|
|
Konu Araçları |
ahmet, aylara, beslenme, göre, kış, listesi, marankiden, mevsiminde, meyve, yaz |
Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Ahmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve veAhmet Maranki'den Aylara Göre Beslenme Listesi Yaz ve kış mevsiminde hangi meyve ve sebzeler yenir Hangi balık türleri tüketilir işte mevsimlere göre sıralanmış liste OCAK Balık: Kefal, tekir,kırlangıç, istrongilos, levrek, Sebze: Kereviz, lahana, brüksel lahanası, brokoli, havuç, pırasa, ıspanak, pazı, kara turp, kırmızı turp Meyve: Elma, nar, portakal, armut, ayva, greyfurt Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Sebze ve etsuyu ile hazırlanan çorbaları sofranızdan eksik etmeyin Hareketsiz geçirilen soğuk kış günlerinde çorbalar bağırsak sisteminizi düzenlerSoğuk havalarda vücuda direnç veren balık ve baklagiller de en çok tüketilmesi gereken besinlerdendir ŞUBAT Balık: Uskumru, istavrit, lüfer, palamut, tekir, kefal, kalkan, gümüş balığı, Sebze: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp Meyve: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kansere karşı etkili lahanagilleri (lahana, brüksel lahanası, karnabahar ve brokoli) sık sık tüketin Bol beta-karoten içeren havuç ile salata, zeytinyağlı yemek ya da havuç suyu hazırlayın MART Balık: Levrek, kalkan, kefal Sebze: Ispanak, havuç, pırasa,kırmızı turp, brokoli Meyve: Elma, muz Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Mart, yaza hazırlanılan aydır Hafif beslenmeye ve diyet yapmaya başlamanın tam zamanıdır Mart, aynı zamanda ilkbahara geçiş yapılan aydır Bu sebeple hafif ve bir o kadar da direnç veren besinleri tüketmeye özen göstermeniz gerekir Balık, ızgara et, sebze ve meyveler bol tüketilmelidir NİSAN Balık: Kalkan, kılıç, kırlangıç, tekir, barbunya Sebze: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz,taze kekik, bakla, marul Meyve: Can erik Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kuzu etinin en taze ve lezzetli zamanıdır Bu aylarda et olarak kuzu eti tercih edilmelidir Sütlü hafif tatlılar yiyin Sabah kahvaltılarında ve geceleri yatmadan evvel bir bardak süt içmelisiniz Hafif ama sağlıklı beslenip ve açık havada düzenli yürüyüşler yaparak fazla kilolarınızla vedalaşabilirsiniz MAYIS Balık: Barbunya, levrek, kılıç, kırlangıç, dilbalığı, Sebze: Enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık Meyve: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Çilek kısa ömürlü bir meyvedir İçeriğinde bulunan zengin vitaminler (özellikle C vitamini) ve mineraller sayesinde ani enerji vererek, geçiş mevsiminde ortaya çıkabilen yorgunluk belirtilerini gidermektedir HAZİRAN Balık: Mercan, levrek, barbunya Sebze: Enginar, taze patates, taze fasulye, bakla (ayın ortasına kadar), bezelye, kabak, patlıcan, sivribiber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber, çalı fasulyesi Meyve: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kısa ömürlü dut ve kiraz bu ayda bol bol tüketilmelidir Her ikisi de zengin vitamin ve mineral kaynağıdır TEMMUZ Balık: Sardalye, barbunya, tekir, ıstakoz, böcek, pavurya Sebze: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, kum havucu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivribiber, dolmalık biber, çalı fasulyesi, barbunya fasulyesi Meyve: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Semizotu, balıktan sonra en çok omega-3 içeren sebzedir Vücut tarafından üretilmeyen bir yağ asidi olan Omega-3, kalp hastalıklarına, zihinsel karışıklığa ve bunamaya karşı ekilidir AĞUSTOS Balık: Çingene palamudu, mercan, kılıç, sardalye Sebze: Domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber,sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber Meyve: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Yaz meyve ve sebzelerinin en olgun zamanıdır Bol meyve yemelisiniz Bunun yanısıra balık, zeytinyağlı sebze, hafif soslu makarnaları günlük öğünlerinize paylaştırın EYLÜL Balık: Palamut, lüfer, kılıç, sardalye, kolyoz, kırlangıç Sebze: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı salçalık biber Meyve: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Eylül, kışa hazırlık ayıdır Vücudu soğuk mevsime hazırlamak gerekirBol balık, sebze, meyve ve makarna gibi enerji verici karbonhidratlar ağırlıklı beslenin Mürdüm erik ve fındığı her gün belli bir miktar tüketmeye özen gösterin ahmet maranki bakimlinet EKİM Balık: Palamut, lüfer, istavrit, barbunya, kılıç, mercan, sardalye Sebze: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, yerelması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar, havuç Meyve: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Ekim ayında omega-3 içerikli cevizin tam zamanı Cevizi bu aylarda bol bol tüketin Ayrıca mantarlı nefis yemekler pişirebilirsiniz Mantar, balık, et ve sebzelere çok yakışır Mantarı ızgarada üzerine peynir serperek pişirip kahvaltıda da yiyebilirsiniz KASIM Balık: Mezgit, ringa Sebze: Balkabağı, kabak, lahana, kereviz, pırasa, yerelması, havuç,ıspanak, karnabahar, pazı Meyve: Ceviz, kestane, üzüm, elma,muz, mandalina, nar, armut, kivi,greyfurt, Trabzon hurması Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Kasım ayında balkabağından bol bol yararlanın Çorbası, tatlısı ve pastası ile nefis lezzetler hazırlayabilirsiniz Balkabağını ayrıca etli sebze yemeklerine de ilave edebilirsiniz İçerdiği bol beta-karoten sayesinde kansere karşı etkili bir sebze ARALIK Balık: Levrek Sebze: Balkabağı, lahana, yerelması, pırasa, brüksel lahanası,karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana Meyve: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane,greyfurt, ayva, Trabzon hurması Bu ay sofranızdan eksik etmeyin: Soğuk algınlığı hastalıklarına yakalanmamak için sağlıklı besleninPortakal veya greyfurt suyu için Ispanak, baklagil, et, yoğurt, muz,elma ve kuruyemişleri bol tüketin |
|