04-24-2007
|
#1
|
doctor88
|
Bu Haberde Erkeklere Özel ..
Kadınlarda menopoz, kemik erimesi ve kalp -damar hastalıkları riskini artırdığı gibi, erkeklerde de andropoz başta prostat ve şişmanlık olmak üzere pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkarıyor
Kadınlardaki menopoz gibi erkekte de belli bir yaştan sonra hormon seviyelerinde bir değişiklik meydana geliyor 45-50 yasindan itibaren erkeklik hormonu olan testosteronun yanı sıra böbreküstü bezinden salgılanan aynı yapıdaki hormonlar da sürekli bir düşüş gösteriyor 'Andropoz' olarak da adlandırılan bu durum, cinsel fonksiyonun gerilemesi yanında, cinsel arzu ve zihinsel fonksiyonlarda da düşmeye, yorgunluk, uyku problemleri, duygusal değisiklikler, iktidarsızlık, depresyon, kemik erimesi, şişmanlık ve kalp -damar hastalıkları gibi birçok sıkıntıya da yol açabiliyor Bu dönemi mümkün olduğu kadar sağlıklı geçirmek ise, kadınlarda olduğu gibi dengeli beslenmek ve spordan geçiyor İşte, Beslenme Uzmanı Turgay Köse'den, andropoz döneminde erkeklerin hayat kalitesini artıracak beslenme tavsiyeleri   Ana öğünlerde besin çeşitliliğine önem verin (süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, ekmek - tahıl grubu besinler, sebze - meyveler)  Günde 3-4 su bardağı süt ya da yoğurt ve peynir tüketin Bu gruptaki besinlerin yarım yağlı veya yağsız (light) olması, çok daha sağlıklıdır  Bitkisel sıvı yağları tercih edin Özellikle soya yağı ve zeytinyağı birlikte düşünülebilir Kanola yağı, fındık yağı veya bitkisel karışım yağlar da kullanılabilir  Çiğ sebzelerde, yağlı tohumlarda (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), soya ürünlerinde bulunan ve kronik hastalıklardan koruyucu etkileri olduğu düşünülen fitokimyasalların da beslenmede yer almalı
HAFTADA 3 KERE BALIK YİYİN
Kemik erimesi ve kalp - damar hastalıklarından koruyucu etkilerinden dolayı omega -3 yağ asitlerini içeren yiyeceklere ağırlık verilmeli Haftada 2 -3 kez balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler yenmesi, günde bir avuç fındık, badem ve ceviz tüketilmesi tavsiye edilir  Şeker ve şekerli besinlerden olabildiğince kaçının  Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi), kepekli tahıllar (esmer ekmek, bulgur ve kepekli pirinç / makarna / erişte / un), sebze ve meyveler posa içerir İyi bir şekilde yıkandıktan sonra, soyulmadan yenilebilen sebze ve meyvelerin kabukları ile tüketilmesi de faydalıdır  Yemekler ve ekmeklerdeki tuz yeterlidir Sofraya tuzluk getirmeyin Yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin  Sigara kullanmayın Kalp -damar hastalıkları ve birçok sağlık sorunu riskini artıracağı gibi, D vitamininin aktif şekline dönüşümünü azaltır  Günde 14 bardak su için Çay, kahve, kola gibi içecekler suyun yerini tutmaz  Günde 20 dakika kadar güneş ışığından yararlanın
|
|
|