Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için |
06-25-2012 | #1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
Süt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu içinSüt, başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran, vazgeçilmez tek besin kaynağıdır Süt, büyüme ve gelişmenin temel yapı taşlarını içerir Vücudun birçok hayati fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur Süt, hücre dokularının oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alırken, uzun ve sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir Bilhassa, 2 yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir Faydaları saymakla bitmeyen sütün veya sütten yapılan yiyeceklerin günde en az yarım litre tüketilmesi gerekmektedir Ancak Türkiye'de, kişi başına yıllık süt tüketimi, sadece 5-6 litre düzeyindedir Dünya yıllık süt tüketimi ortalaması ise 18-20 litredir Yıllık süt tüketimi, AB ülkelerinde 80-90 litre, ABD'de ise 120 litreye kadar çıkmaktadır Yarım kilo süt, günlük ihtiyacımız olan; kalsiyumun % 75'ini, fosforun % 60'ını, iyotun % 25'ini, B2 ve B12 vitaminlerinin % 77?sini, C vitamininin % 15'ini, A vitamininin % 23'ünü, D vitamininin ise % 16'sını karşılar Dengeli ve sağlıklı beslenmenin en temel öğelerinden birisi olan sütün diğer bazı faydaları şöyle özetlenebilir: -Büyüme ve gelişmeyi sağlar, -Dişleri korur ve çürükleri önler Yemek arası içecek olarak dişleri de korur, -Hücre ve doku oluşumunda rol alır, -Saç ve tırnak oluşumunda rol alır, -Yağsız süt, kolesterolü düşürür, -A, B, C, D, E, K vitaminlerni içerir, -Yaraların çabuk kapanmasını sağlar, -Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar, -Kasları güçlendirir, -Hücreleri onarır, -Kemikleri sertleştirir, -Kronik bronşiti önler, -Kemik erimesini önler (yaşlanmanın doğal bir sonucu olarak kemiklerdeki kalsiyum ve proteini hızlı kaybederiz Böylece kemikler yavaş yavaş kuvvetini kaybedip, daha kırılgan hale gelir), -Beynin gelişmesi ile çalışmasında faydalıdır |
|