoğunluk ve rutubet ölçerler; ağırlık, kalınlık, seviye, viskozite gibi otomatik işlem kontrolünde kullanılan diğer ölçme sistemleri; radyoaktif madde ihtiva eden analiz cihazları; eğitim ve araştırma laboratuarlarında kullanılan açık ve kapalı radyoizotoplar; tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılan radyoloji ve radyoterapi cihazları; nükleer tıp ve radioümminoassay laboratuarlarında kullanılan açık ve kapalı radyoaktif maddelerdir ![]() İyonlaştırıcı radyasyon kaynakları ayrıca tüketim maddeleri olarak isimlendirilen duman dedektörlerinde, zaman göstergelerinde, optik camlarda, lüks lambasının filtrelerinde, bazı seramiklerde ve yıldırımdan korunmak amacı ile üretilen paratonerlerde yaygın olarak kullanılmaktadır ![]() Ayrıca nerede ve nasıl yaşadığımıza bağlı olarak, yılda 1 miliSievert kadar doğal çevre radyasyonuna maruz kalıyoruz ![]() ![]() Güneşten gelen kozmik ışınların bir kısmı dünyayı çevreleyen atmosfer tabakası tarafından tutulmasına rağmen, yaşanılan bölgenin deniz seviyesinden yüksekliğine bağlı olarak maruz kalınan kozmik ışınlarla alınan radyasyon miktarı artar ![]() ![]() - Kayalarda ve toprakta bulunan doğal radyoaktif maddeler nedeniyle belirli miktarda radyasyona maruz kalırız ![]() ![]() ![]() ![]() - İçerisinde doğal radyum bulunan inşaat malzemelerinden radon gazı yayılır ![]() - İnsan vücudunda radyoaktif potasyum bulunduğu için düzenli olarak bir başkasının yanında yatıyorsak, yıllık radyasyon dozumuz artar ![]() ![]() Tablo 1?de maruz kaldığımız radyasyon dozları ile ilgili bazı örnekler verilmiştir ![]() İyonlaştırıcı radyasyonun çok düşük dozları için daha sonra oluşabilecek biyolojik etkileri kesinlikle belirlenemez ![]() ![]() Uluslararası kuruluşların, radyasyondan korunma uzmanları, yılda alınmasına izin verilen en yüksek radyasyon dozunu radyasyonla çalışan kişiler için 50 mSv ve halk için 5 mSv olarak önermişlerdir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İyonlaştırıcı radyasyon, insan sağlığı üzerine etki eden birçok nedenden sadece birisidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Doğal çevre ve tıbbi amaçlı tetkikler nedeniyle alınan iyonlaştırıcı radyasyon dozları, maruz kaldığımız radyasyon dozlarının en önemli kısmını oluşturmaktadır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|