Prof. Dr. Sinsi
|
Hangi besin hangi ilaçla zararlıdır ? Hangi ilaç hangi besinle zararlı Hangi
Hangi besin hangi ilaçla zararlıdır ?
Hangi ilaç hangi besinle zararlı
Hangi yiyecekleri hangi ilaçlarla almanız gerektiğini biliyor muydunuz?
İşte ilaç kullanırken yada yemek yerken dikkatli olmanız gereken besin ve ilaçlar;
Uygun dozlarda ve sürelerde kullanıldığında hayat kurtarıcı olan ilaçlar bazı durumlarda hayatımızı karartabiliyor Yanlış gıdalarla alınan ilaçlar, etkileşim göstererek ilacın etkisini azaltabiliyor veya artırabiliyor Hatta ölüme kadar götürebiliyor
Özellikle antidepresanlarla birlikte tüketilen incir, bakla, lahana turşusu, tavuk veya dana ciğeri gibi besinler kan basıncını yükselterek hastanın ölümüne sebep oluyor
Zaman?da yer alan habere göre İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof Dr Yağız Üresin, ilaç kullanırken besinlerin tüketimi konusunda çok dikkatli olunması gerektiğini söylüyor
İlaç alımında yapılan en büyük hatalardan birisi ilaçları yanlış gıdalarla almak Bu durumda, ilaçlar yarardan çok zarar veriyor Ayrıca besinlerle etkileşim, ilaç kullanımının kesilmesinden sonra 2-3 hafta daha devam ediyor
C vitamini ilacı kullanan kişi süt içmemeli
Prof Dr Yağız Üresin, etkileşim nedeniyle ilaçların her türlü besinle alınamayacağını belirtiyor C vitamini ilacı kullanan kişinin, aynı anda süt ve süt ürünleri almaması gerektiğini söyleyen Yağız Üresin, bu besinlerin C vitamini emilimini engellediğini ifade ediyor Kolesterol düşürücü ilaçlar da greyfurt suyu içilmemesi gerektiğini dile getiren Yağız Üresin, ?Greyfurtta bulunan kimyasal maddeler, ilaçların bağırsakta parçalanmasını sağlayan enzimleri baskılayarak ilaçların parçalanmasını geciktirir Bu da ilaçların kanda daha çok birikmesine sebep olur Kan düzeyi 2-16 kat artar, bu da doza bağlı yan etki riskini artırır Bu ilaçları kullananlar, tedavi süresince greyfurttan uzak durmalı ? diyor
ANTİDEPRESANLARA DİKKAT
Özellikle antidepresan ilaçlar kullanılırken besin alımında çok dikkatli olunması gerekiyor Bu tür ilaçlarla tüketilen bazı besinler kişiyi ölüme kadar götürebiliyor Yağız Üresin, ?Eski peynir, fermente edilmemiş sosis, sucuk, incir, bakla, lahana turşusu, soya sosu, tavuk veya dana ciğeri, tiramin proteini zengin besinlerdir Bu besinler, asla antidepresan ilaçlar kullanılırken tüketilmemelidir Tiramin, kan basıncını ölümcül seviyeye çıkarabilir Baş ağrısına, kusmaya hatta ölüme sebep olabilir Ayrıca göğüs ağrısı, ense sertliği, yüksek ateş, terleme ve taşikardiye (kalbin atım sayısının 100′ün üstünde olması) de neden olabilir ? şeklinde konuştu
Penisilin türevi ilaçları asitli besinlerle almayın
Penisilin türevi antibiyotikleri meyve suları, kafein, domates gibi asitli besinlerle kullanmayın Asitli besinler mide asidini artırır Bu da mide hasarına yol açar Böylece ilacın etkisi azalmış olur
Kalsiyum içeren yiyecek ve vitaminler (süt, yoğurt) ve demir içeren mineralleri, tetrasiklin adlı antibiyotik kullanırken tüketmeyin
Kansızlık tedavisinde kullanılan demir ilaçları ile kalsiyum zengini süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeleri aynı anda kullanmayın En az 2 saat sonra tüketin Bu besinler demir emilimini engeller ve tedaviden sonuç alınamamasına sebep olur
İdrar söktürücü diüretik ilaçların triamterene içerenleri, böbreklerden potasyum atımını bloke eder Potasyum artışı ise düzensiz kalp atımına sebep olur Bu nedenle triamterene içeren diüretiklerle birlikte potasyum zengini muz, kayısı, turunçgiller, patates gibi besinler tüketilmemeli
İdrar söktürücü kalsiyum kanal blokerleri ile birlikte greyfurt suyu tüketmeyin Greyfurt suyu ilacın vücutta dağılmasını önler ve kan düzeyini yükseltir Böylece ilacın etkisi artar ve zehirlenmeler meydana gelir
Ağrı kesiciler, mide rahatsızlıklarına neden olabilir Herhangi bir besinle veya özellikle süt ile beraber bu tür ilaçları kullanabilirsiniz
|