Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ahmet, aylara, beslenme, göre, kış, listesi, marankiden, mevsiminde, meyve, yaz

Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve

Eski 06-25-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve



Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi


Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve sebzeler yenir Hangi balık türleri tüketilir

işte mevsimlere göre sıralanmış liste



OCAK


Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek,


Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp


Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenlerSoğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir


ŞUBAT


Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı,


Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp


Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın


MART


Balık: Levrek, kalkan, kefal


Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli


Meyve: Elma, muz


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Mart, yaza hazırlanılan aydır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir


NİSAN


Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya

Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul


Meyve: Can erik


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir Sütlü hafif tatlılar yiyin Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz


MAYIS


Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı,


Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık


Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Çilek kısa ömürlü bir meyvedir İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir


HAZİRAN


Balık: Mercan, levrek, barbunya


Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi


Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır


TEMMUZ


Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya


Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi


Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir


AĞUSTOS


Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye


Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber


Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır Bol meyve yemelisiniz Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın


EYLÜL


Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç


Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber


Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekirBol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin ahmet maranki bakimlinet


EKİM


Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye


Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç


Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz


KASIM


Balık: Mezgit, ringa


Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı


Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:

Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze


ARALIK


Balık: Levrek


Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana


Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması


Bu ay sofranızdan eksik etmeyin:


Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı besleninPortakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.