![]() |
Sağlıklı gıdalar,sağlıklı beslenme önerileri,sağlıklı gıda tüketimi Tarım ve Köyişl |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı gıdalar,sağlıklı beslenme önerileri,sağlıklı gıda tüketimi Tarım ve KöyişlSağlıklı gıdalar,sağlıklı beslenme önerileri,sağlıklı gıda tüketimi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü?nün (KORGEM) hazırladığı broşüre göre; sağlıklı gıda tüketiminin ilk şartı, gıdaları hazırlamaya başlamadan önceki kişisel temizlik şart ![]() ![]() Sağlıklı bir şekilde beslenmek için; ?temizlik, doğru pişirme, uygun şartlarda saklama, çiğ-pişmiş gıda ayırımının doğru yapılması ile taze ve sağlıklı hammadde temini? olarak listeleniyor ![]() ![]() Gıdaların 70 derecede pişirilmesi tüketim için uygundur ![]() Çiğ gıdaların hazırlanmasında kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının mutlaka ayrı olması gerekiyor ![]() ![]() PİŞMİŞ GIDALARLA ÇİĞ GIDALARIN AYRILMASI GEREKİYOR Gıdaların hazırlanma aşamasında taze et, kanatlı et ve deniz ürünlerinin diğer gıdalardan ayrılması gerekiyor ![]() ![]() Ayrıca, hazırlanmış gıdalar ile çiğ gıdaların birbirinden ayrılacak şekilde kapalı kaplarda saklanması gerekiyor ![]() ![]() ![]() UYGUN PİŞİRME Özellikle et, kanatlı et, yumurta ve deniz ürünleri gibi gıdaların uygun pişirilmesi gerekiyor ![]() ![]() ![]() Konuyla ilgili yapılan araştırmalar da gıdaların 70 derecede pişirilmesinin tüketim için güvenli olacağını gösteriyor ![]() GIDALARIN GÜVENLİ SICAKLIKLARDA SAKLANMASI Pişmiş gıdaların 2 saatten fazla oda sıcaklığında bırakılmaması, pişmiş ve hassas gıdaların 5 derecenin altında soğutulması, servis sırasında ise pişmiş gıdaların 60 derecenin üzerinde ısıtılması gerekiyor ![]() Gıdaların çok uzun süre buzdolabında saklanmaması, donmuş ürünlerin oda sıcaklığında çözdürülmemesi tavsiye ediliyor ![]() ![]() ![]() ![]() HAMMADDE KULLANIMI Taze ve sağlıklı gıda seçmeye özen göstermek, gıdaların hazırlanmasında temiz su kullanmak, özellikle taze yenecek meyve ve sebzelerin akan su altında yıkanması gerekiyor ![]() Buz ve su dahil olmak üzere hammaddeler tehlikeli mikroorganizmalar ve kimyasallar bulamış olabiliyor ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|