06-24-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yeşil Çay - Green Tea
Yeşil çay; Camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilen bir çaydır Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden “Camellia Sinensis” ten elde edilmesine rağmen; aralarındaki tek farklılık, işleme tekniğinden kaynaklanır Yeşil çayın yaprakları, siyah çaya göre çok daha az işlem görür Yeşil çay bitkisinin yaprakları, taze ve yeşil rengini kaybetmez Siyah çay bir oksidasyona maruz kalırken, yeşil çay oksidasyona maruz kalmaz ve içerisindeki antioksidan maddelerin azalmasına karşı korunmuş olur Her iki çayda da kafein bulunur, ancak yeşil çaydaki kafein oranı daha düşüktür Siyah çayın da, yeşil çayın da antioksidan özellikleri vardır, ancak daha az işlem gördüğü için yeşil çaydaki antioksidan miktarı daha fazladır
Yeşil çay, kateşin (catechin) adlı potansiyel olarak yararlı maddelerin zengin bir kaynağıdır Çay işlenirken değerli kateşinlerin bir kısmını oksidasyon ile kaybeder (Siyah çay) Yeşil çay çok az prosese uğramıştır, bu yüzden siyah çaya oranla kateşinlerin çok büyük bir bölümünü barındırmayı sürdürür Yeşil çayın kimyasal bileşimi, iklim, mevsim, tarımsal uygulamalar ve yaprağın yaşı (hasat edilen sürgünde yaprağın pozisyonu) ile ilgili olarak değişir Yeşil çayın en önemli bileşenleri polifenoller özellikle EGCg’ dir Yeşil çayın diğer bileşenleri, kafein, theanin (bir çeşit amino asit), vitaminler,organik asitler, polisakkaritler, protein, lignin, florid, mineraller’ dir Son yıllarda, modern kimyanın ilerlemesiyle, yeşil çay bieşenleri analiz edilmiş ve yeşil çayın sağlığa etkileri, biimsel teyidi olan bir noktaya ulaşmıştır Yeşil çayın anti-kanserojen, kalbi koruyucu, damarları koruyucu ve anti-mikrobiyal aktivitelere sahip olduğu teyid edilmiştir Sağlığa yararlarından dolayı yeşil çaya olan ilgi artmış ve gelişmiş ülkelerde yeşil çay tüketimi hızla artmaya başlamıştır Yeşil çayın içeriğindeki polifenol genel adı verilen ve içerisinde önemli kateşinleri içeren grup antioksidan özellikten sorumludur Bunlardan EGCg Epigallocatechin gallate - epigallokateşin gallat) en önemli antioksidanlardan biridir Polifenoller, içerisinde flavonoid ve kateşinlerin de bulunduğu geniş bir antioksidan grubudur Yeşil çay demlenerek tüketildiği gibi artık şimdilerde ekstreleri tablet veya kapsül formunda da tüketilebilmektedir Normalde 1 fincan yeşil çay yaklaşık olarak 40-80 mg kafein içerirken, burada anlatılan ekstre (öz) kapsülleri 4 mg kafein içermektedir Ayrıca bu kapsüller 200 mg EGCg içermektedirler Dolayısıyla Yeşil çay ekstre kapsüllerimiz, hem kafeinden kaçınarak, hem de daha fazla EGCg tüketerek yeşil çayın faydalı etkilerinden yararlanmak isteyenlere özellikle önerilebilir

Faydaları ve Kullanım Alanları:
· Yeşil çay HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltirken, LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürerek kolesterol dengesinin kurulmasına yardımcı olabilir
· İçerdiği polifenoller (EGCg) sayesinde, yağların vücutta depolanmadan atılmasına ve kilo vermenize yardım eder
· Yeşil çay bağırsaklardaki arzu edilen (faydalı) bakterilerin seviyesinin yükseltilmesine ve sindirim sistemine yardımcı olabilir
· Antioksidan ve yaşlanma etkilerini geciktirici (anti-aging) özelliğe sahiptir
· Sigara kullanımının toksik etkisini azaltıcı etkisi vardır
· Kanser riskini azaltabilir
· İçeriğindeki EGCg sayesinde, kanser hücrelerinin gelişmesini önleyici etkiye sahiptir
· Yeşil çay tümörleri küçültebilir
· Ağız kokusunun önlenmesine yardımcı olur
· Kan damarlarını güçlendirir
· Kan şekerinin düşürülmesine yardım eder
· Diş çürümelerinin önlenmesine yardımcıdır
· Alzheimer ve Parkinson’ a karşı önleyici etkisi vardır
· Anti enflamatuar ve hücre yenileyici özelliği vardır
· Artero-skleroz (Damar sertliği) riskini azaltabilir
· Damar sertliğine karşı koruyucu ve kılcal damarları büzerek ödem oluşmasını önleyici etkisi vardır
· Migreni hafifletici etkisi vardır
· Virüslere karşı vücut direncini arttırmaktadır

Üyeler Görebilir ] özellikleri vardır Bu özelliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olabilmektedir Üyeler Görebilir ]’daki Murcia Üniversitesi ve Üyeler Görebilir ]’deki Norwich Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttüğü araştırmalar, yeşil çayda bulunan ‘Üyeler Görebilir ]’ maddesinden üretilecek olan ilaçlarla, çeşitli Üyeler Görebilir ] hastalıklarının tedavisinin gerçekleştirilebileceğini ortaya koymuştur
Zihinsel aktivitelerde yarar gösterdiği ileri sürülmektedir
Yeşil çay nasıl yapılır-Yeşil çay nasıl demlenir?
Yaklaşık 80 derece sıcak suda 3-4 dk demlendikten sonra şekersiz olarak içilmesi tavsiye edilir
Yeşil çayın demlenme şekli ülkelere ve geleneklere göre farklılıklar göstermekle birlikte bu mucize bitkiden en üst düzeyde yararlanmak için 80 derecede ısıtılmış su kullanılması öneriliyor Demleme süresi kafein miktarını belirleyici etkendir Kişi başına bir süzen poşetin üzerine sıcak su (kaynama seviyesinde olmayacak) ilave edip, 3-4 dakika ya da istenilen tat düzeyine gelene kadar ağzı kapalı olarak demlenmesi ve şeker ilave edilmeden içilmesi tavsiye ediliyor


Yazılar ve Resimler alıntıdır
|
|
|