Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
bakliyat, bakliyatlar, bakliyatların, faydalı, nelerdir, yararları

Bakliyat nedir, Bakliyatların yararları,faydalı Bakliyatlar nelerdir,

Eski 06-24-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bakliyat nedir, Bakliyatların yararları,faydalı Bakliyatlar nelerdir,



Bakliyat nedir, Bakliyatların yararları,faydalı Bakliyatlar nelerdir,Bakliyatların sağlığımıza Faydaları



Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan bakliyat; son zamanlarda, dünyanın çeşitli ülkelerinde beslenme uzmanları tarafından yapılan çalışmalar; bakliyatın, hem beslenmemiz hem de vücut sağlığımız açısından "ne kadar önemli ve vazgeçilmez" olduğunu bir kez daha ortaya koydu


Lif bakımından son derece zengin olan bakliyatın, bağırsak hareketlerini düzenlediği, tokluk hissi sağladığı için de zayıflama diyetlerinde kullanılması gerektiği ifade ediliyor


Yavaş sindirildikleri için kan şekerini yükselterek enerji sağlayan bakliyatın, koroner kalp hastalıkları ve damar sertliğine sebebiyet veren kolesterolü içermediğini, lif içerikleri yüksek olduğu için de bağırsak hareketlerini düzenleyip, kalın bağırsak ve mide kanserlerini, kabızlığı ve mide tembelliğini önlediğini belirten uzmanlar, "Tokluk hissi sağladıklarından zayıflama diyetlerinde de kullanılabiliyor Yapılarındaki proteaz inhibitörleri kanser oluşumunu engelliyor Şeker hastalarında, içerdikleri nişasta sebebiyle, kan şekeri düzeyinde problem doğuracak bir artışa sebep olmamaktadır Bakliyatı düzenli olarak yerseniz hem size gerekli bütün vitaminleri ve mineralleri almış, hem de karbonhidrat ve proteinin doğal kaynağını keşfetmiş olacaksınız



Nelere iyi geliyor?

Bakliyat deyince akla ilk gelenler; kuru fasulye, nohut, mercimek, bakla, bezelye ve soya fasulyesi geliyor Bu harika besin maddelerinin sayılamayacak kadar çok yararları var

İşte bunlardan bazıları;



Kuru Fasulye


Protein bakımından zengindir, vücuda bol kalori ve bol protein verir Günlük bitkisel protein ihtiyacının karşılanmasında çok işe yarar Sinirleri kuvvetlendirir Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır

Kuru fasulye taneleri, kabuğu ile birlikte pişirilip yenilmelidir Hazmı sağlayan maddelerin çoğu kabuğunda bulunur Hazmı zordur Acı biber, karabiber, kekik eklenerek hazmı kolaylaştırılır



Bezelye


Kuru fasulye gibi, günlük bitkisel protein ihtiyacını karşılamada istifade edilecek bakliyelerden birisidir Yüksek derecede protein ve nişasta içerir Bu nedenle komple bir gıdadır Bedenen ve zihnen çalışanlara çok faydalıdır Hem enerji verir hem de proteini ile kasların gelişmesini ve tamirini sağlar Günlük miktar 1 çay bardağını geçmemeli Yanında çiğ salata, soğan, turşu bulunması çok faydalıdır



Mercimek


Kan yapıcı ve süt artırıcıdır En fazla demir içeren gıdalardandır Ayrıca B vitaminleri ve fosforu ile de çok faydalıdır Protein miktarı da yüksektir Bu nedenle bedenen ve zihnen çalışanlara iyi bir enerji kaynağı ve besleyici bir gıdadır


Hamile kadınlara, bebeğin kanlı-canlı olmasına yarar Anneyi de besleyerek zayıf düşmesini önler Emzikli kadınlar da sütün miktarını ve beslenme değerini yükseltir Mercimek, sinirleri kuvvetlendirir Kara biber, zencefil ekerek hazmı kolaylaştırılabilir



Nohut

Vücudu kuvvetlendirir Anne sütünü arttırır Bol idrar söktürür, vücuttaki üre asidi ve ürat tuzlarını, fazla yemek tuzunu idrarla dışarı atar Bol fosfor, B vitaminleri ile beyni ve sinirleri dinlendirir, tamirini ve normal çalışmalarını sağlar Bedenen ve zihnen çalışanlara çok fayda verir Mideyi kuvvetlendirir ve iştah açar Nohut günde en fazla 50 gram yenmelidir Salata, soğan, turşu ile birlikte yenmelidir



Soya

Sağlıklı yaşamak isteyen herkes mutlaka soya tüketmelidir

Soya; çok kuvvetli (etin 2 misli) proteine sahip bir gıdadır Bol B vitamin ve mineral vardır Hem nişastası ve hem de yüzde 30'dan fazla yağı ile çok kuvvetli enerji verir Adalelerin, sinirlerin, kemiklerin gelişmesini sağlar Sahip olduğu ve nadir yiyeceklerde bulunan lesitin maddesi ile beynin çalışmasını artırır Hazmı kolaydır Çok kuvvetli olduğu için günde 25 gram yeterlidir Yemeklerde, çorba ve garnitür olarak yenilir Salata, soğan, turşu ile yenilmelidir Guatrı olanlar veya olmaktan korkanlar yememelidir

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.